Havanna beköltözött a Fészekbe
5 perc olvasás
Vessen egy pillantást Kuba jellegzetes hangulatára, autentikus, fergeteges latin feeling, tipikus étterem és bár, kubai ízek. A La Bodeguita Del Medio 2012. december 7-én, Budapesten a Fészek klub aljában, a VII. kerület, Dob utca 57.-ben nyílt, a kubai étterem hivatalos franchise képviselőjeként.
Vessen egy pillantást Kuba jellegzetes hangulatára, autentikus, fergeteges latin feeling, tipikus étterem és bár, kubai ízek. A La Bodeguita Del Medio 2012. december 7-én, Budapesten a Fészek klub aljában, a VII. kerület, Dob utca 57.-ben nyílt, a kubai étterem hivatalos franchise képviselőjeként.
Kevés olyan étterem van a világon, amely annyira hosszú és gazdag történettel, valamint annyi híres vendéggel büszkélkedetne, mint a havannai La Bodeguita Del Medio. A La Bodeguita Del Medio (LBDM) éttermet 1942-ben alapította Angel Martinez és rövid időn belül rendkívüli népszerűségre tett szert, főleg értelmiségi, művész és bohém körökben. Leghíresebb állandó vendége a kalandos életű író, Ernest Hemingway, de többször megfordult az étteremben Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, Brigitte Bardot, Sophia Loren és napjaink hollywoodi sztárjai is, akikről különböző fényképeket helyeztek el a falakon.
Az étterem neve spanyolul annyit tesz: „kocsma az utca közepén". Igen érdekes a név eredete, ugyanis azokban az időkben a kocsmák és bárok általában az utcák sarkain voltak, ez az étterem viszont Havannában az Empedrado Street 27 alatt, az utca közepén volt található.
Budapesten a Fészek klub legendája ma is mélyen él az emberek emlékezetében. Az épület stílusában, hangulatában ma korhűen tükrözi az eredeti koloniál stílust. Ez azonban csak az első lépés az óriási átalakításban, mert tavasszal a kertben is monumentális nagyságú felújítás lesz. Ennek keretében 20 méter hosszú bárpult, óriás pódium, grill terasz kerül kialakításra, mindez 500 fő befogadására lesz alkalmas. Igyekeznek összekötni a kubai és a magyar kultúrát is. Ezt jelzi, hogy minden este 7 órakor két gyertyát gyújtanak meg, az egyiket Hemingway tiszteletére, a másikkal pedig Liszt Ferencnek állítva emléket.
Az étterem hemzseg a tradicionális emlékektől, amelyeket egyenesen Havannából hoztak, így például megtaláljuk Hemingway aláírását, vagy egy felfordított széket is, melyet egy híres kubai író emlékének szenteltek. Mielőtt elindult a második világháborúba, azt kérte a La Bodeguitában, hogy fordítsák fel a székét, és ha visszatér, akkor majd újra azt fogja használni. Sajnos, soha nem tért vissza, mert elesett a háborúban, így azóta minden LBDM étteremben, a világ bármely táján, egy fejjel lefelé, a falra akasztott székkel tisztelegnek az emlékének.
A La Bodeguita Del Medio azonban nemcsak az ott megforduló hírességektől népszerű, hanem a kubai eredetű, long drinktől, a Mojitóról is, ami hazánkban is egyre ismertebb. A rumból, lime-ból, cukorból, mentalevélből és szódavízből álló kubai ital mára világszerte ismerté vált. Ezek közül is a legkeresettebb a Bodeguita mojitója, mivel itt keverték ki ezt az italt először. Ezúttal a koktél szerelmesei a kubai és az európai verziót is megkóstolhatják, de természetesen a kubai eredetű daiquiri, a Cuba Libre és még sok más koktél közül lehet választani. Hemingway kedvenc itala volt a mojitó és a Havana Club Blanco, citrom, fagyasztott cukor keverésű daiquiri.
Az italok mellett az ételek is kubaiak: congri, sült banán, yuca, al aljibé, malanga, ropa vieja. A ház specialitása, hogy az élő óriásrákok, a lobsterek közül is válogathatunk.
A ropa vieja tulajdonképpen csíkokra vágott, ill. szálakra szétszedett marhahús egy igen különleges alapban – darált és gerezd fokhagyma, kockázott zöld paprika, fekete bors, paradicsom, sofrito mártás – párolva, majd a tetején rizzsel tálalva. Igazán érdekes a ropa vieja elnevezés eredete, ugyanis spanyol jelentése régi ruha. A legenda szerint, egyszer egy szegény ember összeszedte régi ruháit és azt főzte meg, hogy éhes családját megetesse, de csodák csodájára finom marhapörköltté változott az étel.
Congri, a híres kubai bab és rizs a fokhagyma, hagyma, paprika, kömény, babérlevél, oregánó, bors, és só alapban elkészítve. A malanga a trópusi országokra jellemző burgonyához hasonló gumó és különösen Kubában és Puerto Ricoban gyakori.
Sztárok avatták fel Budapest leghangulatosabb kubai éttermét. Forróvérű salsa táncosok, hamisítatlan Cohiba kubai szivar, valamint az egzotikus karibi ország legkedveltebb long drinkjei gondoskodtak a fergeteges hangulatról a december 7-i La Bodeguita Del Medio (LBDM) kubai étterem avatóján. A Fészek klub aljában számos hírességet ragadott magával a felhőtlen kubai jókedv, miközben Gombos Edina, a rendezvény moderátora rengeteg érdekességet osztott meg a jelenlévőkkel. A népszerű műsorvezető többek között férjével, a kubai származású Alberto Costafredával együtt ünnepelte, hogy immár Budapesten is lehetőség nyílik megízlelni az autentikus, karibi konyha ízeit.
„A La Bodeguita Del Medio az első olyan étterem, bár Budapesten, ahol tényleg minden hamisítatlanul kubai. Aki ide betér, az rögtön Havannában érezheti magát." – nyilatkozta.
A VII. kerületi étterem a kubai nagykövet H.E. Julio Ceasar Cancio Ferrer ajánlásával és üzletemberek, politikusok, több híres személyiség részvételével nyitotta meg kapuit.
A vendégek nemcsak baráti légkört, professzionális kiszolgálást kapnak, de a hét minden napján élvezhetik a kubai élőzenét és táncot, hisz a budapesti La Bodeguita Del Medioban a fiesta soha nem ér véget.
Lantai József