2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Határtalan Napok Miskolcon

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78962"><img class="image image-_original" src="/files/images/hat%C3%A1r_%20(1).jpg" border="0" width="472" height="251" /></a></span>2014. április 4-6. között rendezik a második Határtalan Napok nemzetközi fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban. (lásd: <a href="http://euroastra.hu/node/78923">http://euroastra.hu/node/78923</a>) Három nap alatt három határon túli magyar város mutatkozik be, ezúttal Komárom, Beregszász és Nagyvárad. Az alábbiakban a színházi programokat ajánlom részletesebben Olvasóink figyelmébe. </p> <p> 

hat%c3%a1r %20(1)2014. április 4-6. között rendezik a második Határtalan Napok nemzetközi fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban. (lásd: http://euroastra.hu/node/78923) Három nap alatt három határon túli magyar város mutatkozik be, ezúttal Komárom, Beregszász és Nagyvárad. Az alábbiakban a színházi programokat ajánlom részletesebben Olvasóink figyelmébe.

 

hat%c3%a1r %20(1)2014. április 4-6. között rendezik a második Határtalan Napok nemzetközi fesztivált a Miskolci Nemzeti Színházban. (lásd: http://euroastra.hu/node/78923) Három nap alatt három határon túli magyar város mutatkozik be, ezúttal Komárom, Beregszász és Nagyvárad. Az alábbiakban a színházi programokat ajánlom részletesebben Olvasóink figyelmébe.

 

Április 4. 15.30.

Harold Pinter: Árulás – A Komáromi Jókai Színház előadása

Az Árulás egy szerelmi háromszög hét éves történetét meséli el, időben visszafelé haladva. Robert, a férj, Emma, a feleség és Jerry, a legjobb barát esete mindennapi história. Jerry és Emma egymásba habarodnak és kapcsolatukat évekig sikeresen titkolják a férj és a világ előtt. Vagy mégsem? Hiszen egy napon minden kiderül. Vagy mégsem? Miféle láthatatlan szálak tartják össze az emberi kapcsolatokat éveken, évtizedeken keresztül? Mi lesz egy ártatlannak tűnő, apró játék vége? S ha egyáltalán sikerül a végére érni, mi marad?

Három ember, öt élet. Mindenki elárul mindenkit, de leginkább önmagát.

Harold Pinter Árulás című drámája önéletrajzi ihletésű. A darabból készült nagysikerű film forgatókönyvéért 1983-ban a szerzőt Oscar-díjra jelölték.

Szereplők:

Jerry: Mokos Attila

Robert: Petrik Szilárd m. v.

Emma: Bandor Éva Jászai Mari-díjas

Díszlettervező: Valló Péter m. v.

Jelmeztervező: Gadus Erika m. v.

Rendező: Valló Péter m. v. Kossuth-díjas

 

Április 4. 19:00

Tasnádi István: Magyar zombi – A Komáromi Jókai Színház előadása

Az évad szerzője programsorozat keretében

Blondin Gáspár, negyvennégy éves nagyábrándi lakos, miután elveszti munkáját és életkedvét, bezárkózik a kerti budiba, és mély depresszióba zuhan. Környezete nem igazán igyekszik lebeszélni tettéről, sőt! Végre történik valami Nagyábrándon, végre itt a nagy lehetőség! Így aztán, amíg Blondin Gáspár az élet értelmetlenségén tűnődik, a család s a környezet azon töpreng, hogyan húzhatna hasznot a kisember halálából.

Tasnádi István kortárs komédiájának ősbemutatója mindössze hét évvel ezelőtt volt a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, ezalatt a néhány év alatt azonban jó néhány magyar színházban megmérettetett, és mindenhol sikeresnek találtatott. Tasnádi ugyanis nagyon pontos képet fest a magyar valóságról, de a diagnózist könnyed humorba ágyazza.

A darab Finito címen 2007-ben elnyerte a Színikritikusok Díját a legjobb új magyar drámáért.

Szereplők:

Blondin Gáspár: Tóth Tibor Jászai Mari-díjas

Blondinné, Vali: Bandor Éva Jászai Mari-díjas

Özv. Vecserák Károlyné, Blondin anyósa: Balaskó Edit

Pacsik Ferenc, polgármester: Méhes László Jászai Mari-díjas

Bicke B. László, költő: Skronka Tibor

Tigris Niki, popdíva: Varga Szilvia

Dr. Juhos Buda, pszichológus: Majorfalvi Bálint

Szomszéd Misi: Fabó Tibor Jászai Mari-díjas

Pál, médiaszemélyiség: Szabó Viktor

Reszlik Hajnalka Myrtill, riporter: Tar Renáta

Bak Tamás HSC, operatőr: Bernáth Tamás

Hivatalos Úr: Olasz István

Zenekar: id. Bertók Tibor, ifj. Bertók Tibor, Lelkes Tibor

Énekesek: Kovács Lotti m. v., Zsapka Krisztina

Díszlet- és jelmeztervező: Sánta Borcsa m. v.

Zene: Dobri Dániel m. v.

Rendező: Bagó Bertalan m. v. Jászai Mari-díjas

 

Április 5. 19:00

Örkény István: Tóték – A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója

A Mátraszentannán idilli nyugalomban élő Tót családhoz egy szép nap beállít a fronton harcoló fiuk parancsnoka, hogy náluk töltse kéthetes szabadságát. Ettől kezdve mindenestül felfordul a család élete, nem lesz szabad többé reggel reggelizniük, délben ebédelniük, este vacsorázniuk és éjszaka aludniuk, nem lesz szabad többé ásítaniuk, sem nagyokat nyögve nyújtózkodniuk, de még gondolkodniuk sem. Éjt nappallá téve dobozolnak, hogy így járjanak az őrnagy kedvében, akinek idegzetét már súlyosan megrongálta a fronton töltött kilenc hónap. Tóték abban reménykednek, hogy a fiuk az őrnagy jóindulatának köszönhetően megmenekülhet a szenvedéstől, és a falu postásának jóvoltából még csak nem is sejthetik, hogy áldozatuk teljesen hiábavaló.

„Én is úgy gondolom, hogy nem csak a hivatali főnöknek, vagy a művezetőknek akadnak alárendeltjei, hiszen hatalmi struktúra a család is, az óvoda meg az iskola is. Sőt még a legelesettebb, legkifosztottabb ember is fogja egy csücskét az uralkodásnak, ha egyebe nem maradt, legalább egy öleb vagy kanárimadár a kiszolgáltatottja. Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben zsarnokok és áldozatok. (…) Hitem szerint az őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Ahhoz persze, hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat." (Vidnyánszky Attila, rendező)

Szereplők:

Őrnagy: Trill Zsolt

Tót: Tóth László

Tótné: Szűcs Nelli

Ágika: Orosz Melinda

Postás: Rácz József

Tomaji plébános: Sőtér István

Cipriáni professzor: Kacsur András

Gizi Gézáné: Béres Ildikó

A lajt tulajdonosa: Varga József

Lőrincke: Szabó Imre

Elegáns őrnagy: Ivaskovics Viktor

Valamint, mint jelentős történelmi figurák: Ferenczi Attila, Kristán Attila, Gál Natália, Vass Magdolna, Orosz Ibolya

Dramaturg: Kozma András

Rendezte: Vidnyánszky Attila

 

Április 6. 19:00

Kiss Ferenc: Nagyvárosi bújdosók – A Nagyvárad Táncegyüttes előadása

Kiss Ferenc, a Vízöntő zenekar alapítójának tematikus lemeze 1999-ben jelent meg – a század melankolikus zárlata és az új évezred látomásos kezdete gyanánt -, izgalmas összefoglalásként bizonyítva a népi kultúrából tanultak mai használhatóságát, kifejezőeszközeinek kortárs gondolatiságát. E tartalmilag egységes, de műfajában sokszínű zeneanyag adta az azonos című táncest létrehozásának ötletét.

Az előadás elsősorban a térségünkben élő fiatalokat szólítja meg, akik éppen "leválni" készülnek kulturális identitásukról. Jövőképük, pálya- és topográfiai választásaik egyszerűen lehetetlenné teszik, hogy valaha is visszataláljanak az említett identitás szellemi értékeihez. Többek között ezen motivációk pótlására, az érdeklődés felkeltésére tesz kísérletet a produkció.

A Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb, mégis jelentős műhelye, előadásaiban elsősorban a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát dolgozza fel, időtálló művészeti, társadalmi értékként. Meggyőződésük, hogy lehet a magyar néptánc és népzenei hagyomány irdatlan terjedelmű kincsét olyan kortárs, üzenethordozó értékkel bíró, előadó művészeti rangra emelni, amely elismerést nyerhet a világon bárhol, a XXI. századi táncművészetben.

Tánckar: Brugós Anikó, Kerekes Dalma, Mihucz Kinga, Pelbát Ilona, Szabó E. Ágnes, Timár Tímea, Tolnai Tímea, Iván Enikő Kitty, Brugós Sándor, Forgács Zsombor, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kádár Elemér, Miklós János, Rácz Lajos, Szőnyi József, Schmith Nándor

Zenekar: Szabó Lóránd Győző, Kelemen Molnár János, Bartalis Botond, Szakács Kristóf, Márkus Zoltán m.v., Székely István m.v., Marius Bulzan m.v.

Énekmondók: Pelbát Ilona, Novák Péter / Kiss Csaba / Csepei Róbert

Dramaturg, játékmester: Novák Péter m.v.

Zeneszerző: Kiss Ferenc m.v.

Koreográfusok: Baczó Tünde m.v., Bordás Attila m.v., Orza Călin m.v., Polgár Emília m.v.

 

Április 6. 19:00

Ivan Szergejevics Turgenyev: Papírsárkány (Egy hónap falun) – A nagyváradi Szigligeti Színház előadása

Fordította: Elbert János

„Turgenyev világa is annak a 19. századi orosz vidéknek a világa, ahol látszólag soha nem történik semmi, ahol az emberek csak unatkoznak és vágyakoznak. Holott ez a világ, szereplőinek érzelmi vívódásai és féltékenységi harcai révén az ember olykor kegyetlen, máskor védtelen, esendő természetére reflektál, amely kivédhetetlenül és alapvetően meghatározza mindannyiunk életét. A darab megírásától eltelt több mint százötven esztendő alatt sem jobbak, sem okosabbak nem lettünk és többnyire ugyanúgy éljük szívbemarkolóan mulatságos, tragikomikus életünket." (Harsányi Zsolt, rendező)

Szereplők:

Iszlajev, földesúr: Csatlós Lóránt

Natalja Petrovna, Iszlajev felesége: Tóth Tünde

Verocska, Iszlajevék nevelt lánya: Tasnádi-Sáhy Noémi

Kolja, Iszlajevék fia: Csíki Roland

Rakizyin, barát: Kardos M. Róbert

Beljajev, Kolja tanítója: Varga Balázs

Spigelszkij, orvos: Hunyadi István

Lizaveta Bogdanovna, társalkodónő: Gajai Ágnes

Bolsincov, szomszéd: ifj. Kovács Levente

Kátya, szobalány: Pitz Melinda

Matvej, inas: Szotyori József

Díszlettervező: Adrian Ganea

Jelmeztervező: Kupás Anna

Rendező: Harsányi Zsolt

 

Április 5. 19:00

Samuel Beckett: Godot-ra várva egy olvasat – A nagyváradi Szigligeti Színház előadása

Fordította: Kolozsvári Grandpierre Emil

„Közel tíz éve, az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon, egy műhelymunka alkalmával foglalkoztam Beckett remekművével. Egy párbeszédrészlet Didi és Gogo közt hamisnak tűnt, nem értettem, miért, de ez az érzés megmaradt, mintha nem két férfi beszélgetne… Évekkel később bukkantam rá a megérzés titkára, Beckett maga vallja: ez a párbeszéd közte és felesége között hangzott el, azt jegyezte le. A nagyváradi előadás egy férfi-nő kapcsolatra építi át a két csavargó történetét, ha egyáltalán történetről beszélhetünk. Az egymásrautaltság, a megöregedés, a halálra várás a témája ennek a játéknak, melyben elmúlni sem lehet. A magyarázatra várunk, arra, hogy valaki majd csak eljön, s választ ad a miértre. S miközben jól sejtjük, nincs kiút, valami mégiscsak feltölti ezt az űrt, s ez a szeretet." (Szabó K. István rendező)

Szereplők:

Didi: Csíky Ibolya

Gogo: Dobos Imre

Pozzo: Szotyori József

Lucky: Fodor Réka

Gyermek: Lászlóffy Emőke

Rendező: Szabó K. István

 

2014. április 4-6.

Határtalan Napok

Miskolci Nemzeti Színház

 

www.mnsz.eu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.