Családi oltár (japán)Családi oltár (japán) 

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140, és újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából a Japán Alapítvány az Iparművészeti Múzeumban mutatja be a kortárs japán design-t Wa: A mindennnapok harmóniája címen.

Családi oltár (japán)Családi oltár (japán) 

A magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140, és újbóli felvételének 50. évfordulója alkalmából a Japán Alapítvány az Iparművészeti Múzeumban mutatja be a kortárs japán design-t Wa: A mindennnapok harmóniája címen.

Japán jelenlegi helyzetére nem pusztán a technológiai haladás a jellemző, hanem a modern és hagyományos technikák ötvözésének előtérbe helyezése is és az emberek életét kiemelkedő színvonalú design gazdagítja. A formatervezés nem merül ki  az energiaiparban és a gazdaságban, kulturális jelentősége ennél jóval nagyobb és tükrözi a kortárs japán társadalom dinamizmusát, napjainak általános életkörülményeit és kultúráját.

Fürdőkád ülőkévelFürdőkád ülőkévelA japán formatervezésben alapvető fontosságú a hagyományos Wa szellemiséggel összhangban történő alkotás, a mások iránti figyelmesség, a harmóniára való törekvés. Ez a lelkület a termékek világában is egyedi tárgykultúrát hozott létre. A minőség állandó javítására és a könnyebb felhasználhatóságra való törekvés jegyében a letisztult, környezetbarát design számos termék jellemzője. A funkcionalitásra törekvő eszközöknél és mindennapi használati tárgyaknál gyakran felfedezhető minimalizmus a leghagyományosabb esztétikai ideákban gyökerezik. Az egyszerű díszítetlen formális szépség rokon a minimal art szellemiségével, és így a nyugati ízlés számára is könnyen befogadható. A japán emberek számára a forma és a mintázat mellett nagyon fontos a tapintás, még a műanyag alapanyagú termék is egyedülálló tapintási élményt nyújt, legyen az párologtató vagy mobiltelefon.  Az ipari termékek designjában is érzékelhető a szükségesnél sokkal aprólékosabb kidolgozás, mert azt „jó dolognak" tartják.

Az alkotások világában az ellentétes fogalompárokat összekapcsolva teremtenek új értékeket, formákat: új és régi eszközök, csúcstechnológia és kézművesség, természetes és mestersége, helyi és globális, játékosság és praktikus használat, japán és nyugati eszközök, érzelem és ésszerűség. A technológiai innováció mindig környezettudatos szemlélettel párosul, az újrahasznosításra való törekvés elengedhetetlen szempont a gyártási folyamatok során.

A kiállítás közel 160 gondosan megtervezett és kiválogatott tárgyat mutat be a formatervezés különböző területeiről 12 témakör és 6 jellegzetes fogalom köré csoportosítva.  Az elénk tárt tárgyak és jelenségek rávilágítanak a kortárs japán design dinamikus fejlődésének mozgatóelemeire és tikaira.

 

Csendes GitárCsendes Gitár Elektromos zongora és a Csendes (elektromos) gitárElektromos zongora és a Csendes (elektromos) gitár
IrodaszerekIrodaszerek Kétszemélyes padKétszemélyes pad Lakkozott hangfalakLakkozott hangfalak
SzakeshordókSzakeshordók SzárítóSzárító Tatami bútorokTatami bútorok

A kiállítás az Iparművészeti Múzeumban május 31-ig tekinthető meg.

1091 Budapest, Üllöi út 33-37.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük