2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Játszani is engedd…”

4 perc olvasás
park 5

park 1A Főváros centenáriumi ünnepsége keretében, 1973-ban, Debrecen városa parkot ajándékozott Budapest XIII. kerületének. A hajdúsági városban készültek a tervek és onnan hozták akkor a növényeket is, amikkel a parkot betelepítették. Bár azóta, az elmúlt években történtek benne kisebb javítások, a kerület Önkormányzata tavaly a teljes felújítás mellett döntött. A munka július végén befejeződött.

Az 1970-es években minden fővárosi kerületnek volt egy megyei, illetve városi testvérkapcsolata, ezért viseli ez a park Debrecen nevét – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. drtoth 57Az építés, a fák és cserjék betelepítése akkor társadalmi munkában zajlott. Debrecenben is van egy Angyalföld tér, ahol ma is működik középiskola, kosárlabdapálya, orvosi rendelő. A XIII. kerületben – folytatta a polgármester – az Önkormányzat szeretne az itt élőknek minél magasabb színvonalú környezetet fenntartani, és ebben minket a megújulás mellett az értékőrzés is vezérel. Szeretünk figyelni arra is, hogy az épített és a természeti környezet harmóniája megmaradjon. Ezt az elmúlt időszakban következetesen betartottuk az építkezésinknél és a zöldterületek kialakításánál. Önálló programunk van „Angyalzöld” néven, melyben a parkolással, az utakkal, a zöldfelületekkel kapcsolatos üzemeltetési és felújítási feladatok szerepelnek.park 2 Fontos szerepe van benne a klímatudatosságnak és a környezettudatosságnak. Az összességükben több mint 1 300 000 négyzetmétert kitevő közterületek jó pihenési lehetőséget kínálnak, a fiatalok és az idősek számára. A kerületi Önkormányzat 2019-20-21-ben évente 750-850 millió forint közötti összeget fordított ezeknek a karbantartására. Külön program szolgál a szökőkutak, a talajvizet felhasználó öntözési rendszer, a WIFI, legújabban pedig az internetezést, telefon feltöltést lehetővé tevő „okos pad” működtetésére, a parkgondnokok képzésére, alkalmazására.

park 3 Ebben a kerületben a Duna-part háromnegyede már közvetlenül megközelíthető, míg korábban az ott sorakozó gyárak zárták el a folyót a lakosság elöl. Az új épülettömbök belsejét is használhatják nemcsak a lakók, de az átmenő sétálók is. Amíg 2004-ben összesen csak 830 ezer négyzetméternyi zöldterületünk volt, ez most már 1 millió 300 ezer, tehát 47 hektárral növekedett az elmúlt 18 esztendőben. Együtt a rajtuk álló harmincezer fával, jelentősen növeli az életminőséget! Ebben az évben a kerületi Önkormányzat költségvetésében 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra. Itt, a Debrecen park nagyjából öthektáros területén megújultak az „utcabútorok”, a világítás korszerűsödött, új térköves burkolatot kaptak a belső útvonalak, a zöldfelületet és a játszóteret talajvizes öntözőhálózattal látták el. park 4A játszótéren teljesen felújítottak 12 régi játékot, felépítettek három teljesen újat, a hőség ellen párakapu véd. A homokozó közepén felállított játékba ivóvizet vezettek, könnyebb lesz a várépítés – és utána a kézmosás is. A lakosság javaslatára elkészült egy olyan tanösvény, ahol ki lehet próbálni, milyen mezítláb sétálni füvön, műkövön, mulcson, kavicson, homokon. A játékok alatt a teljes területet gumiburkolat fedi, elegendő szék is van a szülők számára. A beruházás 315 millió forintba került, majdnem egy hatoda az ere a célra rendelkezésre álló teljes összegnek. Ám önmagában a felépítése még nem is a legnagyobb feladat, mert az elkészülte után működtetni is kell. Kérem ezért – zárta a tér átadási ünnepségét a polgármester – óvják, mert közös pénzünkből valósult meg, ne engedjék rongálni, tönkre tenni! Amint elhangzott az utolsó szó, a gyerekek már birtokba is vehették az új játszóteret.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.