2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Határátszelések” a Goethe Intézettel

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64961"><img class="image image-_original" src="/files/images/G%20(1)_3.jpg" border="0" width="327" height="469" /></a></span>2012. október 2-án a budapesti Goethe Intézet „határátszelések" jegyében összeállított őszi programsorozatát ismertette Jutta Gehrig, a budapesti  Intézet igazgatója és dr. Nagy Márta, az Intézet kulturális szakreferense. Az<strong> </strong>Intézet aktuális rendezvényei, a 2012. október 4. és 10. között zajló SZEMREVALÓ<strong> </strong>Filmfesztivál és a Nobel-díjas Herta Müller munkásságát bemutató, ugyancsak október 4-én nyíló kiállítás, melyet az írónő november 9-ei felolvasása követ. </p> <p> 

g%20(1) 32012. október 2-án a budapesti Goethe Intézet „határátszelések" jegyében összeállított őszi programsorozatát ismertette Jutta Gehrig, a budapesti  Intézet igazgatója és dr. Nagy Márta, az Intézet kulturális szakreferense. Az Intézet aktuális rendezvényei, a 2012. október 4. és 10. között zajló SZEMREVALÓ Filmfesztivál és a Nobel-díjas Herta Müller munkásságát bemutató, ugyancsak október 4-én nyíló kiállítás, melyet az írónő november 9-ei felolvasása követ.

 

g%20(1) 32012. október 2-án a budapesti Goethe Intézet „határátszelések" jegyében összeállított őszi programsorozatát ismertette Jutta Gehrig, a budapesti  Intézet igazgatója és dr. Nagy Márta, az Intézet kulturális szakreferense. Az Intézet aktuális rendezvényei, a 2012. október 4. és 10. között zajló SZEMREVALÓ Filmfesztivál és a Nobel-díjas Herta Müller munkásságát bemutató, ugyancsak október 4-én nyíló kiállítás, melyet az írónő november 9-ei felolvasása követ.

 

A Goethe Intézet határok átszelésére invitál: határok átszelésére kint és bent között a „Több fényt!" képzőművészeti installációval, kultúra és képzés között „A kultúra ügynökei" információs nappal, országok és nyelvek között a Szemrevaló Filmfesztivállal, mai lehetőségeink és holnapi vágyaink között „Az oktatás jövőjét' vizsgáló workshoppal, valamint a „Mi és Európa" irodalmi bloggal. A Goethe Intézetben olyan emberekkel találkozhatunk, akikkel erre egyébként nehezen lenne módunk – ez is egyfajta határátszelés. Az intézet nyelvtanfolyamait látogatva pedig szakmai esélyeink sokasodhatnak – Magyarország határain belül és kívül egyaránt.
A Nobel-díjas Herta Müller a vasfüggönyt lépte át, mikor Németországot választotta második hazájául. Írásai maguk is határátszelések – erről tanúskodnak egyebek között kollázsversei. Nádas Péter ugyancsak gyakorlott irodalmi határátszelő: 2012 tavaszán német fordítójával, Christina Viragh-gal együtt vehette át a Berlin Brücke-díjat. A Goethe Intézet őszi programjain mindhármukkal találkozhatnak.

 

SZEMREVALÓ 2012 Filmfesztivál – új filmek Németországból, Ausztriából és Svájcból.
12 új játékfilm,6t új dokumentumfilm, 5 vendég 2 mozi és egy workshop – ezt kínálja a SZEMREVALÓ/SFHENWERT 2O12 Filmfesztivál Október 4. és 10. között a Művész moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban ás a Goethe Intézetben.

 

Idén 17. alkalommal lesz német nyelvű filmfesztivál, ám először Németország, Svájc és Ausztria közös szervezésében" – árulta el Jutta Gehrig, a budapesti  Goethe Intézet igazgatója. A filmek többsége a szimbolikus és valós, a társadalmi és az emberi határok átszelését veszi górcső alá." A fesztiválhoz kapcsolódó filmszakmai workshopra mindhárom országból érkeznek szakemberek. A Goethe Intézet, a Svájci Nagykövetség, és az Osztrák Kulturális Fórum 2012-ben először rendez közös fesztivált új német, svájci és osztrák játék- és dokumentumfilmekből. Az együttműködést nem csupán a nyelvi közösség indokolja; a bemutatásra kerülő új és retrospektív alkotások a három ország közötti intenzív filmes kapcsolatok bizonyítékai is.

A program összeállításakor a tematikus és műfaji változatosságra törekedtünk – folytatta Jutta Gehrig.  A műsor fókuszában az első- és második filmek állnak, olyan tehetséges fiatal rendezők munkái, mint Marten Persiel, Umut Dag, Cihan Inan, Andreas Kannengiesser, Hannes Lang vagy Florian Cossen. A változatosság akusztikusan is tapasztalható lesz a vetítéseken: Akár németül – azaz bécsiül svájciul vagy bajor dialektusban – akár hindiül vagy finnül beszélnek a filmekben, mi eredeti változatban, magyar szinkrontolmácsolással és lehetőség szerint angol felirattal vetítjük őket" – fűzte hozzá az igazgatónő.

 

A fesztivál nyitófilmje október 4-én 18 órakor a Művész moziban:

Barbara (2012, 105 perc)
1980-ban az NDK-ban Barbara a gyerekorvos vízumkérelmet nyújt be és ezért egy kis, vidéki kórházba helyezik át. Itt rendszeresen ellenőrzik, mert tudják, hogy szerelme az NSZK-ban él és Barbara disszidálni szeretne hozzá. A munkahelyén nagyon zárkózottan viselkedő doktornővel csak Andre tud kapcsolatot létesíteni. Barbara az elesett gyerekeknek, teenagereknek szenteli az életét, és ahogy közeleg az illegális határátlépés napja egyre nagyobb viharok dúlnak a lelkében.

Feszültséggel teli, emocionális mozi, nagyszerű képekben elbeszélve.
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2012, Legjobb Rendezés Díja. Ezüst Medve-díj
Rendező: Christian Petzold

Szereplők:
Nina Hoss – Barbara
Ronald Zehrfeld – Andre
Jasna Fritzi Bauer – Stella
Mark Waschke – Jörg
Rainer Bock – Schütz

 

A SZEMREVALÓ 2012 alkalmat kínál arra is, hogy a filmek sorsáról, aktuális filmes trendekről és divatokról beszéljünk. Október 4-én, a nyitó napon 11 órától szakmai workshop
lesz a Goethe Intézetben, melyen az európai filmkultúra fenntarthatósága lesz a téma. Milyen szerepet játszanak a fesztiválok, a média és a szaksajtó a filmek iránti érdeklődés megteremtésében, hogyan alakítják a trendeket? A szakmai műhely, melynek Németországból Nikolaj Nikitin, Svájcból Andreas Maurer, Ausztriából pedig Dominik Kamalzadeh lesz a résztvevője, a kritikusok és az újságírók elengedhetetlen háttérmunkájára irányítja rá a figyelmet.

Négy vetítés után, filmes alkotókkal is találkozhat a nagyközönség: vendégünk lesz a fiatal sztárszínésznő, Jasna Fritzi Bauer, a BARBARA című film szereplője; Michael Schöbel, a THIS AIN'T CALIFORNIA producere; Markus Imboden, a MAX, A CSICSKA rendezője, valamint a LÉLEGZÉS rendezője és forgatókönyvírója, Karl Markovics osztrák színész-rendező, akit milliók ismernek a „Rex felügyelő"-ből.
A filmfesztivál részletes programja sok más információval az alábbi oldalakon olvasható magyar és német nyelven.
 http://www.goethe.de/ins/hu/prj/fil/huindex.htm?wt_sc=szemrevalo

http://www.goethe.de/ins/hu/prj/fil/deindex.htm

Aktuális napi hírek:

www.facebook.com/szemrevalo  

 

Divatok és trendek: a filmkritika mindennapjai
Filmszakmai workshop a SZEMREVALÓ 2012 Filmfesztivál keretében
Goethe-lnstitut, 2012. október 4., 11:00-15:30
1092 Budapest, Ráday utca 58., rendezvényterem
A Szemrevaló Filmfesztivál, melyet idén először közösen rendez Ausztria, Németország és Svájc, ünnep a szemnek, egyúttal pedig alkalom arra is, hogy beszéljünk a filmekről és a filmkultúráról. A fesztiválhoz kapcsolódó workshopon, 2012. október 4- én három ország szakemberei beszélnek arról, hogy a szakmédia és a filmfesztiválok hogyan befolyásolják a közönséget, és miként tehetnek többet azért, hogy a filmek közelebb jussanak nézőikhez. Hogyan látják szerepüket a kritikusok és filmkurátorok: reagálnak a trendekre, vagy maguk teremtik őket? Hogyan alakulnak ki preferenciáik, és mi indítja őket arra, hogy egy-egy film mellett különösen is kiálljanak? Hogyan látják a konkurenciát, és hogyan hat tevékenységük a filmproducerek stratégiáira?
(Német és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.)
Részvételi szándékát, kérjük, jelezze: sehenswert@goethe.hu  

Részletes program
11:00 órától
Köszöntjük a 2012-es SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁLON!
11:45 Köszöntő, a workshop és a filmhét megnyitása
12:00 -1 3: 30
Perspektívák három országból – előadások és a hozzájuk kapcsolódó vita
12:00 -12:20
Mit jelent a digitális korszakban a „film', mi a „mozi'? Milyen szerepe van a kritikának és személy szerint mindenkinek a kultúra változásában? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Andreas Maurer, a „Filmriss" című könyv szerzője.

12:20 -12:40
Milyen hatással van a fesztiválok tevékenysége a rendezők sikerére és az egyes országok filmművészetének fejlődésére?
Nikolaj Nikitin fesztiválkurátorként (egyebek közt a Berlinalén) és filmkritikusként szerzett tapasztalatairól beszél.
12:40 -13:00
Van-e helye a filmkritikának egy napilapban? Mit nyújthat egy osztrák filmmagazin? Dominík Kamalzadeh szerkesztő (Der Standard) a kritikaírás szerepéről beszél a filmek életében
13:00-13:30 vita
13:30-14:00 kávészünet
14:00-15:30
Kerekasztal-beszélgetés
A külföldi szakértőkhöz magyar szakemberek csatlakoznak: Kocsis Ágnes filmrendező (Friss levegő; Pál Adrienn) és Csákvári Géza filmkritikus-újságíró (Népszabadság, VOX), a Jameson CineFest művészeti igazgatója. A vitában a közönség is részt vehet.

 

Szervezők:

Svájci Nagykövetség Magyarországon www.svajcinagykovetseg.hu  
Osztrák Kulturális Fórum www.okfbudapest.hu  
Goethe Intézet Budapest www.goethe.de/budapest
Támogatók:
German Films www.german-films.de
Prasenz Schweíz www.image-schweiz.ch  
Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur www.bmukk.gv.at  
Helyszínek:
Művész mozi, 1066 Budapest, Teréz körút 30. ‚ www.muveszmozi.hu  
Örökmozgó Filmmúzeum, 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39., www.filmarchive.hu/orokmozgo  
Goethe-lnstitut, 1092 Budapest, Ráday utca 58., www.goethe.de/budapest

 

2012. október 4-én, 15 órakor Herta Müller: „A szavak ördögi köre" multimédiás kiállításának megnyitója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. (VIII. Budapest, Szabó Ervin tér 1.)
Köszöntőt mond: Dr. Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Jutta Gehrig a Goethe-lnstitut Budapest igazgatója. A kiállítást Hammerstein Judit az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg.
Bevezetés: Balla Zsófia

A „Herta Müller: A szavak ördögi köre" című kiállítással a Goethe Intézete Nobel-díjas, romániai születésű német írónő életét és munkásságát mutatja be a németajkúak lakta

Bánátban töltött gyermekkorától az irodalmi Nobel-díj átvételéig.

A kiállításon Herta Müller családjának tulajdonában lévő dokumentumokat és fényképeket láthatunk. A televíziós interjúkban az írónő a Romániában és Németországban töltött évekről beszél, Romániából való kiutazásáról, az írásról – és mindarról, ami foglalkoztatja.
A kiállítás kurátorai: Lutz Dittrich és Ernest Wichner.

A kiállítás három különleges tárlatvezetés keretében is megtekinthető.

2012. október 11., 18., 25., 17:00
Közreműködnek: Nádori Lídia, Vágó Marianna, Dragomán György, Vincze Ferenc.

2012. november 9., 17:30:  Herta Müller felolvasóestje.
A Nobel-díjas írónő beszélgetőtársa: Váradi Júlia.
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
Belépés csak jeggyel. Az ingyenes belépőjegyek korlátozott számban a kiállítás ideje alatt átvehetők a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában (1088 Budapest. Szabó Ervin tér 1.) és a Goethe Intézetben (1092 Budapest, Ráday u. 58.)

 

www.goethe.de/budapest/herta-mueller

 

Egyre többen tanulnak németül

 

Jó hír szeptember 8-ára, a német nyelv napjára: nő az érdeklődés a német nyelv iránt. Eddig Oroszországban tanultak legtöbben németül, most Lengyelország vette át tőle az első helyet. Lengyelországban ma 2,4 millióan tanulják vagy beszélik a német nyelvet. A némettudás elsősorban Európában kínál szakmai lehetőségeket. Új szaknyelv-oktatási programjával Dél-Európa aktuális fejleményeire reagál a Goethe Intézet. A német nyelv azonban új népszerűségnek örvend Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban is.  2011-ben minden korábbinál több, 234.587 résztvevője volt a Goethe Intézet német nyelvtanfolyamainak. A trend 2012-ben is folytatódik. A Goethe Intézet mind új koncepciójú szaknyelvi tanfolyamaival, mind jól bevált programjaival és iniciatíváival a megnövekedett igényre reagál.
 
Különösen nagy a kereslet Dél-Európában, ahol a 40 %-ot is eléri az évi növekedés (Spanyolország). Leginkább fiatal diplomások keresnek új szakmai lehetőségeket Németországban. A helyi Goethe Intézetek testreszabott programokkal reagálnak. A Goethe Intézetek új kezdeményezése, amely a Külügyi Hivatal támogatásával jött létre, Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban kínál a pályakezdő fiataloknak szaknyelvi kurzusokat és a szakmai mindennapokban hasznos nyelvtudást fejlesztő programokat, és hálózatain keresztül felkészíti őket a munka német(nyelvű) világába való beilleszkedésre. A szaknyelvi tanfolyamok egyebek közt orvosoknak, ápolóknak, mérnököknek, jogászoknak és az idegenforgalomban dolgozóknak szólnak. A nyelvtanfolyamok mellett pályázati tréningek adnak praktikus támogatást a pályainduláshoz.


5 éves az „Iskolák: a jövő partnerei" kezdeményezés (PASCH)
Az „Iskolák: a jövő partnerei' kezdeményezés (PASCH) idén ünnepli ötéves fennállását.  A Goethe Intézet és a Külügyi Hivatal közös partneriskola-programjában világszerte  1.500 iskolában tanulnak németül a diákok. A nagyszabású iniciatíva szerte a világon  figyelemre méltó visszhangra talált, így például Indiában.

India: németoktatás 1000 iskolában
A
„Németoktatás 1000 iskolában" nagyszabású együttműködési megállapodás az indiai iskolák állami szövetségével, a Kendriya Vidyalayá-val. A Goethe Intézet segíti az  iskolaláncot a német mint idegennyelv oktatásának országos bevezetésében, s ennek   eredményeként először 150.000, hosszú távon pedig egymillió indiai diák tanulhat majd németül.  USA: 40 éves a German American Partnership Program (GAPP)  Az Egyesült Államok változatlanul fontos célpiac. A német-amerikai diákcsereprogram  (GAPP) idén ünnepli 40. születésnapját. A GAPP-nak köszönhetően 800 iskolapartnerség keretében nem kevesebb mint 265.000 fiatal ismerkedhetett meg egyik és másik ország nyelvével és kultúrájával. A New York-i Goethe Intézet legutóbbi konferenciáján német és amerikai oktatási és kulturális szakemberek új, nagyszabású kampányról állapodtak meg, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább erősödjön az USA-ban a német nyelv  szerepe, mely jelenleg is a harmadik legfontosabb idegen nyelv az Államokban.

 

www.goethe.de/budapest

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.