2023.február.05. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új szerzõdést kötött a kormányzat és a Digitális Irodalmi Akadémia

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/1617"><img class="image thumbnail" src="/files/images/dia.thumbnail.jpg" border="0" alt="Digitális Irodalmi Akadémia" title="Digitális Irodalmi Akadémia" width="100" height="61" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Digitális Irodalmi Akadémia</strong></span></span> <p>2007. május 16-án a Petõfi Irodalmi Múzeumban <em>Hiller István</em> oktatási és kulturális miniszter bejelentette, megállapodás történt, hogy a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai élethosszig tartó felhasználási szerzõdés keretében hozzájárulnak irodalmi munkásságuk ingyenes hozzáférhetõvé tételére az interneten, a DIA honlapján. </p><p>

  digitális irodalmi akadémiaDigitális Irodalmi Akadémia

2007. május 16-án a Petõfi Irodalmi Múzeumban Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette, megállapodás történt, hogy a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai élethosszig tartó felhasználási szerzõdés keretében hozzájárulnak irodalmi munkásságuk ingyenes hozzáférhetõvé tételére az interneten, a DIA honlapján.

  digitális irodalmi akadémiaDigitális Irodalmi Akadémia

2007. május 16-án a Petõfi Irodalmi Múzeumban Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette, megállapodás történt, hogy a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai élethosszig tartó felhasználási szerzõdés keretében hozzájárulnak irodalmi munkásságuk ingyenes hozzáférhetõvé tételére az interneten, a DIA honlapján.

A szerzõdés ünnepélyes aláírására a tájékoztató alkalmával került sor a Károlyi Palotában Hiller István miniszter és Szakonyi Károly író szignójával.  Az eseményen részt vett többek között Konrád György, Parti Nagy Lajos és Bodor Ádám. 

A miniszter kifejezte meggyõzõdését, mostani korunkra, az eltelt mintegy 2 évtizedre 50 év múlva úgy tekintenek majd, mint a magyar irodalom fényes korszakára. Erre mutat az írók egyéni teljesítményének növekedése, a magyar és az európai olvasók elismerése, õk azok akik hírnevet és elismerést hoztak a magyar irodalomnak. Hiller István hangsúlyozta, a szerzõdéssel hosszú ideje tartó bizonytalanságot sikerült lezárni, korábban a felhasználásért járó díjak kifizetése és magának az 1998-ban kormányzati kezdeményezésre létrejött a DIA-nak az elhelyezése sem volt megnyugtatóan megoldva. 

A mostani szerzõdés szerint az írói mûvek felhasználási jogáért fizetendõ díjat beépítik a költségvetésbe, a Digitális Irodalmi Akadémia pedig végleges elhelyezést nyer a Petõfi Irodalmi Múzeumban, itt van a helye, mondta a tárca vezetõje.  A DIA írók, költõk mûveit teszi elérhetõvé az interneten,  a mostani szerzõdés kiszámíthatóbb és tervezhetõbb alkotói létet biztosít tagjai, a magyar irodalom legjelesebb képviselõi számára, mondta. A korábbi gyakorlattól eltérõen az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nem évrõl évre más-más forrásból származó, különbözõ összegû juttatást fog fizetni a DIA tagjainak, hanem havonta a mindenkori minimálbér négyszeresét biztosítja ezután a 36 DIA tag számára.  A szerzõdés megkötésével ezek az ügyek véglegesen lezárhatók és nem kell róluk beszélni a továbbiakban. Lehetõség van rá, hogy az írók így sokáig alkothassanak és mi sokáig olvashassuk õket.

A felhasználási jog az írók, költõk halála után 70 évig van érvényben,  a már elhunyt 14 alkotó, illetve a 16 posztumusz tag jogutódjainak egyszeri, egyéves összeget folyósít a minisztérium.

Szakonyi Károly véleménye;  megnyugtató az eredmény, s egyet ért a Petõfi Irodalmi Múzeumban történt elhelyezéssel, amit a legjobb megoldásnak tart, az új szerzõdésnek köszönhetõen új mûvek születhetnek, a már meglévõk pedig megõrzõdnek, nemzeti értékként.

Csorba Csilla, a DIA-t mûködtetõ Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) fõigazgatója örömmel üdvözölte a döntést, amely az intézmény presztizsét tovább erõsíti.

Hiller István, aki kormányülésrõl érkezett az eseményre, még beszámolt róla, hogy eljutott hozzá az írószervezetek nyílt levele, melyre most kormánydöntéssel tud választ adni.  Eszerint; az írószervezetek az idén is megkapják a kulturális tárcától azt az összeget, amellyel tavaly támogatta mûködésüket az állam. A döntés szerint a minisztérium un. egyensúlyi tartalékának elsõ negyedéves részét felszabadítják, s ezekbõl a kiegészítõ forrásokból az írószervezetek idén összesen mintegy 10,6 millió forintot kapnak. Az összeget a szervezetek a tavalyi gyakorlattól eltérõen, már a második negyedévben megkapják.

A kormány az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) "fegyelmezett gazdálkodása eredményeként" tette lehetõvé a tartalék felszabadítását. Az összegbõl a tárca eddig nem támogatott, de fontosnak tartott kulturális célokat finanszírozhat.  Így válik lehetõvé például a Magyar Írószövetség idei támogatása is, amely eredetileg nem szerepelt volna a költségvetésben.  A korábbi, megvonó változat váltotta ki hét irodalmi szervezet nyílt levélben való tiltakozását.

http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1437&articleID=229192&ctag=articlelist&iid=1

http://www.irodalmiakademia.hu/

http://www.pim.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.