Hecks Ferenc: A XVI. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL – 2012
|
2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget. A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.
|
|
2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget. A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.
|
|
A szervezők a hagyományokra, a helyi adottságokra és a minőségi szolgáltatásokra egyaránt figyelemmel állították össze a tematikát és a programokat, határozták meg a súlypontokat. Az eredmény ismét: siker – minden látogató nagyon jól érezte magát. A látogatók száma az emelt belépődíj mellett a program összeállítóit dicséri.
|
|
A fesztiválon a kerítéstől a háztetőig minden a kolbászról szólt a „Bélben az igazság" tézisnek megfelelően. Az 530 kolbásztöltő csapat versenye csak három csoportban volt megoldható. A helyszínek szerint Mokry, Csarnok és Csaba-gyöngye néven tartalmazza a függelék a versenyek eredményeit és díjazását. |
|
A friss kolbászok persze igen gyorsan és óriási mennyiségben fogytak. A jobbnál-jobb száraz kolbászok megbecsülhetetlen mennyiségben fogytak. A tavalyi első helyezett standja idén eléggé eldugott helyen volt. Legnagyobb meglepetésemre úgy kifosztották Szénási Sándor árukészletét, hogy majdnem lekéstem a vásárlásról.
|
|
A sertéshúsból készült száraz kolbászok mellett sok szarvas és szarvasmarha kolbász is megjelent, melyek gyártói jelentős mangalica tartalommal biztosítják, hogy ne legyenek túl szárazok.
|
|
A pecsenye sütők a szokásos magas színvonalat hozták. A vaslapon sült hagymás tarja, vagy a toros káposzta, illetve a hagymás és babos csülök komoly versenytársa volt a kolbászoknak, a fogyasztott mennyiséget tekintve. A sajtok, fűszerek és italok is komoly minőséget képviseltek.
|
|
Tavalyhoz képest kevesebb csúcs borász volt jelen. A borversenyen – mert ilyen mindig van – természetesen a tokajiak, szekszárdiak és villányiak taroltak. A Tokaji Kereskedőház Arany furmintja – amely Franciaországban aranyérmet nyert a fesztivál közönség kedvence lett.
|
|
Végre ismét láttam aszu-eszenciát, ami pár éve még a gyógyszerkönyvben is szerepelt. Pálinkában sokat javult a választék. Már nem ritkaság az 50 % feletti alkohol tartalom. Sőt a Gyulai Mélyvíz család 60 %-os. Ami nem mellékes, mindez harmonikus kellemes, gyümölcsös ízek mellett.
|
|
Az evés-ivást követően a közönséget hagyományosan kiváló zenei programok szórakoztatták és mindig táncos bulivá fejlődött a rendezvény. Ugyanúgy mint a kolbász versenyek – több helyszínen. |
|
Új jelenség kapott hangsúlyt a bulikon. A lányok és fiuk egy része nem párosan, hanem külön lány és fiú csoportokban táncolt. Némi bíztatás kellett és a párok megtalálták egymást.
|
|
A délelőtti programok ingyenesek voltak. Sok kisgyermekes család kereste fel ilyenkor a fesztivált. Idén a Sportcsarnok melletti útszakaszt lezárták a forgalom elől és itt parkolót alakítottak ki. A belváros felől érkező buszok legközelebbi megállójától pár perces séta kellett a Kolbászfesztivál területéig. A kissé nehezített közlekedés mellett és a megemelt délutáni jegyárakkal is rekord számú látogató érkezett az utóbbi évek egyik legkiválóbb Csabai Kolbászfesztiváljára.
|