2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hétfőn, február 19-én kezdődik a Cziffra Fesztivál, a műfaji nyitottság zenei ünnepe

8 perc olvasás

czf.jpg2018. február 19-27. – nyolc napon át tart idén a Balázs János zongoraművész által alapított Cziffra Fesztivál. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő programsorozat alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a fesztivált is.

 

Idén két külföldi, világhírű Grammy-díjas zongoraművész lesz a fesztivál sztárvendége: Arcadi Volodos a Müpában, Pierre Laurent Aimard a Zeneakadémián ad koncertet. A sorozatot Gwendolyn Masin magyar származású hegedűművész, Darko Brlek szlovén klarinétművész, Balázs János zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitja meg. Különleges este lesz Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera koncertje is. A gálaesten Vásáry Tamás és Cosima Soulez Larivière hegedűművész, a 2017-es Bartók Világverseny győztese lesz Balázs János vendége. A klasszikus zenei koncertek mellett a Cziffra Györgyre is jellemző műfaji nyitottság jegyében rendeznek Bárestet, idén a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekarának közreműködésével, amellyel megidézik azt a korszakot is, amikor a legendás zongoraművész éjszakai bárokban zongorázott. Az Improvizációs esten Presser Gábor, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János ad közös koncertet. Kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre, fiatalokra is: szombaton délelőtt Eötvös József Liszt díjas gitárművész vezetésével ismerkedhetnek a gyerekek a zeneirodalom kiemelt korszakaival, vasárnap délelőtt pedig fellépnek a Virtuózok kiemelt tehetségei. A fesztivált követően Cziffra after programon kedden Bősze Ádám zenei stand up estjének budapesti bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

 

A gálaesten Idén is kiosztják a Cziffra Fesztivál Életműdíjat, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjat és Ifjú Tehetség-díjat, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást.

 

A Fesztivál főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, legnagyobb magántámogatója pedig Várkonyi Attila (FastVentures). A sikeres megvalósításhoz a Szerencsejáték Zrt., a Hegyvidék önkormányzat, a Violin Travel, Rekeczky Csaba, az EuroVentures, a Kőbányai önkormányzat, a 13. Kerületi Önkormányzat és a Budafok-Tétény Önkormányzata is nagyban hozzájárult.  

 

„Az elmúlt időszakban olyan produkciókat sikerült megvalósítani, amelyek máshol nem hallhatóak, és bátran mondhatom, hogy az idén is erre készülünk. A fesztivál keretében olyan művészek alkotnak egységet a színpadon, akik csak ritkán, vagy lehet, hogy még soha nem léptek fel egymással. Olyan műfajokat kínálunk, amelyek valamilyen oknál fogva a háttérben vannak, mégis megkérdőjelezhetetlen tartalommal bírnak. Említhetném a Bárestet, ahol a ’30-as, ’40-es évek zenei világa, a háború utáni kávéházi élet elevenedik meg az igazi, hamisítatlan, magyar cigányzenével karöltve. Olyan extravagáns művészek álltak már a fesztivál színpadaira, mint Lajkó Félix, vagy az idei programban Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla. Az operavilág csillagai is rendre leteszik a voksukat Cziffra mellett. A tavalyi fesztiválon Rost Andrea, idén pedig Miklósa Erika fogadta el a felkérésem.” – mondta egy friss interjúban Balázs János a Papageno.hu-nak.

 

„Számos olyan koncertlátogatóról tudunk, akik a fesztivál összes programjára váltottak jegyet, vagyis nyolc napon keresztül velünk lesznek. Ez azt is jelenti, hogy az egyik nap Pierre-Laurent Aimard előadásában hallgatják majd Beethoven legmonumentálisabb szonátáját, másnap pedig Sárközy Lajos és cigányzenekarának koncertjén vesznek részt. A nyitottság Cziffra, és az emléke köré szerveződött fesztivál egyik alapvető eleme. A magyar közönség nagyon pontos, józan és magas szintű értékítéletet tud alkotni, ami kizárólag a minőségen alapul.” – mondta Balázs János.

 

A Cziffra Fesztivál 2018-as koncertsorozatának programjai:

A CZIFFRA FESZTIVÁL

KAMARAZENEKARÁNAK HANGVERSENYE MOMkult

 1. február 19. 19:30

A tavalyi fesztiválon alakult és debütált CZF kamarazenekar a fesztivál nyitókoncertjén Balázs János mellett két kitűnő, ám idehaza még kevéssé ismert vendégművésszel lép pódiumra: Darko Brlek klarinétművész a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, Gwendolyn Masin hegedűművész – aki magyar édesanyjától kapta első óráit – pedig elsősorban Svájcban és Írországban van otthon.

 

ZONGOPERA MOMkult

 1. február 20. 19:30

Az operairodalom és a hangszerek királynőjének találkozásai Liszt átiratai óta hatalmas népszerűségnek örvendenek: a ZongOpera-sorozat idei koncertjén a csodálatos koloratúrszoprán, Miklósa Erika lesz Balázs János partnere, a zenés utazás során pedig Mozarttól Puccinin keresztül érkezünk meg Cziffra saját átirataihoz.

 

ARCADI VOLODOS ZONGORAESTJE Müpa

 1. február 21. 19:30

A szentpétervári születésű, három Gramophone-díjat is nyert zongoravirtuóz napjaink egyik legkeresettebb szólistája. Volodos ezúttal a német romantikus repertoár líraibb darabjaiból válogatott. Schumann egyik első műve, a Pillangók (1829-32) szinte ugyanabban az évben keletkezett, mint Schubert egyik utolsó darabja, a halálának évében, 1828-ban született A-dúr szonáta – ez a két mű fogja közre Brahms mintegy negyven évvel később írt op. 76-os zongoradarabjait.

 

PIERRE-LAURENT AIMARD ZONGORAESTJE Zeneakadémia

 1. február 22. 19:30

A francia zongoraművész nemcsak érzékeny billentéséről, de szokatlan műsorválasztásairól is ismert. Ezúttal sem tett kivételt, Beethoven monumentális “Hammerklavier” szonátája mellé három orosz szerzőtől – Profokjevtől, Obukhovtól és Szkrjabintól – választott olyan műveket, amelyek koncertteremben igazi ritkaságnak számítanak, garantálva a közönségben a felfedezés élményét. Amaird január végén kapta meg az egyik legnagyobb nemzetközi zenei kitüntetést az Ernst von Siemens Zenei Nagydíjat.

 

AZ IMPROVIZÁCIÓ Zeneakadémia

 1. február 23. 19:30

Három műfaj, három kitűnő zongorista egy pódiumon (Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor, Balázs János), de aki versenyre számít, csalódni fog. Aki viszont arra kíváncsi, hogyan hat egymásra a klasszikus zene, a jazz és a könnyűzene három kitűnően improvizáló muzsikus kezében, az egyedülálló koncertélményre számíthat a Zeneakadémián.

 

HANGSZERBEMUTATÓ KONCERT GYEREKEKNEK MOMkult

 1. február 11:00

Közreműködik: Eötvös József Liszt Ferenc-díjas gitárművész

Interaktív klasszikus zenei élmény gyerekeknek, ahol a gitár kalauzolja a fiatalokat a zeneirodalom nagyobb állomásain keresztül

 

BÁREST Momkult

 1. február 24. 19:30

A bárokban is zongorázó, számtalan legendás történet főszereplőjeként is ismert Cziffra György tiszteletére idén is lesz “Bárest” – ezúttal a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos varázsolja elénk a két világháború közti “boldog békeévek” különleges, borongós-mosolygós hangulatát.

 

A JÖVŐ GENERÁCIÓJA – Virtuózok és Junior Prima Díjasok MOMkult

 1. február 25. 11:00

Egy közel száz éve született zongoraművész emlékét aligha lehet méltóbb módon ápolni, mint azzal, hogy lehetőséget adunk a következő száz év lehetséges legendáinak. A fesztivál visszatérő motívumaként idén is bemutatkozási lehetőséget kapnak a legtehetségesebb fiatal muzsikusok, érdemes őket megismerni!

 

GÁLAHANGVERSENY Zeneakadémia

 1. február 25. 19:30

A fesztivált záró gálahangversenyen a díjak átadása után a Bartók világverseny győztesét, Cosima Soulez Lariviere-t hallhatjuk hegedülni: Brahms-d-moll szonátáját adja elő Balázs Jánossal, majd a szünet után a nagy előd, Liszt két közönség kedvenc művét hallhatjuk a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában. A zenekar a 70-es években számos alkalommal adott hangversenyt a Mesterrel, amit több esetben fia, ifj. Cziffra György dirigált. A fesztivál záróeseményén ezúttal a Cziffrával jó barátságot ápoló Vásáry Tamás foglalja el a karmesteri pulpitust, a zongoraverseny szólistája pedig ki is lehetne más, mint a fesztivál megálmodója, Balázs János.

 

CZIFFRA “AFTER” BŐSZE ÁDÁM ZENEI STAND UP ESTJE – BUDAPESTI PREMIER MOMkult

 1. február 27. 19:30

Bősze Ádám önálló estje egy eddig nem létező új műfajt képvisel, mely a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a zeneszerető közönségnek

 

A Fesztivál gasztronómiai érdekességei

„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”(Sztravinszkij)

Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely azóta is megtalálható a Szamos üzletek állandó kínálatában amelyhez jövőre új édesség társul „La campanella” néven. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott Cuvée a Rubato nevet kapta, amely igazi kuriózum a borfogyasztók körében.

 

 1. február 19-27.

Cziffra Fesztivál

Alapító és művészeti vezető Balázs János Liszt és Príma-díjas zongoraművész

 

http://cziffrafesztival.hu

 

Lantai József

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.