2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Inkák Budapesten – belépés (már) üdülési csekkel (is)

5 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/1610"><img class="image thumbnail" src="/files/images/2[1].kardszarnyu.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kardszárnyú delfin -kerámia" title="Kardszárnyú delfin -kerámia" width="100" height="84" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kardszárnyú delfin -kerámia</strong></span></span> A spanyol hódítás elõtti Peru világát mutatja a Szépmûvészeti Múzeum új, <strong><em>inka kiállítása</em></strong>.  Háromszáznál is több tárgyat, arany, ezüst, kerámia, textil anyagú remeket állít ki a múzeum, melyet perui, spanyol, olasz és német gyûjtemények, ill. a nagykanizsai Thúry György Múzeum kincseibõl válogattak össze számunkra. A szeptember 9-ig látható kiállításhoz hasonló még nem volt hazánkban. </p><p>

 kardszárnyú delfin -kerámiaKardszárnyú delfin -kerámia A spanyol hódítás elõtti Peru világát mutatja a Szépmûvészeti Múzeum új, inka kiállítása.  Háromszáznál is több tárgyat, arany, ezüst, kerámia, textil anyagú remeket állít ki a múzeum, melyet perui, spanyol, olasz és német gyûjtemények, ill. a nagykanizsai Thúry György Múzeum kincseibõl válogattak össze számunkra. A szeptember 9-ig látható kiállításhoz hasonló még nem volt hazánkban.

 kardszárnyú delfin -kerámiaKardszárnyú delfin -kerámia A spanyol hódítás elõtti Peru világát mutatja a Szépmûvészeti Múzeum új, inka kiállítása.  Háromszáznál is több tárgyat, arany, ezüst, kerámia, textil anyagú remeket állít ki a múzeum, melyet perui, spanyol, olasz és német gyûjtemények, ill. a nagykanizsai Thúry György Múzeum kincseibõl válogattak össze számunkra. A szeptember 9-ig látható kiállításhoz hasonló még nem volt hazánkban.

A XVI. században, a spanyol hódítók Peruba érkezése, az inkák leigázása egy magas szinten, virágkorát élõ, szervezett birodalom és civilizáció letûnését jelentette.  Az inkák egyesítették, egybeolvasztották a több évezredre visszanyúló fejlett dél-amerikai kultúrák eredményeit, Ecuadortól Chiléig terjedõ birodalmukban szintetizálták a meghódított civilizációk eredményeit.  A Szépmûvészeti Múzeum kiállítása Peru mintegy háromezer éves kulturális fejlõdését, az egymást követõ kultúrák megjelenési formáit mutatja be, idõrendben öt részre tagolva.

férfi szobor - aranyFérfi szobor – arany2007. május 16-án a kiállítást bemutató tájékoztatón Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum fõigazgatója, Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke írta alá az üdülési csekk  múzeumi belépésre való érvényességérõl szóló szándéknyilatkozatot.A Szándéknyilatkozatot aláírók egyetértettek a benne foglaltakkal, miszerint, a Múzeum fontosnak tartja a kulturális értékek széleskörû megismertetését, hogy mind többen látogathassák az ország egyik legnagyobb kulturális intézményét. Ennek értelmében, az aláírók együttmûködnek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott kedvezményes üdülési csekk fizetési eszközként való elfogadásában a Szépmûvészeti Múzeum belépõjének megvásárlására, s 2007. május 18-tól való bevezetésében.

Karácsony Mihály kifejezte reményét, hogy ezt a kezdeményezést más intézmények is követni fogják, s támogatják a látogatók ?szellemi felüdülését". Závecz Ferenc emlékeztetett, eddig a csekk anyagi szolgáltatások igénybevételére szolgált, most ezen túllépve mûködtethetõ más területen is, mintegy másodlagos fizetõeszközként mûködtethetõ. Az évente 10 milliárd feletti értékben mûködõ csekkek komoly vásárlóerõt is jelentenek… Az inka kiállítás látogatói egyébként a pénztárnál meglepetés-ajándékban részesülnek.

zoomorf váza -kerámiaZoomorf váza -kerámiaBaán László elmondta, a 3 ezer tárgyat bemutató kiállítás régi hiányt pótol, mondhatni ?500 évet vártunk rá".  Elõdjét a madridi Museo de America  kiállításán mutatták be, a kiállítás mottója is onnan származik;  ?… és akkor jöttek az inkák…".   A mottó jelentése;  a felmérés az elsõ nagy andesi civilizációtól, Chavin-tól napjainkig szól. Ez a madridi tárlat képezte a hazai kiállítás alapját is, amit gondos külhoni múzeumokban végzett válogatással kiegészítettek.  Komoly értéket képvisel az a 400 oldalas katalógus, melyet az eseményre állítottak össze, ennek leírásai kitérnek a mûtárgyak technikájára, a díszítési módokra, stb. 

quipuQuipuEgyedülálló kezdeményezés a vak látogatók számára megvalósított ?tapintható tárlat". Kiválasztott kerámia, textil, toll és fém alkotásokról közelítõ másolatokat készítettek, melyek kézbevehetõk, tapintással lekövethetõk, sõt egy inka piramisról domború fázis-másolatot is készítettek; ezen tapintással végigkövethetõ a fal vakolása, a festés alapozása, majd a végsõ kivitelezés. Fentieken kívül, kialakított lehallgató fülke is szolgál indián mesék meghallgatására.

alakos edény -kerámiaAlakos edény -kerámiaAz Euroastra kérdésére elmondták, a másolatok kérdésében a kölcsönadók eleinte tamáskodtak, elõzetes hozzájárulásukat úgy lehetett megszerezni, ha nem autentikus másolatok készülnek és kiállítás-zárás után össze kell törni azokat, de látva az elkészült darabokat, ez a kérdés többet nem került szóba …

A mintegy 150 milliós költséggel készült kiállítás szervezõi 100-150 ezer látogatóra számítanak, a biztosítás összegét ezúttal nem publikálták.

síp - aranySíp – aranyA kiállítás megrendezéséhez hozzájárult a Magyar Külkereskedelmi Bank támogatása, hálózatán át propagálja is a kiállítást, ill. egyfajta játékra szólítja fel a látogató-közönséget, a belépõjegyhez kapott kérdõív kitöltõi között 2 darab, 13 napos perui utat sorsolnak ki!  Az idõsávra szóló, elõvételben is megvásárolható belépõjegyek 3 ezer, ill. kedvezményesen 1.500 Ft-os áron kaphatók.

A Szépmûvészeti Múzeum is résztvesz a Múzeumok Éjszakája május 19-i rendezvényén, így az inka kiállítás látogatói este 6-tól hajnali kettõig élvezhetik a kiállítást és  a kapcsolódó rendezvényeket, a ?Perui Partit". Latin-amerikai zene, inka mesék a kicsiknek, Andok-beli népzene és néptánc, kolumbiai afro-karibi ritmusok, tárlatvezetések szórakoztatnak. A kulináris élvezeteket dél-amerikai ízek szolgálják, késõ este tûzijáték és máglyagyújtás, majd koktélbár és latin táncparti zárja a mulatságot. 

Az MKB Bank lerántja a leplet az õsi Peru kincseirõl

http://www.udulesicsekk.hu/

http://www.jegymester.hu/

http://www.inkak.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.