2014. május 10-én idén is Táncház Napja – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl! Tánctanítás, énektanítás, mesemondás, kézművesség, gyerekprogramok, és táncház.

 

2014. május 10-én idén is Táncház Napja – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl! Tánctanítás, énektanítás, mesemondás, kézművesség, gyerekprogramok, és táncház.

 

A Táncház Napja egy civil kezdeményezés, amely azért jött létre, mert fontosnak érezték, hogy megmutassák a több mint 40 éves táncházmozgalom értékeit. Ma szerte a világban – az 1972-ben a Liszt Ferenc térről elinduló budapesti kezdeményezés hatására – fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek a kirándulásokon, tánctáborokba és kézműves táborokba mennek nyaralni, divattervezők válnak híressé a hagyományos motívumok felhasználásával, népzenét és néptáncot lehet tanulni óvodától az egyetemi szintig…

 

„Szeretnénk, ha ezt a világot minél többen megismernék!"

 

A Táncház Napja rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotó erejét.

Szervezők: Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Hagyományok Háza

 

Az első táncházat 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri Könyvklubban rendezték négy táncegyüttes (a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas) részvételével. A vendégeket erdélyi szokás szerint pálinkával fogadták, aztán kezdetét vette a mulatság: az egykori meghívó szerint „úgy, mint Széken". A talpalávalót a Halmos-Sebő-Éri trió szolgáltatta

 

A kezdeményezés és az abból kibontakozó táncházmozgalom hamar elterjedt, sőt nemzetközivé vált. Sikerének alapja a 19. század végén elindult, világhíres népzenei és néptánckutatásunk (Vikár Béla, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Martin György és még sokan mások). A táncház közösségteremtő erejét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma már generációk mulatnak együtt romkocsmákban, művelődési házakban estéről estére, magyar táncházakat rendeznek nemcsak Budapesten, hanem szerte az országban, sőt a határokon túl is Japántól az Egyesült Államokig, Ausztráliától Angliáig. Néptáncegyüttesek, zenekarok százai működnek, a művészeti alapiskoláktól az egyetemi szintig lehet népzenét, néptáncot tanulni.

 

A módszer – vagyis a paraszti hagyomány a XXI. század embere számára is élvezhető formában történő alkalmazása és továbbadása – sikerét jelzi, hogy már más országok is átvették a magyar gyakorlatot, így többek között ennek mintájára indult el a szlovákiai táncházmozgalom.

 

A magyar táncházmódszer nemzetközi szintű elismeréseként 2011 novemberében felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe, így szolgáltatva más nemzeteknek is példát a saját szellemi örökségük modern keretek között történő megőrzésére.

 

Az első Táncház Napját a legelső táncház 40 éves évfordulóján 2012-ben rendezte meg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a budapesti Liszt Ferenc téren.

 

A III. Táncház Napját villámcsődületek, flash-mobok előzik meg:

– május 7-én 18 órától a Keleti Pályaudvarnál hívják táncba a járókelőket somogyi és dél-

  alföldi nótákkal és táncokkal,

– május 8-án 18 órától pedig a Deák téren kalotaszegi táncrenddel.

 

2014. május 10. 10.00-20.00

III. Táncház Napja

Budapest, Liszt Ferenc tér

 

http://www.hagyomanyokhaza.hu/

http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/1528/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük