2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hasznos és a lélek épülésére szolgáló olvasmányok – Megkezdõdött a Szent István Könyvhét

4 perc olvasás
  <p>?<span class="inline left"><a href="/node/1359"><img class="image thumbnail" src="/files/images/megnyitó.thumbnail.jpg" border="0" alt="Megnyitó" title="Megnyitó" width="75" height="100" /></a></span>Kívánok mindenkinek hasznos idõtöltést és a lélek épülésére szolgáló hasznos olvasmányokat" - ezekkel a szavakkal nyitotta meg Erdõ Péter bíboros a 15. alkalommal megrendezett Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében. </p><p>

 

?megnyitóKívánok mindenkinek hasznos idõtöltést és a lélek épülésére szolgáló hasznos olvasmányokat" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Erdõ Péter bíboros a 15. alkalommal megrendezett Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

 

?megnyitóKívánok mindenkinek hasznos idõtöltést és a lélek épülésére szolgáló hasznos olvasmányokat" – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Erdõ Péter bíboros a 15. alkalommal megrendezett Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

Az ünnepségen jelen volt Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius is. A megjelenteket Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója üdvözölte, majd Rózsa Huba, a Társulat alelnöke ismertette a könyvhét programját, és a könyvhéten résztvevõ kiadókat, majd Sarbak Gábor, a Társulat elnöke mutatott be néhány kötetet a könyvhétre megjelent újdonságok közül.

az elnökségEzután került sor az idei Stephanus-díjak átadására teológiai és irodalmi kategóriában. A díjazottak – az alapító okirat szerint – minden évben olyan szerzõk, akik magyar nyelven megjelent mûveikben, publikációikban az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik, mind a teológiai tudományok, mind pedig az irodalmi mûfajok területén. Az idei díjakat Erdõ Péter bíboros, a Társulat fõvédõje, és Spányi Antal püspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója adta át Jelenits Istvánnak teológiai, és Kalász Mártonnak irodalmi kategóriában.

sulyok elemér osbSulyok Elemér OSB?Mindenkori megnyilatkozásai az élet és a Biblia metszéspontjából szólnak hozzánk. Vállalja az életet és a könyveket, s közöttük is elsõsorban a minden igazságot és szépséget testvérként elfogadó Bibilát" – emelte ki Jelenits István munkásságát méltató laudációjában Sulyok Elemér OSB, a Pannonhalmi Szemle fõszerkesztõje. ?Metszéspontban élni, gondolkodni és írni; felelõsséggel vállalni a hétköznapokat és Isten útmutató szavát, korántsem egyszerû – tette hozzá. Nemcsak a hol egyik, hol másik irányba kimozdító erõhatások miatt, hanem amiatt is, hogy a 'sokra igyekvõ' emberi élet gondjaiban – akár alkalmas, akár alkalmatlan – rendíthetetlen hittel újra és újra meg kell fogalmazni az 'egyetlen szükséges'-et. Jelenits tanár úr munkássága és különösen Betû és Lélek címû kötete szép példája ennek – fogalmazott Sulyok Elemér.

jelenits istvánJelenits István?Sajátos teológiai helyen áll az, aki a fiatalokkal kapcsolatban van, illetve aki egy nehéz sorsú országban a hitre vágyó emberek közelében van" – mondta a kitüntetést megköszönõ szavaiban Jelenits István. ?Ennek a sajátos teológiai helynek köszönhetõ – az Úristen segítsége mellett -, hogy ebben a tudománynépszerûsítõ munkában odáig jutottam, hogy ezt a kitüntetõ díjat átvehetem" – fogalmazott.

* * *

czigány györgyCzigány GyörgyIrodalmi kategóriában a díjat Kalász Márton író, költõ, mûfordító kapta, akinek munkásságát Czigány György méltatta. Kiemelte a díjazott költészetének sajátos kettõsségét: az örökségként hozott német nyelv, kultúra és poétika, valamint a magyar költõi nyelv ötvözetét. A Sombereken, német nemzetiségi területen született Kalász Márton ezzel kapcsolatban így fogalmazott: ?kétnyelvûnek, de nem kétlelkûnek érzem magam. Örököltem egy archaikus német nyelvet, és kaptam hozzá szellemi örökségként egy magyar nyelvet. Ez segít abban, hogy elmondjam, mit gondolok errõl a világról."

kalász mártonKalász MártonA megnyitón Lukács Sándor színmûvész és a Budapesti Vonósok vonósnégyese mûködött közre.

Az ünnepélyes megnyitóval egyidõben a kiadók már megnyitották sátraikat a Ferenciek terén, ahol a könyvek szerzõivel is találkozhatnak az érdeklõdõk. A dedikációk sorát Erdõ Péter bíboros nyitotta meg.

Neumayer Katalin/Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.