2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nők a Titanicon

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78960"><img class="image image-_original" src="/files/images/titaN%C5%91%20(1).jpg" border="0" width="479" height="603" /></a></span>A 2014. április 4-12. között futó 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kínálatának érdekessége, hogy a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat: 14 rendezőnő filmjét láthatja a magyar közönség, valamint a zsűrinek is lesz női tagja Santa Lingeviciute, a vilniusi filmfesztivál művészeti igazgatója személyében. </p> <p> 

titan%c5%91%20(1)A 2014. április 4-12. között futó 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kínálatának érdekessége, hogy a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat: 14 rendezőnő filmjét láthatja a magyar közönség, valamint a zsűrinek is lesz női tagja Santa Lingeviciute, a vilniusi filmfesztivál művészeti igazgatója személyében.

 

titan%c5%91%20(1)A 2014. április 4-12. között futó 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idei kínálatának érdekessége, hogy a női alkotók különösen nagy számban képviseltetik magukat: 14 rendezőnő filmjét láthatja a magyar közönség, valamint a zsűrinek is lesz női tagja Santa Lingeviciute, a vilniusi filmfesztivál művészeti igazgatója személyében.

 

Idén két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért: a ragyogó tehetségű bolgár Maya Vitkova írónő drámailag lenyűgöző, vizuálisan invenciózus első filmjében, a Viktoriá-ban Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria, akinek rejtélyes módon hiányzik a köldöke. A svéd rendezőnő, Anna Odell 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról. Öngyilkossági kísérlete végül művészeti projektté, Az osztálytalálkozó (The Reunion) című nagyjátékfilmmé érett, melyben a dokumentumfilmes eszközök és a fikciós filmkészítés közti elmosódó vonalon járva Odell bemutatja, milyen romboló hatással van ránk az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés.

 

Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő munkáját láthatja a közönség: A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerében a dán kormány engedélyezni készül az olajfúrásokat Grönlandon, az egykori céllövő olimpikon, Rasmus  pedig úgy dönt, hogy elkezdi kiiktatni a célszemélyeket. Christine Molloy is thrillert készített rendezőtársával, Joe Lawlorral. A Mister John-ban Gerry zűrös magánéletét hátrahagyva érkezik Londonból Szingapúrba, hogy elhunyt testvére után elintézze a lezárandó feladatokat, ám hamarosan átveszi halott fivére életét, aminek persze megvannak a maga veszélyei.

 

A Világkörüli út blokkban is feltűnik két női alkotás:

A kanadai Louise Archambault érzékeny drámájában a címbeli Gabrielle fejlődési rendellenességgel született, ezért speciális intézményben él sorstársaival, ahol egy Martin nevű fiúval egymásba szeretnek. Vonzalmukat testileg is megélnék, ám közbelépnek az otthon munkatársai. A főszerepben a való életben is Williams-szindrómás Gabrielle Marion-Rivardot látjuk. Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámájában Junior kilenc éves és Caracas egyik szegénynegyedében él. Gyönyörű göndör fürtjeit utálja, egyenes hajról álmodik, s neki is áll kivasalni haját, de anyjára pánik tör – nehogy azt higgyék kisfiáról, hogy meleg.

 

A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer) címszereplője Kathleen Hanna, aki a kilencvenes években a Bikini Kill együttes frontleányaként és riot grrrl mozgalom vezéregyéniségeként szerzett nevet.  A számos zenészbarátot megszólaltató dokumentumfilm – melynek elkészítésében Hanna férje, a Beastie Boys-tag Adam Horovitz is tevékeny szerepet vállalt – az énekesnő Lyme-kórral való küzdelméről is tudósít. Egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille készítette a The Source Family című munkáját, mely a hetvenes évek első felében az önjelölt guru, a Yod atya vezetésével ezen a néven működött hollywoodi hippi kommunát és vallási szektát mutatja be. Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmjének címszereplője pedig a kolléga, és barát, Dr. John szavaival „a legjobb fekete, meleg, félszemű drogos zongoristazseni, aki valaha New Orleansban született".

 

A Filmdokk-ban is három, nő által rendezett filmet mutat be a Titanic.

Gabriela Cowperthwaite Blackfish – egy kardszárnyú delfin története című dokujának főszereplője a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje, Tilikum három embert is megölt – talán mert szörnyű körülmények között, vaksötétben tartották húsz éven keresztül?! Dunhild Westhagen Magnor Az optimisták-ban (Optimistene) olyan 66 és 98 év közötti norvég hölgyeket mutat be, akik negyven éve minden héten röplabdáznak, és legújabb tervük, hogy meccset játszanak egy méltó ellenféllel. A dán Berit Madsen filmjében a címszereplő Sepideh 16 éves és űrhajós szeretne lenni. Nem olyan különleges vágy ez, ha az ember történetesen nem Iránban él és nem lány.

Április 8-án, kedden a film 19 órás vetítése után a Puskin moziban a Dán Királyi Nagykövetséggel együttműködve beszélgetést szervezünk Iránról és a nők helyzetéről: nőknek, férfiaknak és asztronautáknak, ahol a résztvevők Gombos Péter, iranista és Tóth Györgyi, a NaNE Egyesület képviselője, a moderátor: Barkóczi Janka filmesztéta.

 

Végül Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a Titanicon, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.

 

Április 3-ig kedvezményes 900 Ft-os áron vásárolhatók jegyek, utána 1100 Ft-ért, április 4-től pedig öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban – 900 illetve 800 Ft-os áron – válthatóak a jegyek.

 

http://www.titanicfilmfest.hu

http://www.facebook.com/titanicfilmfest

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.