A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia évről évre megrendezi a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. 2013-ban október 7. és 13. között kerül megrendezésre a rendezvénysorozat. Az idei év központi eseménye az az országos kórustalálkozó, amelynek október 19-én, szombaton 15 órától a Budapest Kongresszusi Központ ad helyet. A hangversenyen tizenöt egyházmegye számos kórusa, kétezer énekes ad bizonyságot arról, hogy aki énekel, kétszeresen imádkozik.

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia évről évre megrendezi a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. 2013-ban október 7. és 13. között kerül megrendezésre a rendezvénysorozat. Az idei év központi eseménye az az országos kórustalálkozó, amelynek október 19-én, szombaton 15 órától a Budapest Kongresszusi Központ ad helyet. A hangversenyen tizenöt egyházmegye számos kórusa, kétezer énekes ad bizonyságot arról, hogy aki énekel, kétszeresen imádkozik.

A kétrészes koncerten tizennégy énekkar mintegy hatszáz tagja áll színpadra, s szólaltatja meg az egyházzenei irodalom ismert és kevéssé ismert alkotásait. Az egyes kórusok előadásait közösen énekelt részek színesítik, ezekbe az együttesen megszólaltatott műveket tartalmazó füzetnek köszönhetően a nézőközönség soraiban helyet foglaló további kórusok is bekapcsolódnak. Az esemény főszervezője Veres András szombathelyi megyéspüspök, a zenei főszervezők: Beer Miklós váci püspök, az Országos Magyar Cecília Egyesület elnöke, Bubnó Tamás, Sapszon Ferenc, Tardy László és Varga László karnagyok.

„Egyházi kultúránknak talán a legtöbbekhez elérő, legtöbbeket aktívan is bevonó része az egyházzene. Emiatt is igen fontos, hogy becsüljük, őrizzük, csiszoljuk. A míves egyházzene azért is bír különös értékkel, mert az egyházi szertartásokba beépülve segíti az Istennel való találkozás elmélyítését, de a liturgián kívül, önállóan is megállja helyét, felkeltve hívő és akár nem hívő szomját, hogy elinduljon az élő víz forrásához" – írja Erdő Péter bíboros, az esemény fővédnöke a kórustalálkozóra kiadott füzetben található köszöntőjében. Ez a különleges kórustalálkozó nem templomi formában példa nélküli, a szervezők ezzel is szeretnék megmutatni, hogy az egyházzenének a templom falain kívül is létjogosultsága van a magyar kulturális életben.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai programsorozat keretében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara kerekasztal-beszélgetést rendez A katolikus egyetem kulturális küldetése címmel október 11-én, pénteken 16 órától a kar budapesti épületében, a Sophianumban (VIII., Mikszáth tér 1.). A kerekasztal közreműködői: Cser András tudományos dékánhelyettes, Gloviczki Zoltán egyetemi docens és Zsinka László egyetemi docens.

A programkínálathoz vidéken is több helyen csatlakoznak: Az esztergomi Keresztény Múzeumban Ez a mi hitünk – a keresztény hitvallásról képpel és szóval címmel látható kiállítás. Az időszaki tárlat a Hit Évében az Apostoli Hitvallás 12 tételét szemléltető, frissen restaurált grafikai sorozat köré épül. A kartonok készítője feltehetőleg Julius Schnorr von Carolsfeld (1794-1872) német származású festő, aki a vallásos ihletettséget előtérbe helyező ún. nazarénus festőcsoport egyik legismertebb tagja. A látottak megértését Török Csaba esztergomi teológiai tanár részletes magyarázatai segítik. A 12 karton mellé a Keresztény Múzeum XVIII., XIX. és XX. századi festményeiből válogattak néhány olyan ábrázolást, melyek a katolikus hit tartalmának vagy a vallás gyakorlásának egy-egy jellemző megnyilvánulásával foglalkoznak. A tárlat részét képezi továbbá Mudrák Attila fotóművész 33 vallásos tematikájú fényképe, amelyek mindeddig a nyilvánosság számára nem voltak hozzáférhetőek.

Székesfehérváron október 10-én, csütörtökön Prohászka Ottokár születésének 155. évfordulója alkalmából emlékünnepséget rendeznek a vasútvidéki Prohászka-emléktemplomban (Székesfehérvár, Kaszap I. u. 1.). 16 órakor Mózessy Gergely tart tudományos előadást Prohászka Ottokár beszédei a Katolikus Nagygyűléseken (1900-1926) címmel, ezt 17 órakor emlékmise követi, melynek Spányi Antal megyéspüspök lesz a főcelebránsa.

Vácott a Credo-házban (Vác, Kossuth tér 4.) október 10-én, csütörtökön 18 órakor Bozók Ferenc piarista szerzetes, tanár, költő esszéista Kortársalgó című kötetét mutatja be Lisztóczky László irodalomtörténész.

Szegeden a dóm búcsúi hete keretében több kulturális programot is rendeznek: Orgonáról orgona mellől címmel a székesegyház Amster-orgonáját mutatják be interaktív elemekkel tarkítva október 7-én, hétfőn, október 8-án, kedden és október 9-én, szerdán 19 órakor. A hely befogadóképessége korlátozott, ezért a részvételi szándékot kérik a kantor[kukac]szegedidom.hu e-mail címen előre jelezni. Október 12-én, szombaton 19 órától a debreceni Kodály Kórus ad koncertet a Dómban Pad Zoltán vezényletével. A Magyarok Nagyasszonya titulust viselő templom búcsújához híven főként Szűz Máriához szóló művek csendülnek fel.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében Szombathelyen számos program várja az érdeklődőket. Október 7-én, hétfőn 16 órakor Boldog Jerzy Popieluszko lengyel atya meggyilkolásának 29. évfordulójára emlékezve celebrál szentmisét Veres András megyéspüspök a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban (Szombathely, Mindszenty tér 1.). 17 órától Molnár Imre a lengyel atya életéről szóló, Az igazság szabaddá tesz című könyvét mutatják be a megyeháza dísztermében (Szombathely, Berzsenyi tér 1.).

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai szombathelyi rendezvénysorozatának hivatalos megnyitója október 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Járdányi Paulovics István Romkertben, a Sala Terrenában. A katolikus kultúra hetét megnyitja: Veres András megyéspüspök. Közreműködik: a székesegyházi Werner-kórus Pem László székesegyházi karnagy vezetésével. Ezután a Romkert hetvenéves fennállására emlékezve köszöntőt mond: Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, ünnepi beszédet mond: Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Takács László nádasdi plébános az 1938-43 közötti romkerti ásatások jelentőségéről tart előadást, Mladoniczki Réka régész vezetésével pedig az egykori ásatások helyszínét lehet megtekinteni. Sosztarits Ottó és Kiss Gábor régészek a Sala Terrenában tartanak tárlatvezetést, az ott kiállított romkerti emlékekről.

Angyalok szárnyán címmel a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium művészeti tagozatos diákjainak részvételével zajlik rajzfoglalkozás a Sala Terrenában október 9-én, szerdán 8 és 12 óra között. 17 és 19 óra között Varga Péter tárlatvezető a romkerti feltárások történetéről tart vetített képes előadást a „Smidt Múzeumban", majd kutatástörténeti sétát vezet a Romkertben.

Balogh Lajos botanikus és az egyházmegyei könyvtár munkatársai Betekintés a bibliai növények világába régi könyvek nyomán címmel tartanak műhelyfoglalkozást a vámoscsaládi és répcelaki általános iskolák diákjai részvételével október 10-én, csütörtökön 9 és 12 óra között a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban (Szombathely, Szily János. u. 1.). 17 és 19 óra között Mladoniczki Réka régész tart vetített képes előadást a „Smidt Múzeumban" a római kori helytartói palotáról.

Október 11-én, pénteken 17 órakor a Bakócz Tamás és kora – 15-16. századi oklevelek a vasvári káptalan levéltárából címmel nyílik kiállítás az 1513-as konklávé emlékére a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban (Szombathely, Szily János u. 2.). A tárlatot Zágorhidi Czigány Balázs történész nyitja meg. Ugyancsak október 11-én 18 órától rendezik meg a Tanárok éjszakáját a város első gimnáziumának épületében, a mai „Smidt Múzeumban" (Szombathely, Pásztor utca 2.). A barokk Szombathelyen oktatási és kulturális életével éppúgy meg lehet ismerkedni, mint a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeinek múzeumpedagógiai lehetőségeivel. Lesz tárlatvezetés a „Smidt Múzeum" új, interaktív, iskolabarát kiállításaiban, illetve a Vasi Múzeumi Látványraktárban és a Boronkai-hagyaték útja Smidt doktorhoz címmel műkedvelő színielőadást is a program részét képezi.

Október 12-én, szombaton a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban és a Romkertben családi napot szerveznek 10 és 17 óra között. H. Simon Katalin intézményvezető a Püspökvárban 70 éve megnyílt első egyházművészeti kiállításról tart előadást. A Sala Terrenában tárlatvezetéssel, a Romkertben lovagi hétpróba-játék és kézműves-foglalkozással várják az érdeklődőket. A Vasi Múzeumbogár Klub ifjú tagjai Savaria romjai között kalauzolják a résztvevőket és Apuleius: Az aranyszamár című műve is megelevenedik jóvoltukból. Lesz vetített képes előadás a régésztáborokról és a középkori püspökvárról is, valamint Misztériumok és műhelytitkok címmel a székesegyházi Szűz Mária élete festménysorozat elkészültének hátteréről is. A 14.30-kor kezdődő programon Kisléghi Nagy Ádám festőművész beszél a képek keletkezéséről, az előzményekről a festőművész megbízója, Konkoly István nyugalmazott megyéspüspök szól.

(MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük