2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Idén is duplázott a Fenntarthatósági Nap

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/43815"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/t_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.fenntarthatonap.hu/" title="http://www.fenntarthatonap.hu/" width="47" height="100" /></a><span style="width: 45px" class="caption"><strong><a href="http://www.fenntarthatonap.hu/">http://www.fenntarthatonap.hu/</a> </strong></span></span>A Magyar Telekom és a Kultúrpart által harmadik alkalommal megrendezett Fenntarthatósági Napon közel 1200-an vettek részt a Millenárison, és az esemény kapcsán meghirdetett pályázaton is több mint kétszer annyi színvonalas pályamű versengett egymással. </p>

http://www.fenntarthatonap.hu/http://www.fenntarthatonap.hu/ A Magyar Telekom és a Kultúrpart által harmadik alkalommal megrendezett Fenntarthatósági Napon közel 1200-an vettek részt a Millenárison, és az esemény kapcsán meghirdetett pályázaton is több mint kétszer annyi színvonalas pályamű versengett egymással.

http://www.fenntarthatonap.hu/http://www.fenntarthatonap.hu/ A Magyar Telekom és a Kultúrpart által harmadik alkalommal megrendezett Fenntarthatósági Napon közel 1200-an vettek részt a Millenárison, és az esemény kapcsán meghirdetett pályázaton is több mint kétszer annyi színvonalas pályamű versengett egymással.

A tavalyi évet megduplázta a harmadik alkalommal szeptember 25-én megrendezett Fenntarthatóság Nap. Közel 1200 fő regisztrált a nap programjaira, amelyek a felelősségre és a fenntartható életmódra ösztönöztek. A szakmai előadások a társadalmi, a gazdasági és környezetvédelmi érdekek harmonizációjának fontosságát és gyakorlati alkalmazhatóságát mutatták be.

Az eseményen a zöld szemléletformálásra, az autómentes utazásra és a széndioxid kiváltásra is odafigyeltek a szervezők. A látogatók komposztálható tányérokból fogyaszthatták ebédjüket, és "re:poharakból" ihatták a különféle bioszörpöket. Megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés is. A kerékpárral érkezőknek biciklitárolókat alakítottak ki. A szakmai programokat webközvetítéssel is elérhetővé tették, hiszen így a távolságok virtuálisan leküzdhetők. Az esemény népszerűsítése és a regisztráció elsősorban online hirdetésekkel történt. A szervezők az afterparty belépőiből befolyt összeget pedig egy alapítvány segítségével faültetésre fordítják.

A programoknak helyet adó Millenáris Teátrumában prof. Gunter Pauli fizikus, a fenntartható innovációkról szóló könyv ("A kék gazdaság") szerzője nyitó előadásában azt sürgette, hogy váltani kell a gondolkodásmódunkban, de a meglevő eszközeink használatával, lépésről-lépésre tehetjük jobbá a gazdasági környezetünket.

A nap aktivizáló menedzserével, Novák Péterrel szakmai beszélgetések kezdődtek neves szakemberekkel az esélyegyenlőségről, a tudatos fogyasztásról, és a klímaváltozásról. Ez utóbbi kapcsán bemutatták a Magyar Telekom Csoporthoz tartozó OzoneNetwork tévécsatorna elképzelt időjárásjelentését is 2050-ből, amely elsivatagosodott területként ábrázolta Magyarországot, Hollandiát pedig mint tenger alatti területet. A beszélgetésben részt vett többek között dr. Láng István akadémikus is, akinek véleménye szerint azért kell a fenntartható fejlődéssel foglalkozni, mert az emberek létszáma annyira megnőtt, hogy a jelenlegi készletek a jövőbeli népességet már nem tudják kiszolgálni.

A hazai vezető telekommunikációs vállalat októberben indította el Hello holnap néven fenntarthatósági kampányát. Ennek egyik első elemeként a Fenntarthatósági Napon jelentették be a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom támogatásával meghirdetett esszépályázatot. A pályázat középpontjában az a kérdés áll, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy az éghajlatunk ne változzon veszélyes mértékben.

A szakmai nap után, a Fenntarthatósági Nap 3 afterparty keretében adták át a fenntarthatósági pályázat díjait. Kategóriánként a következők lettek a nyertesek:
Zene – Tai Chi Teachers – Kiskosz
Film – Zsély Csilla – Fairplay
Kreatív – Yusuf Bayrak: Zero Oxigén, Székely Gergő: Jövő
Közönségdíj: Halápi Miklós: munkavállalói mérleg
A nyertes pályaművek és a Fenntarthatósági Nap 3 további részletei elérhetők http://www.fenntarthatonap.hu/ oldalon.

A díjátadások után koncertekkel folytatódott a Fenntarthatósági Nap 3. Az afterpartyn fellépett többek között a Besh-o-droM, a Balkan Fanatik, Szalóki Ági Kishúg zenekara, valamint a Rhythm&Sex.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük