A „Magyar Tudomány Napja 2008"  rendezvénysorozatához kapcsolódik az Ifjúság-Innováció-Tudomány elnevezésű szakmai program, melyet  a Magyar Innovációs Szövetség szervez az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Duna Televízió és a Magyar Szabadalmi Hivatal közreműködésével.

 

A „Magyar Tudomány Napja 2008"  rendezvénysorozatához kapcsolódik az Ifjúság-Innováció-Tudomány elnevezésű szakmai program, melyet  a Magyar Innovációs Szövetség szervez az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Duna Televízió és a Magyar Szabadalmi Hivatal közreműködésével.

  A program keretében került sor a 2008/2009. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetésére 2008. november 6-án, a Magyar Szabadalmi Hivatalban.

A versenyindító rendezvényen résztvett  és felszólalt: Dr.Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, Posteinerné Toldi Márta,  a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese, Dr.Pakucs János, az Innovációs Szövetség és a verseny szervezőbizottságának elnöke, Dr.Manherz Károly, felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár és Pomezsánszky György, a verseny fő médiatámogatójának, a Duna Televíziónak alelnöke.

A hazai tudományos élet, és a felsőoktatás képviselői mellett megjelentek a kiemelkedő középiskolák vezetői is, és bemutatkoztak a 2008. évben kiemelkedően szerepelt fiatalok; 

Sarkadi-Nagy Balázs, a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 1. helyezettje,

Hunyadi Áron, London International Youth Science Forum résztvevője,

Timári István, az International Sustainable World Project Olympiad (I-SWEEEP) 3. helyezettje.

A versenyt, amelyen ifjú feltalálókat és tudósjelölteket keresnek, idén 18. alkalommal rendezik meg, s azon   1988.október 1. és 1995. augusztus 31. között született fiatalok indulhatnak. Egyetemisták, főiskolások közül csak az elsőévesek vehetnek részt, akkor, ha a pályázati munkát az egyetem vagy főiskola megkezdése előtt végezték.

Az egész Kárpát-medencére kiterjesztett versenyre pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de a verseny folytatását jelentő európai döntőn csak azok vehetnek részt, akik magyarországi iskolába jártak.

A verseny díjai:

I. díj:  (3 drb) –  havi 3.000 Ft-os ösztöndíj folyósítása egy évig,

II. díj:  (3 drb) –  havi 1.500 Ft-os ösztöndíj egy évig,

III. díj:  (4 drb) –  havi 8.000 Ft-os ösztöndíj egy évig.

A díjakkal a fiatalok szakmai, tudományos továbbfejlődését kívánják elősegíteni.

A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt.  100 ezer Ft-os, egyösszegű Junior Ösztöndíját is. A legjobb pályamunkát beadó határontúli pályázó a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű,  100 ezer Ft-os ösztöndíját is megkapja.   Egy-egy, az első és második helyezett fiatalok által megjelölt tanár (vagy konzulens) egyszeri  100 ezer FT-os ösztöndíjban részesül. 

(A zsűri a díjak között indokolt esetben átcsoportosítást hajthat végre, döntése végleges, fellebbezésnek helye nincs.)

Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny  1-3. helyezettjei a felsőoktatási intézmények döntése alapján  25 többletpontot kaphatnak a felvételi eljárás folyamán.

A legjobb három pályázat lehetőséget kap  2009. szeptember 11-16. között Párizsban, az Európai Unió által, 35 ország részvételével megrendezendő „Fiatal Tudósok Versenyén" való részvételre, ahol további értékes pénz- és különdíjakat lehet nyerni 3.500-7.000 euró értékben.

A versenyen kiválasztott tehetséges fiatalok számos nemzetközi fórumon vehetnek részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az Egyesült Államokban (INTEL ISEF), a Stockholm International Youth Science Seminar-on  és a Nobel-díj átadási ünnepségen, valamint a London International Youth Science Forum-on.

Pályázni lehet műszaki, környezetvédelmi, természettudományi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával, ill. műszaki alkotással is részt lehet venni.

A nevezés:

A kidolgozandó vagy megoldandó feladat vázlatát legfeljebb 2 gépelt oldal terjedelemben, lezárt borítékban kell benyújtani 3 példányban, levélben vagy személyesen,  2009. január 7-én,  15 óráig beérkezően.

A borítékra rá kel, írni:   „INNOVÁCIÓS VERSENY".

A pályázatnak tartalmaznia kell:

1.- a kiválasztott kutatási vagy fejlesztési témát,

2.- a megoldásra irányuló javaslatot,

3.- az elérendő célt,

4.- a konkrét megvalósítás módját, továbbá

   – a részvevők nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását,

     Iskolájának (munkahelyének) nevét, címét és telefonszámát,

     a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, címét és telefonszámát.

A pályázatok beérkezési, ill. leadási helye a verseny titkársága:

MAGYAR INNOVÁCIÓS SZÖVETSÉG,  1036. Budapest,  Lajos u. 103.

T:  453-65-72

Fax:  240-56-25

innovacio@innovacio.hu

http://www.innovacio.hu/

A verseny titkára:  Riba Nikolett,  a MISZ marketing menedzsere.

A pályázat elfogadásáról a tudományos vagy műszaki cél, ill. színvonal és a kidolgozhatóság figyelembe vételével határoz a bírálóbizottság. A döntésről minden pályázó értesítést kap  2009. február 2-ig.

Az  I. fordulóban elfogadott pályázatok tudományosan megalapozott, részletes kidolgozását, ill. a fejlesztés eredményét  2009. május 4-én,  15 óráig beérkezően kell beküldeni a verseny titkárságára. A pályamunkákat 3 példányban kell elkészíteni,  max. 7 drb A4-es, gépelt oldal terjedelemben (12 pontos betű, normál szóköz).

Az ábrákat, grafikonokat külön, mellékletként (+max. 10 oldal) kell a dolgozatba illeszteni, melyet nem szabad bekötni, összefűzni.  Csatolni lehet a bemutatást elősegítő, saját készítésű modelleket, műszaki megoldásokat, kísérleti berendezéseket.

A verseny II. fordulójában kidolgozott pályaműveket a zsűri az alábbi szempontok alapján értékeli:

-a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása,

-a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,

-az írásos anyag, ill. alkotás (vagy modell) színvonala; ill. az elkészített eszköz működőképessége,

-az eredmények világos értelmezése.

A legjobb munkákat a Duna Tv „Heuréka, megtaláltam" c. különműsorában személyesen mutatják be.

A bemutatásra alkalmas pályaműveket  2009. júniusában kétnapos kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a Millenáris Parkban, a Csodák Palotájában.  Az ünnepélyes díjátadásra a kiállítás megnyitóján kerül sor.

A pályázatok kidolgozását vállalatok, intézmények anyagilag is támogathatják. A verseny szervezői biztosítják a nyilvánosságot a támogatások elnyerése érdekében, ill. közreműködnek az indokolt költségek megítélésében.

A zsűri elnöke:  dr.Ormos Pál akadémikus, az MTA SZBK Biofizikai Intézet igazgatója.

www.mszh.hu/

http://www.fiatalvallakozokhete.hu/

http://www.dunatv.hu/

http://www.mta.hu/

www.liysf.org.uk/

www.lasciencefair.org/isweeep.htm  

www.intel.com/cd/corporate/education/emea/hun/elem_sec/isef/395890.htm

www.scisvc.org/isef/ 

www.weizmann.ac.il/zemed/english/activities.php?page_name=activities&cat=0&act=large&id=622

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük