?MegnyitóKívánok mindenkinek hasznos idõtöltést és a lélek épülésére szolgáló hasznos olvasmányokat" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Erdõ Péter bíboros a 15. alkalommal megrendezett Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

 

?MegnyitóKívánok mindenkinek hasznos idõtöltést és a lélek épülésére szolgáló hasznos olvasmányokat" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Erdõ Péter bíboros a 15. alkalommal megrendezett Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

Az ünnepségen jelen volt Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius is. A megjelenteket Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója üdvözölte, majd Rózsa Huba, a Társulat alelnöke ismertette a könyvhét programját, és a könyvhéten résztvevõ kiadókat, majd Sarbak Gábor, a Társulat elnöke mutatott be néhány kötetet a könyvhétre megjelent újdonságok közül.

Az elnökségEzután került sor az idei Stephanus-díjak átadására teológiai és irodalmi kategóriában. A díjazottak – az alapító okirat szerint – minden évben olyan szerzõk, akik magyar nyelven megjelent mûveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi mûfajok területén. Az idei díjakat Erdõ Péter bíboros, a Társulat fõvédõje, és Spányi Antal püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója adta át Jelenits Istvánnak teológiai, és Kalász Mártonnak irodalmi kategóriában.

Sulyok Elemér OSBSulyok Elemér OSB?Mindenkori megnyilatkozásai az élet és a Biblia metszéspontjából szólnak hozzánk. Vállalja az életet és a könyveket, s közöttük is elsõsorban a minden igazságot és szépséget testvérként elfogadó Bibilát" – emelte ki Jelenits István munkásságát méltató laudációjában Sulyok Elemér OSB, a Pannonhalmi Szemle fõszerkesztõje. ?Metszéspontban élni, gondolkodni és írni; felelõsséggel vállalni a hétköznapokat és Isten útmutató szavát, korántsem egyszerû – tette hozzá. Nemcsak a hol egyik, hol másik irányba kimozdító erõhatások miatt, hanem amiatt is, hogy a 'sokra igyekvõ' emberi élet gondjaiban – akár alkalmas, akár alkalmatlan – rendíthetetlen hittel újra és újra meg kell fogalmazni az 'egyetlen szükséges'-et. Jelenits tanár úr munkássága és különösen Betû és Lélek címû kötete szép példája ennek – fogalmazott Sulyok Elemér.

Jelenits IstvánJelenits István?Sajátos teológiai helyen áll az, aki a fiatalokkal kapcsolatban van, illetve aki egy nehéz sorsú országban a hitre vágyó emberek közelében van" – mondta a kitüntetést megköszönõ szavaiban Jelenits István. ?Ennek a sajátos teológiai helynek köszönhetõ – az Úristen segítsége mellett -, hogy ebben a tudománynépszerûsítõ munkában odáig jutottam, hogy ezt a kitüntetõ díjat átvehetem" – fogalmazott.

* * *

Czigány GyörgyCzigány GyörgyIrodalmi kategóriában a díjat Kalász Márton író, költõ, mûfordító kapta, akinek munkásságát Czigány György méltatta. Kiemelte a díjazott költészetének sajátos kettõsségét: az örökségként hozott német nyelv, kultúra és poétika, valamint a magyar költõi nyelv ötvözetét. A Sombereken, német nemzetiségi területen született Kalász Márton ezzel kapcsolatban így fogalmazott: ?kétnyelvûnek, de nem kétlelkûnek érzem magam. Örököltem egy archaikus német nyelvet, és kaptam hozzá szellemi örökségként egy magyar nyelvet. Ez segít abban, hogy elmondjam, mit gondolok errõl a világról."

Kalász MártonKalász MártonA megnyitón Lukács Sándor színmûvész és a Budapesti Vonósok vonósnégyese mûködött közre.

Az ünnepélyes megnyitóval egyidõben a kiadók már megnyitották sátraikat a Ferenciek terén, ahol a könyvek szerzõivel is találkozhatnak az érdeklõdõk. A dedikációk sorát Erdõ Péter bíboros nyitotta meg.

Neumayer Katalin/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük