Az Open Horizons és a Novell közös,  IT in Action rendezvénysorozatának júniusi, magyarországi állomásán ismertették, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben milyen nyílt, ill. zárt forráskódú rendszereket érdemes választani és milyen érvek szólnak a Novell különböző megoldásai mellett.

 

Az Open Horizons és a Novell közös,  IT in Action rendezvénysorozatának júniusi, magyarországi állomásán ismertették, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben milyen nyílt, ill. zárt forráskódú rendszereket érdemes választani és milyen érvek szólnak a Novell különböző megoldásai mellett.

Hargitai Zsolt  a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője szólt a Novell új vállalati stratégiájáról, melynek lényege; a sok éve jegyzett, GroupWare termékkel jelzett csoportmunka megoldásokon, a Novell  

az adatközpont megoldások – üzleti szolgáltatás menedzsment (BSM), virtualizáció és adatközpont menedzsment,

vállalati Linux kiszolgálók,

a vállalati munkaállomások – csoportmunka, vállalati Linux munkaállomások, végpontfelügyelet,

és a biztonsági megoldások –  személyazonosság és hozzáférés-felügyelet, valamint megfelelőség-felügyelet  szállítójaként pozícionálja magát.

Az elmúlt években a cég saját stratégiai területén saját kompetenciáját számos felvásárlással és piacvezető innovatív technológiák integrálásával egészítette ki. Így alakította ki jelenlegi megoldás-portfólióját, melynek segítségével a vállalatoknál ekőforduló informatikai fejlesztési igények jelentős részére úgy tud választ adni, hogy az újonnan bevezetendő elemek teljes összhangban működnek együtt a már meglévő, akár más gyártótól származó rendszerekkel.

Erno de Korte a Novell csoportmunka megoldások jelenéről és jövőjéről szólt.

A következő generációs csoportmunka megoldások legfontosabb jellemzője,

hogy segítik a hatékonyabb munkavégzést és elősegítik az  együttműködést a leggyakrabban használt nyílt, illetve zárt forrás kódú megoldásokkal.

-A Novell saját csoportmunka megoldásokra vonatkozó jövőbeni fejlesztései, valamint a Google-al való együttműködése egy új vállalati csoportmunka rendszer (Novell Pulse) kifejlesztését fogja eredményezni.

-A legnépszerűbb konferencia megoldás gyártójával való közös erőfeszítések vezetnek a Novell Conferencing elnevezésű termék kialakításához.  Ez olyan szolgáltatásként kínált szoftvertermék (software as a service,  SaaS), amely gyorsan és egyszerűen bevezethető és egy megbízható internet-kapcsolaton kívül egyéb infrastruktúra beruházást nem igényel. Nincs szükség ügyfél- vagy kiszolgáló szoftverre, elmarad ezek telepítési és karbantartási igénye, nem kell javítani és frissíteni.   A megoldás percek alatt üzembe helyezhető.

Az alkalmazás böngészőbe épülő moduljával a megbeszélés résztvevői megoszthatják egymással a számítógép képernyőjét, MS PowerPoint vagy Adobe PDF dokumentumokat, a lézermutatót, a jegyzetelő és nagyító eszközöket, s közben tetszés szerint át is adhatják egymásnak az irányítást. A megosztási tevékenységhez nincs szükség kiegészítő szoftver telepítésére. A megbeszéléseket egyetlen kattintással rögzíteni lehet. A megbeszélés végén a résztvevő megkaphatja azt az URL-címet, amelyen az esemény visszanézhető, s így lehetőség nyílik azt elküldeni további munkatársaknak is. Video-beágyazási kódot is kap a résztvevő, amivel a felvételt egy blogba vagy webhelyre be tudja illeszteni.

-A nyáron jelenik meg a Novell új mobil szinkronizációs eszköze, a Data Synchroniser.

Nehrer János (Novell PSH Kft.) előadása a  Windows 7-nek a  Novell ZENWorks segítségével való bevezetését illusztrálta.

Szólt róla, hogy a Novell rendszerfelügyeleti megoldásai hogyan segítik elő a zökkenőmentes és gyors átállást.

A követett metódus: 

– felmérés és kiértékelés  ZENworks Asset Management-el,
– migráció és felügyelet  ZENworks Configuration Management-el,
– alkalmazás kompatibilitás kezelése (pl. IE6 Windows 7-en)  ZENworks Application Virtualization-el.

A Novell ZENworks Application Virtualization egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá teszi az alkalmazások felügyeletét és egymással való kompatibilitásának tesztelését.  A Novell megoldásai révén percek alatt alakíthatjuk Windows, .NET, vagy Java alkalmazásainkat egy önálló, minden szükséges összetevőt tartalmazó, végrehajtható állománnyá, így a felhasználók külön telepítés nélkül futtathatják akár a legújabb programokat asztali és notesz gépeiken.

A Novell ZENworks virtualizált alkalmazások elszigetelt környezetben futnak, amelyre nem hatnak a belső alkalmazás-ütközések. Minden virtualizált alkalmazás egy kompakt csomag, amely tartalmazza az összes alkalmazásfájlt, beállítást, futási környezetet és összetevőt, ami az azonnali használathoz szükséges. Az alkalmazások úgy működnek, mintha a helyi gépre lennének telepítve, de érintetlenül hagyják az operációs rendszert, a rendszerleíró adatbázist és a futtatási környezeteket.

A ZENworks Application Virtualizationnál nincs szükség további támogatást igénylő ügynökprogramokra vagy eszközillesztőkre és nem kell virtuális gépeket telepíteni vagy felügyelni. A virtuális alkalmazás egyetlen, önállóan, a PC operációs rendszerétől és rendszerleíró adatbázisától elszigetelten futó  .exe  fájlból áll. A létrehozási művelet automatizáltan, a folyamatot lépésről-lépésre segítő varázslókkal történik. A virtuális alkalmazások úgy is optimalizálhatók, hogy közvetlenül DVD-ről vagy USB-meghajtókról fussanak.  Előre beállított virtuális-alkalmazás profilokat is kínál a ZENworks Application Virtualization  a legnépszerűbb irodai alkalmazásokhoz és böngészőkhöz,

a kompatibilitás 70-nél is több hivatalos szoftveralkalmazással és előre beállított sablonnal biztosított.

Varga Zsolt,  a Novell PSH operatív igazgatója a munkaállomás- és hálózatbiztonságról szólt, melyek közös jellemzője, hogy már nem elegendő a szerverek és az internetkapcsolat védelme. Egyre több helyen iparági előírás szól a munkaállomás- és hálózatbiztonságról. Az előadó rámutatott, hogyan garantálható Novell eszközökkel, hogy csak a megfelelően konfigurált és frissített gépek érhessék el a vállalati hálózatot, s hogyan szabályozható a felhasználói gépeken a különböző portok és hálózati kapcsolatok használata.

Erno de Korte ismertette a Novell Teaming 2.1  újdonságokat, melyek számos hasznos szolgáltatással bővítik a terméket.  Az előadás során felvillantak a következő változatban várható fejlesztések, valamint bemutatásra kerültek a GroupWise és a Teaming közötti integrációs lehetőségek is.

Pulai Gábor, a Pannon Egyetem informatikai iroda-vezetője a SUSE Linux Server 11-ben  alkalmazott nagy rendelkezésre állású XEN megoldást ismertette.

A nagy rendelkezésre állást igénylő vállalati alkalmazások szaporodnak, a megoldás költségei azonban hátráltatják ezek bevezetését.  A XEN alapú, nyílt forrás kódú virtualizáció új lehetőségeket kínál ezen a területen is.

Horváth Gábor, a Novell PSH vezető munkatársa az új biztonsági megoldások témakörében szólt a

Sentinel Log Management-ről a naplóállományok egyszerű és gazdaságos módú elemzéséről, valamint

a Root2  hozzáférések felügyeletéről és naplózásáról  a Privileged User Management-el.

A Novell Sentinel terméke az IT környezetet érintő biztonsági előírások és szabályok aktuális állapotáról nyújt valósidejű információt. Biztonsággal kapcsolatos eseményeket monitoroz és készít róluk jelentést, bármilyen adatforrásból származzon is az.  Kiváltja a munkaigényes kézi logelemzési eljárásokat, automatizálja a naplók összegyűjtését, korrelálását és a biztonsági megfelelőség folyamatos monitorozását. A Novell megoldását a világ több nagy bankja és szervezete mellett a CIA is alkalmazza.  Aktuális változata:  Sentinel 5.

Hargitai Zsolt  záró-előadásában a hálózati szerver-újdonságokat ismertette, különös tekintettel a Windows Domain szolgáltatásokra Open Enterprise Server segítségével, ill.  a fájl-felügyeletre Novell File Management Suite segítségével.

http://www.novell.hu/

www.novell.com/emea

www.novell.com/hungary/termekek/openworkgroupsuite/

www.novell.com/teaming

www.novell.com/uk/

Az előadások részletei:

http://www.open-horizons.net/hu/it-in-action

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük