Igyekszem én sem elfelejteni, hogy 2009. március 28.-án 20.30 perctől egy órára lekapcsoljam a világítást otthonomban. A Föld Órája kezdeményezés harmadik éve hivatott felhívni a figyelmet „pazarló" életmódunkra. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége üdvözli ezt a világméretű megmozdulást, és közleményben írt arról, náluk miért minden óra a Föld órája.  

 

Igyekszem én sem elfelejteni, hogy 2009. március 28.-án 20.30 perctől egy órára lekapcsoljam a világítást otthonomban. A Föld Órája kezdeményezés harmadik éve hivatott felhívni a figyelmet „pazarló" életmódunkra. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége üdvözli ezt a világméretű megmozdulást, és közleményben írt arról, náluk miért minden óra a Föld órája.  

„Krisna-völgyben minden óra "A Föld órája" "Ha változik: változtass!" – hangzik a Krisna-hívők mottója. Március 28-án este "A Föld órája" megmozdulás keretében világszerte embermilliók kapcsolják le a villanyt, hogy egy órai elsötétítéssel hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozás fenyegető veszélyére. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége üdvözli ezt a világméretű, látványos megmozdulást. A Krisna-hívők meggyőződése, hogy korunk egyik legfőbb társadalmi kihívása a globális környezeti és gazdasági krízis
kezelése. Az éghajlatváltozás, a biodiverzitás drasztikus csökkenése, a fosszilis energiaforrások kimerülése ugyanis komoly veszélyt jelent az élővilág és az emberi társadalom stabilitásának fenntartására. A fő kérdés az, hogy az éghajlatváltozás mértékét és hatásait mennyire tudjuk majd mérsékelni, illetve miképpen tudunk alkalmazkodni az immár elkerülhetetlen változásokhoz.


Ha változik: változtass! A "Föld órája" elnevezésű megmozdulás újabb figyelmeztetés: tudományosan igazolt tény, hogy ökológiai lábnyomunk már messze meghaladja "cipőnk" méretét. Más szavakkal, az emberiség
jelenleg is olyan mértékben éli fel a természeti erőforrásokat, hogy egyre inkább "kinőjük" a Földet. A XXI. század elején már nem csak az a kérdés, hogy unokáinknak milyen életlehetőségeik maradnak, hanem a ma élő generációk sem tarthatják fenn jelenlegi életszínvonalukat. Sőt, egyre több ember számára kérdőjeleződik meg az alapvető létminimum biztosítása is.


Végső soron tehát nincs más választásunk: mindenképpen csökkenteni kell a nyugat jelenlegi  túlfogyasztásának, erőforrás felhasználásának és szennyezés kibocsátásának mértékét.

A "Föld órája" súlyos figyelmeztetés: rövid időre "behunyja sok szemét a Föld". Milliók fejezik ki  aggodalmukat környezetünkért, és egyetértésüket, hogy sürgősen változtatni kell életformánkon. Ehhez pedig a mindennapokban kell elfogadni azt a fogyasztási szintet, és követni azt az életmódot, ami hosszútávon fenntartható.

Krisna-völgy: lokális válaszok a globális környezeti válságra

A somogyvámosi ökofalu, Krisna-völgy 150 lakója olyan életmód- alternatívát mutat be, ami a "Föld óráján" demonstrálók számára is mintául szolgálhat. A tizenhat éve működő farmközösség lakói számára az év minden napja a "Föld napja" és mind a 8760 órája a "Föld órája", hiszen ők vezetékes áram helyett megelégszenek a napelemekkel és kisméretű szélkerekekkel termelhető elektromos árammal. Az egyszerű, mégis igényes, és magas szintű környezettudatos életet élő Krisna- völgyi lakók a mindennapok szintjén valósítják meg a
környezeti-, társadalmi- és gazdasági fenntarthatóságot. Életmódjuk alapja például a biogazdálkodás, az ökologikus állattartás, a környezetbarát háztartásvezetés, egy nádgyökérzónás szennyvíztisztító és a vegetáriánus étkezés.


Öko-völgy Programjuk keretében évi 30.000 turistának, tanfolyamon résztvevőnek és önkéntesnek adják át tapasztalataikat a fenntartható élet módszereiről. Számos egyetemmel, kutatóintézettel működnek együtt a fenntarthatóságot kutató- és oktató programok kapcsán. "

 

Németh Krisztina

 

http://www.krisna.hu/

http://okovolgy.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük