2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Horvátország: Vendégriasztás – nehogy hozzánk jöjjön!

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/14351"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hrvatska.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kreativ ellenőrzések és büntetések!" title="Kreativ ellenőrzések és büntetések!" width="77" height="100" /></a><span style="width: 75px" class="caption"><strong>Kreativ ellenőrzések és büntetések!</strong></span></span> <p>Horvátország mindig kitalál valamit, hogy elriassza a turistákat. Ebben hihetlenül leleményes a Hivatal és nagyon kreatívan segítik őket a hatóságok. A rendszer nagyon hatásos, de sajnos nem eléggé. Idegenforgalmi szakemberek mintegy 20 % látogató szám csökkenlésről beszéltek, amikor megszületett a turista-élelmiszer behozatal tilalmát kimondó rendelet. Az olcsóbb Horvátország mint a Balaton legenda jegyében még mindig sokan utaznak oda, hogy azután rossz szájízzel jöjjenek haza.</p><p>

  kreativ ellenőrzések és büntetések!Kreativ ellenőrzések és büntetések!

Horvátország mindig kitalál valamit, hogy elriassza a turistákat. Ebben hihetlenül leleményes a Hivatal és nagyon kreatívan segítik őket a hatóságok. A rendszer nagyon hatásos, de sajnos nem eléggé. Idegenforgalmi szakemberek mintegy 20 % látogató szám csökkenlésről beszéltek, amikor megszületett a turista-élelmiszer behozatal tilalmát kimondó rendelet. Az olcsóbb Horvátország mint a Balaton legenda jegyében még mindig sokan utaznak oda, hogy azután rossz szájízzel jöjjenek haza.

  kreativ ellenőrzések és büntetések!Kreativ ellenőrzések és büntetések!

Horvátország mindig kitalál valamit, hogy elriassza a turistákat. Ebben hihetlenül leleményes a Hivatal és nagyon kreatívan segítik őket a hatóságok. A rendszer nagyon hatásos, de sajnos nem eléggé. Idegenforgalmi szakemberek mintegy 20 % látogató szám csökkenlésről beszéltek, amikor megszületett a turista-élelmiszer behozatal tilalmát kimondó rendelet. Az olcsóbb Horvátország mint a Balaton legenda jegyében még mindig sokan utaznak oda, hogy azután rossz szájízzel jöjjenek haza.

Minden évben vannak slágerek. Olyan ötleteik, amivel nem várt költésekre kényszeríthetik a turistákat. Szabály az szabály, különösen akkor nagyon szabály a szabály, ha az illető turista. És nem horvát állampolgár.Ennek klasszikusa pár évvel ezelőtt jelentkezett a horvát idegenforgalomban: A vitorláson aludni tilos, sőt fél évvel azelőtt, hogy ha ez mágis megtörténne személy szerint mindeféle adattal személyesen a helyszínen be kell jelenteni, kik lesznek a hajón.

A múlt év slágere a magyarok nyaralóinak lebontása volt. De e mellett megkezdődött a hogyan zaklassuk az idegent akció is. Ennek első lépéseként – logikusan követve a ne aludj itt te marha külföldi irányvonalát – elkezdtek razziázni, és sokszor kidobni a szállásokon lévőket azzal a szlogennel: engedély nélküli szálláson laktak. Mert még az is engedélyköteles, ha nem közvetlen hozzátartozó megalszik valahol. Arról nem is beszélve, hogy lakókocsiban is szigorúan tilos aludni. Hogy a hecc fokozódjon, az ő értelmezésükben mindenki kereskedelmi szállásfoglaló, a közvetlen családtagokon kívül. Tehát nem mehetünk le, mint civilizált országban szokásos, barátaink tulajdonában lévő nyaralóba, villába. De mit is akarunk: az EU felé (látszólag)  igyekvő ország nagyon nem igyekszik betartani az emberi és kulturális normákat. Mint évekkel ezelőtt az akkori egyik hivatalos horvát résztvevője a BOOT Düsseldorf botrányos sajtótájékoztatónak fogalmazott, amikor az újságírók felháborodva nem vették tudomásul a hajón alvást szabályozó rendeletet: Nem érdekelnek az EU szabályai. Horvátország nem EU tag…

A tavalyi kreativ zaklatás másik helyszine az országhatár. De ebben nem jár egyedül, Macedónia is csinálja ezt most nagy buzgalommal: Meg akarják akadályozni, hogy a turista élelmiszert, vizet vigyen magával. A macedónoknal ez érvényben van most is.

A horvátok viszont nem sokkal az idegenforgalmi szezon kezdete előtt a kreativ félrefordítási módszert alkalmazták, amit a magyar kormány is szertettel alkalmaz. Éppen az Európai Unióra  hivatkozva kiadták rendeleti úton: élelmiszert gyakorlatilag bevinni tilos. Csak két dolgot felejtettek el a kreatív ferdítők: hogy ez nem az utasforgalomra, hanem a kereskedelemre vonatkozikm, és azt, hogy ez az EU országokból érkező termékekre a közös vámtér miatt egyáltalán nem vonatkozik. Ez EU lehet, hogy bürokrata, nem den hülye, hogy magával kitoljon.

 A felhaborodás óriási volt, most kegyesen felfüggesztették alkalmazását 2009 január 1-ig. (ami ismerve a gyakorlatot semmit sem jelent, a fináncok alkalmazzák, vagy legalábbis hivatkoznak rá, és koboznak, ha erre utasítják öket, mint tavaly is megtették a nagyforgalmú hévégéken a szezonban. Még az ásványvizes flaskákat is elvették! )

Boritékolható – és erre a a zágrábi magyar nagykövetség honlapja is figyelmeztet – az idei turistazaklatások a szállásokkal kapcsolatos rendeletekkel történnek. Idén a Hivatal fokozza az ellenőrzést minden olyan területen ahol külföldi előfordulhat. Például kiválóan lehet büntetni azért is, ha nem jelentkezik be 24 órán belül

.

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=24262

Turista: gebedj meg és fizess! Mindenért, a levegőért is. Ugy tűnik Horvátoszág  mindent megtesz, hogy nagyívben elkerüljék az emberek az országot. Mivel lehetséges ez, tegyük meg, hogy előbb utóbb észheztérjenek: vannak bizonyos civilizált normák, amelyeket be illene ztartani. Különösen ha egy ország az Európai Unióba törekszik.

Szlovániában csak egy ilyen ötlet van – reméljük ez marad az utolsó: Autópálya matricából csak féléves van.

Horvátország NEM várja Önt. Ne is akarjon menni olyan országba, ahol nem szívesen látják a külföldit. Menjen Olaszországba, vagy akárhova. Ahol sziveslátás vendéglátás van. Vagy hagyja ki ezt az évet és látogassa meg a Balatont. Mindenképpen olcsóbban megússza, különösen ha a Horvátországban kiszabott büntetéseket is bekalkulálja.

http://www.ingatlanmagazin.com/read/4527#h

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.