Az egyik Böröcz Petra és Payer Imre közös estje a Nyitott Műhelyben, míg Perger Zsófia Térey Jánossal tart egy megnyitót a Japán Szalonban. A kiállítások közös pontja Hanka Nóra művészettörténész, (projektvezető Pepper Art Projects) a tárlatok megnyitója. És természetesen a Kép és a Vers.

 

Az egyik Böröcz Petra és Payer Imre közös estje a Nyitott Műhelyben, míg Perger Zsófia Térey Jánossal tart egy megnyitót a Japán Szalonban. A kiállítások közös pontja Hanka Nóra művészettörténész, (projektvezető Pepper Art Projects) a tárlatok megnyitója. És természetesen a Kép és a Vers.

 

Hanka Nóra a Költészet Napjához kapcsolódóan többször rendezett már kiállítást és most szinte egyidőben jelentkeztek Böröcz Petra és Perger Zsófia, hogy szeretnének kiállítást tartani. Mindkettőjük munkái erősen kötődnek szövegekhez, irodalomhoz, nagyon líraiak, ezért kézenfekvőnek tűnt összekötni a Költészet napjával. Saját ötleteik alapján kerültek kiválasztásra a költők, írók a kiállításhoz kapcsolódóan. Böröcz Petra kapcsolata Payer Imrével nagyon régi, Petra egyik fő inspirálója, Perger Zsófi pedig Térey Jánost hozza „képbe", és úgy tűnik, nagyon jól tudnak együtt dolgozni.

 

A személyes elmondásaik nagyon sokat jelentenek, minden együttműködést hosszú gondolkodási folyamat előz meg, beszélgetés a művésszel, műterem látogatások – mesélte Nóra. Petrát régebb óta ismeri, dolgoztak már korábban is együtt és tudja, hogy műveiben fontos szerepet játszik a költészet. Csoportos kiállítást már rendeztek együtt, önálló kiállítást még nem, de ez egy régi terv volt, hogy megvalósítsák. Zsófi esetében először is elment  hozzájuk, megnézte munkáit, és egyértelmű volt, hogy a szöveg nála is nagyon fontos, tehát nemcsak a kép, gyakran alkalmaz szövegeket a munkáin belül. Azt gondolták mivel Zsófinak ez egy bemutatkozó kiállítás, elsőre egy ilyen, mint a Költészet Napja nagyon szép alkalom.

 

Perger Zsófia irodalom szeretete már gyerekkorában megvolt, családjához köthető. Mikor komolyabban kezdett foglalkozni a festészettel, inspiráló volt számára minden szöveg, sőt nagyon sokat írt saját maga is, – naplózott – a szöveg teljeséggel összeállt a munkáival. Egy barátnője által ismerte meg Térey Jánost, akit régebb óta követett a művein keresztül, és már az első pillanattól kezdve megvolt az a kapcsolat, hogy értették egymást és nagyon jól működik a közös munka, sok segítséget kap tőle. Egyszerűen fogalmazva olyan, mintha a saját gondolatait ismerné fel abban, amit a másik leír, és az érzet, hogy valami közös gondolatfonál van. Grafikusként végzett, a festés csak nagy álom volt, de egyszer csak megjelent benne, hogy ezt szeretné csinálni. Mindig akvarellel dolgozik, tehát papírra fest: akvarellfesték, ceruza, szén, olajpasztell, monokróm színeket használ. A szürke árnyalatai nagyon fontosak, és egy-egy szín tud megjelenni, ami általában a kék meg a piros sötétebb vagy világosabb árnyalatai. Mindig a folyamat érdekli, hogy akkor és abban a pillanatban mi történik – benne -, tehát az anyagból hogy lesz kép. Azt szeretné, hogy ebben a világban, ahol a hatások milliói érnek bennünket, álljunk meg egy pillanatra a képek előtt és lássunk meg benne valamit, vagy gondolkodjunk el. Vagy csak egyszerűen azért, hogy hagyjuk hatni ránk, és az érzést hazavigyük, és legyen ez a mi intim dolgunk. Hiszen a művész érzéseket szeretne közvetíteni. 

 

Böröcz Petra művei kisméretű keretben textilnyomat, pontosabban gézre nyomott akril, karcolt üveg alatt. Hegyvidéki élményei alapján absztrakt táj metszetekkel kezdett foglalkozni, és akkor fogta meg az emberi élet idődimenziója. Az idő és az ember kapcsolata, az idő megfoghatatlansága, kezelhetetlensége és az az élmény, hogy egyszer csak véget ér a kiszabott idő, de akár egy-egy életszakaszban. Van egy feladatunk és azt vagy megcsináljuk, – nyitva van az idő – vagy nem; s ez egy nehéz probléma. Igazából ezeket a gondolatokat találta meg Payer Imre verseiben. Az Egyetemen kortárs költőkkel és verseikkel találkoztak, itt ismerte meg a versein keresztül Payer Imrét. „Az alkonyatról azt hiszi, pirkadat" volt az első vers, melynek a tömörsége ragadta meg, de mégis sok irányba elindulhatunk a gondolatokkal, egyszerű és mégis sok mindenről szól. És itt jön be a géz, ez a nehezen megfogható matéria. Az embernek azt a dimenzióját láttatja számára, ami ezt a küzdelmet folytatja – alapvetően önmagával. Sorozatokban dolgozik, de nem szeretné zsúfolni a kiállítást, négy-öt sorozatot láthatunk majd a kiállításon néhány egyedi munkával. A versek, mint a képek, hasonló keretben lesznek kiállítva. Mivel a hely (a Nyitott Műhely) egy kulturális műhely, ezért egy oda illő teret szeretne létrehozni az egyenrangúan kiállított versekkel, képekkel.

 

2015. április 14. 19 óra

Böröcz Petra kiállítása, verseiből felolvas Payer Imre  

Nyitott Műhely

Budapest, Ráth György u. 4.

 

2015. április 16. 18 óra

Perger Zsófia kiállítása, verseiből felolvas Térey János

Japán Szalon

Budapest, Andrássy út 45.

 

A kiállításokat megnyitja: Hanka Nóra művészettörténész

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük