NATO 2008.október 9-n kezdetét vette a NATO aktuális informális tanácskozása Budapesten. A Belváros és a Ferihegyi Gyorsforgalmi út lezárva, a terület ostromlott város képét mutatja.

NATO 2008.október 9-n kezdetét vette a NATO aktuális informális tanácskozása Budapesten. A Belváros és a Ferihegyi Gyorsforgalmi út lezárva, a terület ostromlott város képét mutatja.

A Kossuth téren a Magyar Honvédség Afganisztánból visszatért alakulata sorakozott fel az ünnepélyes visszafogadásra.  Szekeres Imre honvédelmi miniszter az Afganisztánban hősihalált halt két katona, Nemes Krisztián posztumusz őrnagy és Kovács Gyula posztumusz hadnagy hozzátartozóinak "A Szolgálatért" kitüntetést nyújtotta át. A miniszter megerősítette, emléküket a Magíar Honvédség megőrzi.

A kiválóan teljesítő csapat tagja kitüntetésben részesültek, emlékplakettet és emléktárgyat vehettek át.A  magyar katonák helytállása az ország presztizsét nőveli, a NATO-ban Magyarország vállalásait teljesíti, 13 országban ezer Magyar katona teljesít nemzetkőzi szolgálatot.

A feladatok ellátásában a honvédség minden Magyar parlamenti part támogatását maga mögött tudhatja. A tanácskozásra érkezett külföldi vendégek és a hazai hivatalos személyek meghallgatták a Szózatot, majd következett a történelmi zászlók elvonulása.

A NATO főtitkára beszédében méltatta a magyar katonák, s a velük együtt szolgáló néhány bolgár  , szlovák és horvát bajtársuk afganisztáni helytállását. A főtitkár az afganisztáni jelenlétet a NATO egyik legnagyobb kihívásának nevezte, amelyre a tagországok sikeres választ adnak.

A küldetéssel mindn tagország saját biztonságát is szolgálja. Köszönetét fejezte ki a katonák családjának, akik a hattért biztosítják mindehhez.Külön köszönettel emlékezett meg a főtitkár is a két magyar hősi halottról. A küldetésben résztvevő katonák különleges emberek, mondta, a  magyar és a nemzetközi közősség mindannyiuknak elismerését fejezi ki, s  maga is büszke rájuk.

Szekeres Imre miniszter sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a jelenlegi NATO esemény éppen egybeesik a Magyar Honvédség 160 évvel ezelőtti megalakulásával. Hazánk 9 évvel ezelőtt lett a NATO   tagja, amikor szigetként álltunk a nem-tag szomszédok környezetében. Ma már nincs olyan szomszédunk, akin e lenne a szovetség tagja, vagy külső támogatója, tagjeloltje. Magyarország közvetlenul járul hozzá a kollektív védelemhez, a Magyar szárazfoldi erők 12%-os aránya a nemzetkozi erők sorában hazánkat az Egyesült államok és az Egyesplt Királyság után a harmadik helyre pozícionálja.  A korábbi 0,1 százalékos vállalást módosítva, Magyarország a GDP részarányos, 10 évre szóló honvédelmi kiadás-nővelését 0,2 százalékra emeli.

Magyar kezdeményezés az a féléve futó javaslat, mely a nemzetkőzi békefenntartó-termtő, stb. Tevékenység finanszírozását részarányosa az összes tagállamra kiterjesztené, nem csak a közvetlenül résztvevők feladataként kezelné. A javaslatnak komoly támogatói vannak.

A tanácskozás további folyamatában erre is választ várunk, fejezte be tájékoztatóját a minister.

http://www.natobudapest.hu/

Budapest,  2008.okt.9.     13.56

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük