2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hídkatasztrófa

2 perc olvasás

hidkatasztrofa.jpg1976 augusztus 1-jén, vasárnap hajnali 4 órakor egy csuklós autóbusz ment át a bécsi Reichsbrücke-hídon. Ekkor hatalmasat reccsent a szerkezet, még Bécs belvárosában is hallották, majd tíz perc alatt, mint egy kártyavár, darabjaira esett. A Duna elnyelte a betonelemeket. A katasztrófa híre reggelre bejárta az egész világot, egy halott és néhány sebesült maradt a helyszínen.

   A tragédiát megelőzően 100 évvel, 1876-ban építették meg Bécs első, a Rudolf főherceg nevét viselő állandó Duna-hídját, a folyamszabályozás részeként. Grandiózus építkezésnek számított, átélte az első világháborút, majd 1919-ben teljesen felújították. Az elavult acélszerkezet helyére új került. Akkor keresztelték át Reichsbrücke névre (A Birodalom Hídja). Bár akkor már a Habsburg Birodalom nem volt sehol, Ausztria köztársaság lett. A Habsburgok földjeit, kastélyait, vagyonát elkobozták, a család tagjait kitiltották Ausztriából.

   A felújítás, építkezés. a környék rendezése hatalmas összegekbe került és hosszú ideig tartott. 1937-ban avatta fel Wilhelm Miklas köztársasági elnök. Sokáig nem örülhettek a bécsiek Euróba harmadik legnagyobb lánchídjának, 1938. március 12-én megtörtént az Anschluss, a német megszállás. A II. világháború idején ez volt az egyetlen járható híd a Dunán. A harcok idején az oroszok védték, „hálából” a helyiek a Brücke der Roten Armee (Vörös Hadsereg hídja) nevet adták neki, és ez így is maradt egészen 1955-ig, amikor is a szovjet csapatok kivonultak Ausztriából.

   Kilenc évre rá történt a hídkatasztrófa. Ismét hosszas építkezés kezdődött, ugyancsak hatalmas költséggel. Véglegesen csak 1980-ban avatta fel Rudolf Kirschläger köztársasági elnök. Az új híd nevét a híres osztrák drámaíró után Johann Nestroyról kapta. (Nestory egyik színdarabját, a Lumpáciusz Vagabunduszt Heltay Jenő fordításában, átköltésében több magyar színház is bemutatta, 1988-ban tévéjáték készült belőle Agárdy Gábor és a fiatal Bajor Imre főszereplésével.)

   A Johann Nestory Brücke Bécs II. és XXII. kerületét, a Mexikoplatzot és a Donaustadtot fűzi egybe, a Duna-szigetet érintve. A külcsínre szép és impozáns Duna-híd multifunkciót tölt be. Fent az autósoké a terep, lent a metró, járdát kaptak a gyalogosok, és felfestett sávot a kerékpárosok.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.