IP-alapú hálózatok menedzselésére, topológiai felderítésére és megjelenítésére szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt. európai uniós források felhasználásával. A fejlesztés 2009 nyarán indult, és ma már dobozos szoftverként elérhető a megoldás, amely minden IP-hálózatot működtető vállalkozás és intézmény számára hasznos segítséget nyújthat a hálózati eszközök pontosabb nyilvántartása, hatékonyabb menedzselése révén.

 

IP-alapú hálózatok menedzselésére, topológiai felderítésére és megjelenítésére szolgáló rendszert fejlesztett ki a NETvisor Zrt. európai uniós források felhasználásával. A fejlesztés 2009 nyarán indult, és ma már dobozos szoftverként elérhető a megoldás, amely minden IP-hálózatot működtető vállalkozás és intézmény számára hasznos segítséget nyújthat a hálózati eszközök pontosabb nyilvántartása, hatékonyabb menedzselése révén.

Az IP Explorer rendszer az IP/MPLS és Ethernet hálózatok végponttól-végpontig történő felderítését és megjelenítését, valamint ezen hálózat elemeire épülő szolgáltatások tervezését és létesítését támogatja. A web-alapú felhasználói felületen megtekinthető a hálózat utolsó feltérképezés szerinti aktuális állapota. A rendszer által menedzselhető eszköz típusok köre folyamatosan bővül, és a rendszer egy minimális ráfordítással további gyártók tetszőleges berendezésének menedzselésére is alkalmassá tehető. Az IP Explorer rendszer minden egyes funkciója elérhető a nyílt interfészen keresztül, így integrációs fejlesztések segítségével egyszerű lehetőség nyílik a rendszernek a különböző folyamatokba történő beillesztésére, más rendszerekkel való összekapcsolására. Az IP Explorer jól skálázható és lehetőséget biztosít hibatűrő konfiguráció kialakítására.

A NETvisor fejlesztési projektje az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a Vállalati innováció támogatása témakörben.

A NETvisor a fejlesztéssel elsősorban meglevő ügyfelei magasabb szintű kiszolgálására törekedett, amellett, hogy új piacokat is nyithat az új megoldás. A közel egy évig tartó fejlesztés során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a rendszert fel kellett készíteni a hálózati eszközök széles körének menedzselésére.

Az IP Explorer alapfunkciója, hogy automatikus topológiai felderítéssel feltérképezi a teljes hálózatot (horizontális és vertikális megközelítéssel), a feltérképezés adatait tárolja, és grafikus felületen megjeleníti. A rendszer grafikus interfészén keresztül a hálózat megjelenítését tetszőlegesen át lehet rendezni (drag and drop), a hálózati topológia további felhasználás céljából exportálható vagy nyomtatható.

A felhasználók webes grafikus felhasználói felületen keresztül érik el az IP Explorer szolgáltatásait, így bármely web böngésző futtatására alkalmas platformon használható (Windows, UNIX, Linux). A rendszer lehetőséget biztosít különböző jogosultságok kialakítására, illetve a beépített alapvető szerepkörök további finomítására.

„A komplexebbé váló vállalati és távközlési rendszerekkel, az IP-hálózatok és az IP-alapú szolgáltatások térnyerésével a hagyományos IP-menedzsment eszközöket felváltják a mind teljesebb felügyeletet nyújtó rendszerek. Alapos utánjárás után se találtunk olyan megoldást a piacon, amely maradéktalanul megfelelt volna az elvárásainknak, ezért a saját fejlesztés mellett döntöttünk" – mondja Máthé János, a NETvisor Zrt. vezérigazgatója. „Az IP Explorer koncepciója már korábban megfogalmazódott a munkatársaimban, és most KMOP támogatásnak köszönhetően meg is tudtuk valósítani az elképzeléseinket. Örömmel számolhatok be arról, hogy az első visszajelzések azt igazolják, hogy van igény az IP Explorerre, a piac pozitívan reagál a termék megjelenésére."

„Az IP Explorer egyedülálló a hazai és a nemzetközi piacon abban, ahogy a felderített hálózatot és a hálózat felett létesített szolgáltatásokat vizualizálja. A fejlesztés során elsősorban a CISCO eszközeinek felügyeletére készítettük fel, de a felhasználók rendelkezésére bocsátott fejlesztőkészlet (SDK) lehetővé teszik, hogy bármely más IP-alapú eszközt is ez a rendszer menedzseljen." – mondta Rózsa Gábor, a fejlesztési projekt vezetője.

A megoldást mérettől és tevékenységtől függetlenül bármely IP-hálózatot üzemeltető szervezet, vállalkozás vagy távközlési szolgáltató cég sikeresen használhatja. A megoldás dobozos szoftvertermékként vásárolható meg, a bevezetés – amit egy tapasztalt rendszergazda is el tud végezni – minimális energiaráfordítással megvalósítható.

Korszerű szolgáltatói környezetben a felhasználók az informatikai szolgáltatásokat mind vállalati mind távközlési környezetben IP hálózati technológián keresztül veszik igénybe. Az IP alapú szolgáltatások minőségével kapcsolatos elvárások folyamatosan megnövekednek. Az IP szolgáltatást nyújtó és igénybe vevő vállalatok egyaránt tudni akarják, hogy milyen az IP szolgáltatás rendelkezésre állása, vannak-e szabad kapacitások, egy-egy esetlegesen fellépő probléma milyen szolgáltatásokat érint, stb. A jelenlegi erős versenyben a vállalatok és intézmények nem létezhetnek olyan összetett hálózatfelügyeleti megoldások nélkül, amelyek képesek a teljesítmény, a kapacitás és a konfiguráció menedzsmentjére valamint a hibaelhárítás hatékony támogatására. Ezek a hálózatfelügyeleti folyamatok az IP hálózat minden elemére – az eszközökre, azok kapcsolataira és szolgáltatásaira – kiterjedő feltérképezése nélkül nem működtethetők. A hálózati eszközök gyártóinak szokásos megoldásaitól eltérően a NETvisor gyártó független terméket fejlesztett ki, az IP Explorer-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük