2023.március.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét megnyíltak a távfűtőművek és erőművek a nagyközönség előtt

4 perc olvasás

350x217.jpgVeolia -Érd

Öt városban nyitotta meg fűtőműveinek kapuit a nagyközönség előtt a Veolia Energia Magyarország Zrt. április 13-án, a Távhőszolgáltatók Napján. A társaságcsoport negyedik alkalommal hívott meg az erőművek és a távfűtőművek bejárására iskolás csoportokat és társasházi közös képviselőket, akik testközelből ismerhették meg a távfűtő-rendszerek működését. A távhőtermelő- és szolgáltató vállalatok több százezer magyarországi lakás hőenergia-ellátásáról gondoskodnak, költséghatékony és környezetvédelmi szempontból optimális megoldást kínálva a városok fűtési igényeinek kielégítésére – hívták fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

Április 13-ára, a távfűtési szezon zárására időzítve rendezte meg a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatók Napját, amelyhez ismét csatlakozott a Veolia Energia Magyarország Zrt. is. A cégcsoport tagjai Magyarországon közel 120 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát, emellett távhőszolgáltatóként pedig 12 városban, 13 500 lakás távfűtéséről gondoskodnak közvetlenül. Ezért is döntött úgy a vállalat vezetése, hogy a csoporthoz tartozó létesítmények ismét csatlakozzanak a Távhőszolgáltatás Napja rendezvénysorozathoz.

Az előző évekhez hasonlóan most is öt városban várták az érdeklődőket a Veolia csoporthoz tartozó távfűtőművekben: Cegléd, Dombóvár, Dorog, Tata, és Érd városok létesítményeiben hirdettek nyílt napot.

„A létesítmény-bejárással szeretnénk közelebb hozni az emberekhez az energiatermelést és megmutatni a távfűtésben rejlő lehetőségeket. A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a kezdeményezés pozitív visszhangra talált, ugyanis évről évre erős a közönség érdeklődése” – fejtette ki Bicskei Tibor a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazat vezetője.

 

A Veolia Energia Magyarország Zrt. a távhőtermelő ágazatban meghatározó szerepet tölt be hazánkban, minden ötödik távfűtött lakásnak a cégcsoporthoz tartozó létesítmények termelik meg a szükséges hőenergiát. Magyarországon a 4 milliós lakásállományon belül több mint 650 ezer háztartás fűtését biztosítják távfűtési rendszerek.

 

A létesítmény-bejárás alkalmával a látogatók arról hallhattak tájékoztatást, hogy környezetvédelmi szempontból miért kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. A hőenergia-ellátás központosítása egyszerre kínál jó feltételeket a hatékonysági paraméterek javítására, a lakosságnál jelentkező költségek féken tartására, valamint a káros környezeti kibocsátások mérséklésére. „A bejárások alkalmával a látogatók arról is információt kaphatnak, hogy a távfűtőrendszereknek milyen fontos szerepe van a városi légyszennyezés elleni harcban, amelyet a Veolia egyik szívügyeként kezel” – fűzte hozzá Bicskei Tibor.

 

Öt érv a távfűtés mellett:

  • A távfűtés nem bocsát ki határérték feletti környezetkárosító anyagot közvetlenül a települések lakóövezeteiben, nem szennyezi a lakóterületek levegőjét. Nincs kéményerdő a házak tetején, nincs szabálytalan égetés.
  • Az ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással, folyamatos felügyelet mellett üzemelnek, így összességében is sokkal kisebb a légszennyezés mértéke.
  • A felhasználók számára biztonságosabb megoldást nyújt, hiszen az egyes háztartásoknak nem kell a fűtőberendezéseket működtetni, nem kell a kéményből származó égéstermékek visszaáramlásától tartani, nem kell a szénmonoxid mérgezés kockázatával számolni.
  • Lehetőség van megújuló energiaforrásokat használni, erre példa Pécs városa, ahol teljes mértékben biomassza alapú a távhőellátás.
  • A megújuló energiaforrások kiaknázásával és távhőtermelés szolgálatába állításával csökkenthetjük az ország külföldről származó, import energiahordozókkal szembeni függőségét.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.