Ma már ez a tipikus gyermek...Ma már ez a tipikus gyermek…

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége a Novartis Hungária Kft. támogatásával „Hozd a Formád Magyarország!" címmel országos programot indít az iskoláskori elhízás, és a mozgásszegény életmód kivédésére. A „Hozd a Formád Magyarország!" program első szakaszát 2009-2011 közé tervezik, a hároméves programban a tervek szerint 10 város 20 intézménye vesz majd részt.

  Ma már ez a tipikus gyermek...Ma már ez a tipikus gyermek…

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége a Novartis Hungária Kft. támogatásával „Hozd a Formád Magyarország!" címmel országos programot indít az iskoláskori elhízás, és a mozgásszegény életmód kivédésére. A „Hozd a Formád Magyarország!" program első szakaszát 2009-2011 közé tervezik, a hároméves programban a tervek szerint 10 város 20 intézménye vesz majd részt.

A túlsúly és az elhízás világszerte a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása. Európában az elhízottak száma az elmúlt két évtized életmódbeli változásainak következtében háromszorosára emelkedett, jelenleg a felnőtt lakosság 20 százaléka küzd súlyproblémával. A gyermekek és fiatalkorúak körében a túlsúly a leggyakrabban előforduló egészségügyi kockázat, míg a 18 év alattiak 15 százaléka tekinthető elhízottnak. Amennyiben a jelenlegi tendencia nem változik, 2010-re minden tizedik gyermek elhízott lesz, míg 2050-re a férfiak körében az elhízás következményeképpen az átlagos várható élettartam 5 évvel csökken.

A magyarországi helyzetkép szintén komoly problémát vetít előre, mivel rendkívüli ütemben nő az elhízottnak mondható gyermekek és fiatalkorúak aránya.

A közelmúlt kutatásai is rámutattak, hogy olyan, a túlsúllyal összefüggő krónikus betegségek, mint amilyen a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, az alvászavar is megjelentek az iskolás korosztály körében, amelyek korábban jellemzően az időskorúak egészségi problémáit jelentették.

Egyre sürgetőbben jelentkezik az az igény, hogy fokozott figyelem forduljon a táplálkozással és testmozgással kapcsolatos komplex egészségnevelési feladatokra.

Az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége e problémát felismerve „Hozd a Formád Magyarország!" címmel egy személyes részvételre építő iskolai egészségnevelési programot indít; amely a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres fizikai tevékenység előnyeit kínálja, személyre szabott formában.

A program keretében az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosaiból kívánnak a szervezők olyan alap- és középfokú oktatási intézményeket bevonni a munkába, melyek részvételét az adott városok önkormányzata is támogatja a programhoz szükséges önrész, és a megfelelő szintű elkötelezettség biztosításával.

A „Hozd a Formád Magyarország!" program a WHO Egészséges Városok nemzetközi mozgalmának alapelveire fókuszálva, a résztvevő oktatási intézmények tanulóinak és szüleiknek aktív részvételére épít a programindító helyzetértékeléstől, a tervezésen keresztül a megvalósításig.

A program nem csupán bevonja a gyermekeket egy előre meghatározott iskolai és közösségi programba, de dönthetnek arról is, hogy milyen fajta tevékenységekben kívánnak részt venni. A program emellett a kompetencia alapú oktatás lehetőségeit kihasználva a cselekvési kompetencia kialakítására épít, amely révén a diákok olyan programok kitalálására és véghez vitelére lesznek képesek, amelyek segítségével az egészségre egy életen át kiható pozitív változásokat érhetnek el.

A „Hozd a Formád" program alapvető módszere az IVAC modell, amely előtérbe helyezi a választás és a kritikai elemzés képességeinek kialakítását és megerősítését. Így olyan egyéni és közösségi egészségfejlesztő stratégiák kidolgozásához nyújt keretet, amelyek lehetővé teszik a diákok számára a cselekvés-központú és tantárgyakon átívelő szemléletmód kialakulását.

A program különlegessége, hogy megpróbálja bevonni a családokat és az iskolai mikroközösségeket is. Fontos megjegyezni azt is, hogy a megbélyegzés helyett (duci torna) az ételek és a testmozgás pozitív szemléletű, illetve kritikai megközelítésére fókuszál.

A „Hozd a Formád" program megpróbál gyakorlati segítséget nyújtani a gyermekeknek, sőt, szeretne konkrét változásokat generálni az adott városok életében, ezért segítő csoportokat hoz létre az önkormányzatok segítségével, hogy segítse a gyermekeket, a családokat és az iskolákat e kezdeményezések kidolgozásában. 

A program legfontosabb mérföldköveit az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének szervezésében egy háromnapos konferencián, Pécsett ismertették a résztvevő városok képviselőivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük