2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyermek Táncművészeti Fesztivál

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/80030"><img class="image image-_original" src="/files/images/t%C3%A1nc%20(1)_0.jpg" border="0" width="483" height="320" /></a></span>2014. május 10-én a gyermekek versenyével zárul a XXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál. A negyedszázados jubileumát ünneplő Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében március 9-től az Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b) adott otthont a „XXIII. Országos Táncművészeti Fesztiválok" eseménysorozatnak. <p> 

2014. május 10-én a gyermekek versenyével zárul a XXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál. A negyedszázados jubileumát ünneplő Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében március 9-től az Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b) adott otthont a „XXIII. Országos Táncművészeti Fesztiválok" eseménysorozatnak.

 

2014. május 10-én a gyermekek versenyével zárul a XXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál. A negyedszázados jubileumát ünneplő Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében március 9-től az Erzsébetligeti Színház (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b) adott otthont a „XXIII. Országos Táncművészeti Fesztiválok" eseménysorozatnak.

 

A felnőttek, az ifjúsági és a junior kategóriában induló – alap és középfokú, valamint a közművelődés területén működő – csoportok bemutatkozását május 10-én a gyermek korosztály versenye követi.

Az idei évben korosztályonként eddig közel 50 produkció mutatkozott be az első három korosztály (felnőtt, ifjúsági és junior) márciusi és áprilisi versenyein.

– Felnőtt Táncművészeti Fesztivál – 2014. március 9.

– Ifjúsági Táncművészeti Fesztivál – 2014. március 29.

– Junior Táncművészeti Fesztivál – 2014. április 26.

 

Kiemelkedő produkciók születtek a modern tánc kategóriában, és örömteli meglepetés volt a szakmai zsűri számára egy-egy dramatikus, rövid történeteket elmesélő, rendkívül humoros hip-hop produkció is. Az első három fesztivál meglepően magas színvonalú volt. Az április végén megrendezett juniorok seregszemléjén, ahol a produkciók közel 50%-a díjban részesült, külön öröm volt látni és hallani, hogy egyre nívósabb zenére dolgoztak a művészpedagógusok, amellyel nagyban hozzájárulnak a kiskamasz korosztály zenei ízlése formálásához is. A táncpedagógusok munkáját dicsérik a szóló- és duó-produkciók magas színvonalú bemutatkozásai is.

 

A Szövetség az egyik legfontosabb feladatának a gyermek és ifjúsági művészeti nevelést és a közösségi programok létrehozását, támogatását tartja így különösen fontos a május 10-én bemutatkozó gyermek csoportok bemutatkozása.

A versenysorozat kiemelkedő eseményként van jelen az amatőr táncéletben, a közművelődési intézmények, tanfolyami rendszerek, magánstúdiók és művészeti iskolák életében. Nemcsak a művészetpedagógusok, táncpedagógusok, a fellépők és a családok számára fontos seregszemle, hanem a szakma számára is jelentős esemény, mivel ez a mozgalom a hivatásos pálya utánpótlásának egyik legfontosabb fóruma, a fesztiválokon a hivatásos táncművészeti intézmények vezetői és tanárai is rendszeresen részt vesznek.

 

Török Jolán (2013-ig a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója) elnökségével működő Táncpedagógusok Országos Szövetsége 1989-ben alakult a Magyar Táncművészek Szövetég átalakulását követően a táncpedagógus tagozat jogutódjaként. A Szövetség tagjai olyan – a magyar amatőr táncos szakmához tartozó -, táncpedagógusok, akik művészeti iskolákban és a közművelődés területén végzik tevékenységüket. Művészetpedagógusi munkájuk bemutatása és értékelése céljából a Szövetség évről-évre nagyszabású országos táncművészeti fesztiválokat rendez, amelyre több ezer felnőtt és gyermek jelentkezik – a néptáncot kivéve – közel 10 kategóriában. (mozdulatművészet, hip-hop, karaktertánc, modern tánc, kortárs tánc, jazz tánc)

 

A 23. alkalommal megrendezett idei seregszemle ifjúsági, junior és gyermek korosztályok számára rendezett versenyeire is profi együtteseket vezető szakemberekből álló zsűrit kértek fel, akik a díjkiosztásokat követően a művészetpedagógusok számára szakmai értékelés keretében is (a koreográfia, a zene, a dramaturgia és a technikai tudás, a látvány és a kosztüm szempontjait is figyelembe véve) elemzik a látott műveket. Az idei évben Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Földi Béla, a Budapest Táncszínház igazgatója, Vincze Balázs a Pécsi Balett, Juhász Zsolt a Duna Művészegyüttes és Bozsik Yvette, Kossuth-díjas koreográfus is meghívást kapott a zsűribe.

 

2014. május 10. (15 órától)

A XXIII. Országos Táncművészeti Fesztivál

Gyermek Táncművészeti Fesztivál

Erzsébetligeti Színház

1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b

 

www.tancpedagogusok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.