Az egészségturizmus nemzetközi szintű fejlődését, piaci változásait kívánta bemutatni a 2. Egészségturizmus Kongresszus, amelyet Budapesten rendeztek meg a Europe Health (München) szervezésében, a Magyar Turizmus Zrt., illetve az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Medical Tourism Association és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével. A konferencia kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a szakma figyelmét felhívja Magyarországra és hazánk egészségturisztikai kínálatára.

 

 Az egészségturizmus nemzetközi szintű fejlődését, piaci változásait kívánta bemutatni a 2. Egészségturizmus Kongresszus, amelyet Budapesten rendeztek meg a Europe Health (München) szervezésében, a Magyar Turizmus Zrt., illetve az Al Raya International Group támogatásával, valamint a Medical Tourism Association és a brit Treatment Abroad szakmai közreműködésével. A konferencia kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a szakma figyelmét felhívja Magyarországra és hazánk egészségturisztikai kínálatára.

A kongresszus megnyitó ünnepségét a Széchenyi fürdőben tartották, ahol a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, dr. Róna Iván köszöntötte a vendégeket. A tanácskozás háromszáz résztvevője a rendezvény időtartama alatt meggyőződhetett arról, hogy Magyarország már ma is nagyhatalom az egészségturisztikában. A termálvízkincset tekintve a világon – Japánt, Izlandot, Olaszországot és Franciaországot követően – az ötödik helyen állunk. Budapesten tizenöt gyógyfürdő van, melyek kellemes időtöltésre adnak lehetőséget amellett, hogy napi, kórházi feladatokat is ellátnak. 2008. december 10-11-én rendezték meg Brüsszelben az EU Nyílt Egészségügyi Fórumát. Ennek témája az egészségügy fejlesztése volt az Európai Unióban. Egy korábban beterjesztett törvényjavaslat szerint az eddig nemzetállami hatáskörbe tartozó egészségügyben az ambuláns kezeléseknél nagyobb szabadságjogokat kaphatnak a biztosítottak. A törvény elfogadásával több – EU országból érkező – biztosítottnak lenne elérhető az állami finanszírozási hozzájárulás külföldi kezelés esetén is, amely kedvezően hatna a magyarországi egészségturizmus alakulására.

A Kongresszus elnöke, dr Uwe Klein szerint a budapesti tanácskozásnak különös jelentőséget ad, hogy a 2. Európai Egészségturizmus Kongresszuson részt vesznek az Arab-öböl döntéshozói is, akik az egészségügyi rendszerük hiányosságait a külföldi kezelések teljes finanszírozásával oldják meg. Így fontos, hogy a résztvevők a konferencia keretében alaposan megismerjék Magyarország egészségturisztikai kínálatát. Magyarország több évszázados hagyománnyal rendelkezik a gyógy- és termálvízzel történő kezelések területén. Az elődök által sikerrel alkalmazott módszereket ma már az orvostudomány legmodernebb eszközeivel egészítik ki.

 Dr. Abdulaziz Al Nasser Szaud-Arábiából érkezett. Mint a Rijad-i Királyi Kórház képviselője, nyíltan elismerte, a nálunk látható kínálatról az ő hazájában nem hallani. Az eredményeinket meg kell ismertetni a világgal! A gazdasági válság ugyan szomorú, de ebből is lehet jól kijönni, mert az emberek elkezdenek a saját erőtartalékaikkal foglalkozni. A Perzsa-öböl országaiból sokan utaznak Európába egészségügyi céllal. Ha tehát van olyan ország, ahol garantált minőséget kapnak, oda biztosan el fognak menni. Ennek kapcsán viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy az egészség-turizmusnak más vetületei is vannak. A logisztika, de még a határátlépés körülményei is befolyásolók lehetnek.

 Megerősítette mindezt dr. Prithiba Bhojwani, aki maga is tapasztalt orvos Abu – Dhabiban. Szerinte is hatalmas nemzetközi piac nyílik azáltal, hogy az emberek hajlandóak lesznek külföldön orvosi szolgáltatásokat vásárolni. Tőlük máris sokan utaznak Nagy – Britanniába és még többen keresik azokat a helyeket, ahol jobb és olcsóbb ellátást találnak. A demográfiai változások és az öregedő társadalmak következtében az egészségturizmus a jövő turizmuspiacának kiemelkedő ágazatává válik. Egyre több turista akar majd az utazásai során az egészségéért is tenni valamit.

Indiában erre a célra már negyvennégy kórház van, összesen mintegy tízezer ággyal és külföldiek is működtetnek ilyen kórházakat, melyekbe főleg amerikaiak érkeznek. Már most látszik, hogy ez valóban milliárdos piaccá növi ki magát, aminek a középpontjába Európa kerül. Magyarországnak itt nagy jövője van – állapította meg Anil K. Maini indiai orvos. A legújabb irányzatok egyike a medical – wellness, ami ötvözi az orvostudományt és a wellnesst, irányt mutatva egy egész szektor fejlődésének. Ez már a közeljövőben nem különálló áganként, hanem a gyógy és wellness-turizmus ötvözeteként jelentkezik majd.

 Velencét évente húszmillió turista keresi fel, az állam itt rákényszerül, hogy bizonyos egészségügyi szolgáltatást is nyújtson számukra. Luigi Bertinato számára ez fontos adat. Néhány hónap múlva ugyanis, ha az EU parlamentje elfogadja azt az irányelvet, mely szerint a betegek szabadon mozoghatnak a huszonhét tagállamban és eldönthetik, hol kívánnak kezelésben részesülni, ehhez nem kell majd semmiféle engedély. Az állam viszont nem fogja tudni megtéríteni az ilyen költségeket, tehát a magánszférával való összefogásra lesz szükség, ha az emberek jó minőségű szolgáltatásokat akarnak.

 A Konferencia résztvevői egyetértettek a brit Treatment Abroad képviselője, dr. Pollard véleményével: most, hogy az embereknek kevesebb a pénzük, az egyes helyek hírneve lényeges szemponttá vált. Magyarország ezen a téren kiemelkedően jó helyzetben van. A britek kilencvennyolc százaléka például nagyon elégedett az itteni fogászati ellátással. Más szempontok szerint készített felmérésben a világon az első öt helyre minősített kórházak között magyar is van.

A Magyarországon látottak és tapasztaltak fényében a szervezők úgy döntöttek, hogy néhány év múlva ismét hazánkban rendezik meg az Európai Egészségturizmus Kongresszust.

(fotó: Kovács Krisztina)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük