IBM Cell processzorIBM Cell processzor

Az IBM magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve életre hívta budapesti Cell kompetenciaközpontját. Az IBM Böblingen Laboratórium 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon az IBM Global Procurement Services Group (IBM GPSG) közreműködésével,  ez a csoport kezdeményezte a kompetenciaközpont létrehozását. 

  IBM Cell processzorIBM Cell processzor

Az IBM magyar egyetemekkel és főiskolákkal együttműködve életre hívta budapesti Cell kompetenciaközpontját. Az IBM Böblingen Laboratórium 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon az IBM Global Procurement Services Group (IBM GPSG) közreműködésével,  ez a csoport kezdeményezte a kompetenciaközpont létrehozását. 

A nyílt kompetenciaközponthoz kapcsolódva, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara és az IBM Böblingen Laboratórium  vezetése  2008.március 4-én együttműködési megállapodást írt alá,  amelynek értelmében az intézmény részt vesz a Cell Broadband Engine (Cell/B.E.) processzorral kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységben.  A Budapesti Műszaki Főiskola a Neumann János Informatikai Karán felhalmozódott tudást és rendelkezésre álló erőforrásokat a modern, többmagos processzorokon alapuló rendszerek fejlesztésére összpontosítja.

A nyílt szakmai szervezet lehetőséget nyújt a Cell processzorral kapcsolatosan felhalmozott elméleti tudás és gyakorlati tapasztalat kamatoztatására.  A központ létrehozását elősegítette az a körülmény, hogy az IBM Böblingen Laboratórium  már 2002 óta folytat kutatási és fejlesztési projekteket Magyarországon az IBM Global Procurement Services Group (IBM GPSG) közreműködésével, amely a most nyílt kompetenciaközpont létrehozását kezdeményezte. 

Rudas Imre rektor az iskola tevékenységéről szólva rámutatott, a világban sok tudományos együttműködési megállapodás létezik, melyben mintegy 13 ezer felsőoktatási intézmény érintett.  A tevékenység-idézettség szerinti Google scuola keresés eredményében   a BMF a 701. helyen áll,  (magában az USA-ban 4 ezer felsőfokú képzőhely van), magyar viszonylatban az iskola az 5. helyen áll, s komoly tekintéllyel bír az alap- és az alkalmazott tudományok művelésében. A tudomány művelésében nagy szerepe van a tényleges ipari kutatásokban való részvételének, sokat lehet belőle kamatoztatni.

Dr. Kócza Gábor,  az IBM GPSG project menedzsere az aláíráshoz kapcsolódó tájékoztatón rámutatott, a magyar mérnökök szaktudása, kreatív és innovatív gondolkodásmódja már sokszor bizonyította, hogy érdemes Magyarországon magas szintű mérnöki fejlesztő- és kutató munkát végezni.

A Budapesti Műszaki Főiskola és az IBM együttműködése során már a Kar 2007-es tanév őszi szemeszterében sor került egy kurzusra,  „Többmagos processzorok" címmel, ennek keretében a BSc hallgatók megismerkedhettek a Cell Broadband Engine architektúrájával, programozásával és alkalmazási lehetőségeivel.

A Budapesti Műszaki Főiskola oktatói az IBM Global Technology Solutions szakértőivel együttműködve a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laborjának kutatásait is támogatták, amely hisztológiai, citológiai és fluoreszcens tárgylemez-adatok digitalizálását tűzte ki célul a kiemelkedő teljesítményt nyújtó  Cell Broadband Engine felhasználásával.

A most bejelentett megállapodás már továbblépett, nem a Cell Broadband Engine alkalmazásával, hanem elsődlegesen magának az architektúrának a továbbfejlesztésével kapcsolatos.  A Budapesti Műszaki Főiskola csapata a nemzetközileg is elismert Dr. Sima Dezső egyetemi tanárnak,  a Neumann János Informatikai Kar alapító főigazgatójának vezetésével a korszerű számítógép-architektúrák területén megszerzett tudását felhasználva elemezni fogja a többmagos processzorokon alapuló rendszerek architektúrájának tervezési terét és a fontosabb többmagos architektúra típusok teljesítmény-potenciálját.Dr. Sima Dezső az alkalom során kifejtette, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar egyedülálló lehetőséghez jutott;  a megállapodás révén együttműködhet a világhírű böblingeni kutatóközponttal és betekintést nyerhet a Cell Broadband Engine jövőbe mutató fejlesztésébe is.

Dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta,  az IBM számára kiemelt jelentőségű a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés:  nemcsak szakembereik utánpótlását tudják így biztosítani, de a projektjeikbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók közreműködésével megsokszorozhatják a rendelkezésre álló szellemi erőforrásokat és növelhetik innovációs képességüket.

Dr. Peter Altevogt,  az IBM böblingeni kutatólaboratóriumának projektvezetője elismerő szavai során rámutatott,

Dr. Sima Dezső és csapata világszerte elismert a korszerű számítógép-architektúrák tervezése terén, ezért döntöttek az IBM-nél a Budapesti Műszaki Főiskolával való együttműködés mellett.   A Budapesti Műszaki Főiskolán kifejlesztett tervezésitér-elemzés nagyon jó alapul szolgál a fejlesztések fő vonalait megjelenítő architektúra típusok összehasonlító vizsgálatához.

Az IBM, a Sony csoport és a Toshiba által közösen fejlesztett Cell/B.E. processzort olyan, különösen nagy számítás-igényű alkalmazásokra szabták, mint a multimédia-eszközök, a virtuális világok megjelenítése, a valós idejű videocsevegés,  interaktív tévéműsorok, s az egyéb, „képigényes" feldolgozási környezetek.A Cell/B.E. processzor olyan termékekben van jelen, mint a Sony PS3 játékkonzolja, vagy az IBM BladeCenter QS21 típusú szervere.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük