Koprivnica-Krizsevci Megye Idegenforgalmi Közössége ötletadó kezdeményezője és szervezője a naiv festészet stílusjegyeivel ékesített „Óriás húsvéti hímes tojás" projektnek.

 

Koprivnica-Krizsevci Megye Idegenforgalmi Közössége ötletadó kezdeményezője és szervezője a naiv festészet stílusjegyeivel ékesített „Óriás húsvéti hímes tojás" projektnek.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség ezt a húsvéti tojást Budapest város lakóinak és látogatóinak ajándékozta. Készítői naiv festők, a „Molvei Képzőművészeti Kör" tagjai, akik a horvát Dráva-mente vidékének életképeit, mindennapjainak tradicionális ismertetőjegyeit használták díszítőelemként.

A festők: Marija Stipan, Martin Dukin, Josip Greguric, Vladimir Ivancan, Duro Jakovic, Martin Kopricanec, Dragutin Kovacic, Josip Tot és Drago Zufika.

A tojás az időjárási viszontagságoknak ellenálló, magassága 2,05 m. szélessége 1,50 m.

A húsvéti hímes tojás készítés és azok egymás közötti ajándékozása régi hagyomány Horvátországban. A tavasz kezdetén frissen rakott baromfitojások az életerőt, a tojásból kikelt kiscsibék Jézus Krisztus sírjából való távozását, a feltámadást és az örök életet szimbolizálják.

 

1.1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.
7.7. 8.8. 9.9.
10.10. 11.11. 12.12.

Koprivnica-Krizsevci Megyében hosszú hagyománya van a tojásdíszítés legkülönfélébb technikáinak, a tojás megfestésének, amely 2008-ban a Horvát Kulturális Örökség részévé vált. A legismertebb tojásfestő mesterek Molve és Podravske Sesvete településekről valók.

A különleges képzőművészeti kifejezésmód, a naiv festészet a Dráva-mente szívében, Hlebinén bontogatta szárnyait. A festészeti irányzat a múlt század harmincas éveiben, két

Dráva-menti parasztember, két autodidakta festő, Ivan Generalic és Franjo Mraz színrelépésével indult útjára. A naiv festészet egy olyan különleges kifejezésmóddá vált, amely világraszóló hírnevet hozott nem csak Hlebine-nek, hanem egész Horvátországnak.

 

13.13. 14.14.
15.15. 16.16.
17.17. 18.18.
19.19. 20.20.

A Hlebine-ből induló naiv művészet szinte az egész Dráva mentén elterjedt (Gola, Molve, Gornja Suma, Koprivnica, Durdevac), és napjainkban mintegy kétszáz festő alkotja a hlebine-i festők körét. A naiv festészet a modern irányzatok megjelenése ellenére is sikeresen tovább él. Értéke és szépsége a Dráva-mente eredeti, kissé nosztalgikus hangulatának ábrázolásában rejlik, amit számos festő többnyire üveglapra festett ecsetvonásokkal jelenít meg.

A Horvát Idegenforgalmi Képviselet vezetője Marin Skenderovic kifejezte reményét, hogy Horvátország továbbra is számít a magyarokra – nem csak a nyári időszakban – és bízik benne, hogy a magyarok megértik a szellemi és kulturális örökségből táplálkozó „tojás" üzenetét. Rogán Antal V. kerületi polgármester megjegyezte, hogy ilyen nagy húsvéti tojást még nem látott és a tojásokat valószínűleg sokan fogják megcsodálni, hiszen a Bazilika a húsvéti szertartás középpontja és tréfásan hozzáfűzte, reméli nem kellett elvámolni a szállítmányt.

 A helyszínen horvát dalokat adott elő egy asszonykórus.

A Bazilika előtti téren 2009. április 20-ig látható az „Óriás húsvéti hímes tojás".

Kép és Szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük