Idén is folytatódott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola OMDK-s sikersorozata: 7 első, 4 második, 1 harmadik és 1 különdíjat nyertek az intézmény hallgatói a 2015-ös verseny folyamán.

 

Idén is folytatódott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola OMDK-s sikersorozata: 7 első, 4 második, 1 harmadik és 1 különdíjat nyertek az intézmény hallgatói a 2015-ös verseny folyamán.

 

2015 márciusában és áprilisában a magyarországi és a határon túli felsőoktatási intézmények legkiemelkedőbb hallgatói a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (a kétévente megrendezésre kerülő OTDK) 16 különböző szekciójában mutatják be egymásnak és az ország tudományos és művészeti nyilvánosságának kutatásaikat és alkotótevékenységük eredményeit.

 

A VII. Országos Művészeti- és Művészettudományi Diákköri Konferencia (OMDK) megrendezésének jogát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) nyerte el, a programokat két szakmai partnerrel valósította meg: társszervező volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

 

Az OMDK kiemelt fontosságát a magyar felsőoktatásban bizonyítja, hogy ez alkalommal 20 felsőoktatási intézmény hallgatói nyújtottak be pályázatot, ebből 3 határon túli felsőoktatási intézmény. 370 pályázó 373 pályaművel jelentkezett; a prezentációk 40 tagozatban, hat különböző helyszínen zajlottak.

 

Az országos programon lehetőség nyílt arra, hogy a különböző tehetségműhelyekben folyó munka közkinccsé váljon. A művészettel és a művészet elméletével foglalkozó hallgatók egy teljes nemzedéke léphetett a rendezvényen a nyilvánosság elé. A prezentációk során kiderült, hogy mi az, ami korunkban foglalkoztatja a fiatal alkotókat, hogyan gondolkodnak a világról és választott hivatásukról. A verseny résztvevői megismerhették egymás kutatásait, érdeklődési körét, a zsűrik szakmai véleményét. Egyedülálló lehetőség volt ez a tapasztalatok cseréjére és a jövőbeli együttműködések alapjául szolgáló párbeszédek megkezdésére.

 

Az idei seregszemle ünnepélyes eredményhirdetésen 118 díj és 67 különdíj átadására került sor a Zeneakadémia Solti termében, ahol 7 első, 4 második, 1 harmadik és 1 különdíjat nyertek a BKF hallgatói.

 

A BKF Művészeti képzései 2009 szeptemberében indultak. Jelenleg 12 alapszakon és 8 mesterszakon tanulhatnak a hallgatók az Alkalmazott Művészeti és a Médiaművészeti Intézetekben. A képzési program felöleli a belsőépítészet, a divattervezés, a film- és médiaművészet, a fotográfia, a grafika, a tárgyalkotás és a művészetelmélet területeit.

 

A BKF Művészeti képzéseinek hallgatói az elmúlt években számos díjat nyertek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Művészeti és a Művészettudományi Szekcióiban: 2011-ben 4 első, 2 második, 3 harmadik; 2013-ban 5 első, 6 második és 2 harmadik helyezést értek el. 2011-ben Peták Dénes harmadéves Elektronikus ábrázolás, 2013-ban Gottlieb Réka Kézműves szakos hallgató kapott Pro Arte Aranyérmet.

 

A 2015-ös verseny prezentációi során kiderült, hogy mi az, ami korunkban foglalkoztatja a fiatal alkotókat, hogyan gondolkodnak a világról és választott hivatásukról. A verseny résztvevői megismerhették egymás kutatásait, érdeklődési körét, a zsűrik szakmai véleményét. Egyedülálló lehetőséget kaptak a tapasztalatcserére és a jövőbeli együttműködések alapjául szolgáló párbeszédek megkezdésére.

 

A verseny zárásaként Dr. Baráth Hajnal, a BKF művészeti rektorhelyettese, a 2015-ös OMDK ügyvezető elnöke átadta a szervezői vándordíjat Dr. Bachmann Bálintnak, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar dékánjának.

 

www.bkf.hu/omdk

http://www.bkf.hu/omdk/eredmenyek.html

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük