2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IOSCO: a világ vezető tőkepiaci felügyelői Budapesten

3 perc olvasás

image001.pngMagyarország ad helyszínt az Értékpapír-piaci Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) éves konferenciájának a következő napokban. A globális tőkepiaci sztenderdalkotásért és a világ értékpapír-hatóságainak koordinációjáért felelős nemzetközi szakmai szervezet ülésén egyebek közt a digitalizáció, a fintech innovációk, illetve a kriptovaluták okozta kihívásokat tekintik át.

Május 7. és 11. között Budapest ad otthont a globális tőkepiac egyik legjelentősebb idei eseményének, az Értékpapír-piaci Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) éves konferenciájának. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016-ban sikeres pályázatával nyerte el a rendezés jogát a világ értékpapír-felügyeleteinek együttműködéséért, illetve a globális tőkepiaci sztenderdek megalkotásáért felelős nemzetközi szervezetnél.

Ennek köszönhetően rendezik meg Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarországon a világ 115 országának, régiójának több mint 200 értékpapír-felügyeletét, tőzsdéjét, szabályozott piacát, tőkepiaci szövetségét és nemzetközi hatóságát tömörítő IOSCO rangos éves eseményét. A budapesti konferencián a világ számos meghatározó tőkepiaci szakértője és felügyeleti vezetője vesz részt. A közel 550 résztvevő között jelen lesz többek közt az amerikai felügyeleti hatóság vezetői, a brit, német, francia, olasz, spanyol, vagy éppen a malajziai és hongkongi tőkepiaci felügyeletek első emberei.

A tanácskozáson a tervek szerint szó esik majd a mesterséges intelligencia, a robotok szerepéről a pénzügyi szolgáltatások jövőjét illetően. Áttekintik majd a fintech innovációk és a digitalizáció legújabb kihívásait, ezen belül azt, hogy a szabályozó-felügyelő hatóságok miképp találhatják meg a megfelelő egyensúlyt a „megengedő”, a fejlesztéseknek teret adó vagy a „szigorú-korlátozó”, s egyúttal a (kis)befektetők védelmére hangsúlyt helyező szerepkör között. Külön plenáris ülésen esik majd szó a kriptovaluták, ezek tőkepiaci megfelelői, az ICO-k (kriptovalutával való nyilvános tőkepiaci forrásgyűjtés), tokenek, illetve az egyéb kockázatos termékek – pl. CFD-k, bináris opciók – térnyeréséről és szabályozói-felügyeleti megítéléséről.

Az IOSCO-konferencia témája lesz emellett az, hogy a befektetők számára esetlegesen nem megfelelő termékek piacra kerülése kapcsán mekkora a szabályozói, felügyelő hatóságok, illetve a befektetők felelőssége, illetve ennek kapcsán milyen szabályozói lépések lehetnek szükségesek. Külön előadások hangzanak majd el a kis- és középvállalkozások hatékony tőkefinanszírozásáról a tőkepiac szereplőinek segítségével, illetve az aktív és passzív befektetői menedzsmentstratégiákról.

Az 1983-ban alapított, madridi székhelyű IOSCO 2018 februárjában jelentette meg a tőzsdén kívüli magas tőkeáttételes termékekkel kapcsolatos konzultációs jelentését, a konstrukciókkal kapcsolatos felügyeleti fellépési lehetőségekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.