2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Indul a magyar YouTube

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58529"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/www.youtube.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="90" /></a></span>A YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktől indul - jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

www.youtube.thumbnailA YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktől indul – jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

www.youtube.thumbnailA YouTube magyar változata a youtube.hu csütörtöktől indul – jelentették be a Google Magyarország sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

    A világszerte népszerű közösségi videomegosztó indulásával a magyar internetezők könnyebben hozzáférnek majd a magyar vonatkozású tartalmakhoz, egyszerűbben oszthatnak meg helyi videókat és könnyebbé válik a párbeszéd kialakítása is.
     Heal Edina, a Google magyarországi vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a népszerű videomegosztó oldal mindössze hétéves, azóta folyamatosan és rohamosan fejlődik. 2009 októberében napi egymilliárd videoletöltést számoltak az oldalon, ez a szám tavaly ősszel elérte a négymilliárdot. Egy idén januárban készült ezerfős kutatásból kiderült, hogy Magyarországon 93 százalék spontán ismertsége van, 71 százaléka a magyar internetezőknek heti rendszerességgel, 22 százalék pedig naponta használja a felületet. Hozzátette, hogy a weboldalon a szórakoztató mozgóképek, a tévéfilmek, a személyes videók és az állatos felvételek mellett a zene a felület legnépszerűbb műfaja.
    Matthew Glotzbach, a YouTube európai igazgatója arról beszélt, hogy a magyarországi internetezők eddig is a YouTube globális közösségének voltak a tagjai. Az országban ez a harmadik legnépszerűbb weboldal. A 18 és 49 éves korosztályban havonta több mint 2,7 millióan látogatják a felületet. A magyar YouTube indulása lehetőséget ad arra, hogy a magyar videokészítők és az internetezők könnyen egymásra találjanak a világhálón.
    A YouTube megállapodást kötött az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel, ez azt jelenti, hogy a magyar dal- és zeneszerzők mostantól anyagi haszonhoz jutnak, ha feltöltik videóikat.    
    "A youtube.hu indulásával olyan tartalomterjesztési modell jelenik meg Magyarországon, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a zenerajongók könnyen eljussanak az alkotásokhoz, az alkotók pedig megérdemelt díjazásukhoz. Örömmel dolgozunk a YouTube-bal együtt azon, hogy a felhasználási adatok alapján pontosan minden szerzőhöz eljussanak az őt megillető díjak. Ez nagy lépést jelent a gazdaságilag fenntartható zeneipar kialakulása felé" – hívta fel a figyelmet Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója.
    A tartalom-előállítokkal kötött megállapodásnak köszönhetően a magyar internetezők tovább gazdagodó videokínálatból válogathatnak majd. A nagyobb választék érdekében a YouTube egyezséget kötött többek között a Sziget Kulturális Szervezőirodával, az MTVA-val, a TV2-vel, a Jégkorong Szövetséggel, az 1g Records, a CLS Records és a Tom Tom Records kiadókkal, valamint a WMMD hazai digitáliszenei tartalomaggregátorral.
        A YouTube a világ legnagyobb online videomegosztó közösségi portálja, ahol több millió ember kereshet, nézhet vagy oszthat meg eredeti videókat. A YouTube fórumot nyújt a világ különböző részein élők számára, hogy kapcsolatba lépjenek egymással, tájékozódjanak és inspirálják egymást.

www.youtube.hu

 

vrzs \ ifgg

MTI 2012. február 29., szerda 17:41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.