2008. március 4-én  a Montana Zrt. élőben tartott bemutatót saját fejlesztésű tudásmenedzsment rendszere, az Infovadász legújabb alkalmazásáról,  melyet a cég Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében fejlesztett ki az ORFK részére, az  ORFK pedig azt a bűnüldözés és bűnmegelőzés hatékonyságának növelésére használja.

 

2008. március 4-én  a Montana Zrt. élőben tartott bemutatót saját fejlesztésű tudásmenedzsment rendszere, az Infovadász legújabb alkalmazásáról,  melyet a cég Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében fejlesztett ki az ORFK részére, az  ORFK pedig azt a bűnüldözés és bűnmegelőzés hatékonyságának növelésére használja.

Az Infovadász segítségével a magyar rendőrség nyomozói a rendelkezésre álló strukturálatlan, szöveges adathalmazokban és adatbázisokban a korábban információkeresésre szánt idő 9 százaléka alatt megtalálják a releváns információkat.  A különböző bűncselekmények tartalom alapján összekapcsolhatók, az egyes információ-töredékek csoportosíthatók, ezáltal korábban nem látszó összefüggések és tendenciák válnak felismerhetővé. Az Infovadász rendszer használata mind a bűnüldözés, mind a bűnmegelőzés hatékonyságát növeli.

A KPMG felmérése szerint a nyugat-európai cégek 78 százaléka érzi úgy, hogy komoly üzleti lehetőségeket szalaszt el a saját szervezetében meglévő tudás kihasználatlansága miatt, az ebből származó bevétel-kiesés pedig éves forgalmuk 6 százalékát is elérheti.  

Vadász Pál, a Montana Zrt. elnök-vezérigazgatója rámutatott, az Infovadász olyan, a tartalmi találat hatékonyságát növelő tudásalapú segédeszköz, amely értékes információt készít a korábban strukturálatlan adathalmazokból.  Segítségével a keresésre fordított idő és energia elemző- és tartalmi munkára, megalapozottabb döntéshozatalra fordítható.

A Montanánál az innovációban látják a vállalat hosszú távú fejlődésének biztosítékát, s az ezredforduló óta folyamatosan növekvő összeget fordítanak kutatás-fejlesztésre.  Céljuk, hogy saját forrásból a következő időszakban is folyamatosan növekvő anyagi és emberi erőforrások  szolgálják a K+F-et.  A Montanánál vallják, a vállalat jövőjét az Infovadász-hoz hasonló innovatív fejlesztések tudják biztosítani, ill. ennek a szoftvernek a továbbfejlesztése, amely képeket és hangokat is kezelni tudó tudásmenedzsment rendszerek irányába történik.

Így az Infovadász segítségével a felhasználó az adathalmazokban, a  *szénakazalban a tűt* is megtalálja, így minden szakterület számára új perspektívát biztosít.  Az Infovadász tartalom- és tudás alapú megoldásai a bűnüldözés mellett a közigazgatás számos területén alkalmazhatóak, eredményesek lehetnek az egészségügy, az orvosi-, a biokémiai- és a gyógyszerkutatások világában, nagy szolgálatot tehetnek a banki és a biztosítási területen, de az ügyvédi irodák és a marketing cégek is profitálhatnak a használatából.  A tudásmenedzsment rendszer a levéltárak számára is kiváló megoldás, a jövő kutatóközpontjainak pedig elengedhetetlen informatikai eszközévé válhat.

A hagyományos kereső lényege a keresés, a ma használatos keresőprogramok hihetetlen számú találatot eredményeznek, melyek áttekintéséhez tulajdonképpen további, intelligens keresőkre lenne szükség.

Az Infovadász másképpen fogja fel a feladatot:  a végtelen sok találat helyett a tartalmilag fontos és releváns információkat találja meg.  Vadász Pál szerint a rendszer legfontosabb tulajdonsága, hogy használatával az elektronikus formában meglévő adatokból, a tapasztalatok szerint,  60%-kal több, tartalmilag releváns információ nyerhető, a korábbi keresésre fordított idő 9 százaléka alatt.

Az ORFK részére 2007. október végén átadott Infovadász tudásmenedzsment rendszert a Jedlik Ányos kutatás-fejlesztési pályázat keretében elnyert 400 millió 600 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból és 193 millió 308 ezer forint önrész keretösszegből, 24 hónap alatt hozta létre a Montana Zrt. által vezetett konzorcium, melynek tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete (MTA NYTI) is.

Az  Európai Rendőrségek számára Tudásmenedzser Szakrendszer kifejlesztése  elnevezésű pályázat keretében az ORFK-nál pilot projektként megvalósított Infovadász alkalmazás nyelvi adaptálás után bármelyik európai rendőrségnél bevezethető.

A világpiacon vezető brit technológia továbbfejlesztésével létrejött Infovadász keretrendszer a XXI. század csúcs-technológiáját biztosítja a felhasználók számára.  2007. novembere óta, szintén a Jedlik Program keretében elnyert 755 millió 130 ezer forint vissza nem térítendő támogatással, valamint 145 millió 450 ezer forint önrésszel, a Montana által vezetett konzorcium a Vám- és Pénzügyőrség részére fejleszt egy újabb Infovadász alkalmazást, ez esetben egy vám-specifikus tudásalapú támogató rendszert, a Szegedi Egyetem és az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet részvételével.

A cég saját fejlesztésű MonDoc System integrált irat-, és dokumentumkezelő rendszere piacvezető Magyarországon.  Az Infovadász szövegbányász szoftver a legmodernebb keresőtechnológiák alkalmazásával a legösszetettebb információhalmazban is képes gyorsan és hatékonyan megtalálni a keresett fogalmakat és összefüggéseket. A Microsoft, a HP, a Novell, a Cisco, az Oracle és a McAfee támogatásával és a különleges minősítésű Montana Quality Mérnökök irányításával a Montana Quality IT Integrator ügyfeleinek informatikai rendszerébe illeszti a világ vezető gyártóinak csúcstermékeit.  A rendszerek folyamatos és biztonságos üzemeltetését a Montana Quality Support támogatás biztosítja. A Montana Zrt. 1989-es alakulása óta a hazai IT iparág élvonalbeli vállalatai közé tartozik.

2007-ben a Montana Zrt. és leányvállalata, a Noreg Kft.,  3,8 milliárd forint konszolidált árbevételt, és 100 millió forint konszolidált eredményt ért el. Az Infovadász bevezetésétől évi 180-400 millió bevételt várnak a Montanánál.

http://www.montana.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük