2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Händel: Messiás a Mátyás templomban

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80355"><img class="image image-_original" src="/files/images/ha%20(1).jpg" border="0" width="466" height="566" /></a></span>2014. május 28-án este, első alkalommal kerül előadásra Händel Messiás című oratóriuma a felújított Mátyás-templomban. Kiváltságos és egyedi élményt kínál a „Castle Gala Concerts" rendezvénye a budai Vár koronázó szentélyében. <p> 

2014. május 28-án este, első alkalommal kerül előadásra Händel Messiás című oratóriuma a felújított Mátyás-templomban. Kiváltságos és egyedi élményt kínál a „Castle Gala Concerts" rendezvénye a budai Vár koronázó szentélyében.

 

2014. május 28-án este, első alkalommal kerül előadásra Händel Messiás című oratóriuma a felújított Mátyás-templomban. Kiváltságos és egyedi élményt kínál a „Castle Gala Concerts" rendezvénye a budai Vár koronázó szentélyében.

 

A varázslatos hangversenyen operaházi szólisták, szimfonikus zenekar és 80 tagú énekkar közreműködésével kerül előadásra a zeneirodalom egyik legismertebb alkotása: Händel: Messiás című oratóriuma.

 

Händel 1741 augusztusától foglalkozott a téma megzenésítésével, és mindössze huszonnégy nap alatt (augusztus 22. és szeptember 14. között) készült el vele. A londoni bemutató 1743 tavaszán volt a Covent Gardenben, s ezután szokássá vált, hogy az oratóriumot – jótékonysági céllal – minden évben előadják a Foundling Hospital kápolnájában.

A Messiás népszerűségét jelzi, hogy Händel életében összesen harmincnégyszer adták elő, mindannyiszor az árvaház javára.

Nagy-Britanniában szokássá vált, hogy a Messiás legismertebb részlete, a kórus által előadott Halleluja alatt a közönség állva hallgatja a zenét. A szokás eredete II. György királyhoz (1683-1760) fűződik, aki a londoni premier előadásán felállt a Halleluja hallgatása közben, a közönség pedig követte őt.

Az oratórium a Messiás történetét meséli el. Az első rész a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről szól, a harmadik rész pedig a megváltásról elmélkedik. Az áriák egy része visszafogottan operaszerű, de az oratórium meghatározó karakterét a kórusszámok adják. A Hallaluja utáni első szopránária bevezető sorát („I know that my Redeemer liveth" – „Tudom, hogy megváltóm él") vésték rá Händel westminsteri apátságbeli sírjára.

 

Händel az első bemutató után, és majd a későbbiekben is, egyre több változtatást, módosítást hajtott végre a Messiáson, ennek következtében az oratóriumnak nincs állandósult verziója. A május 28-i előadás mintegy másfél órában szólaltatja meg az alkotást.

Händel Messiása első alkalommal kerül előadásra a a restaurált Koronázó Mátyás-templomban.

 

Jegyek válthatók: a Cultur-Comfort Jegyirodában (Bp. VI. Paulay Ede u. 46. tel.: 322-0000) www.cultur-comfort.hu

www.interticket.hu

www.jegy.hu

valamint kedden és szerdán a helyszínen 9 órától.

 

Közreműködnek:

Károly Edit – szoprán

Bakos Kornélia – alt

Haramza László – tenor

Tóth János – basszus

Budapesti Kórus

Belvárosi Főplébániatemplom Énekkara

Monarchia Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Virágh András

 

2014. május 28. (szerda), 20.00

Händel: Messiás

Mátyás-templom

 

www.organconcert.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.