2024.március.29. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jégbe hűtött csodák

5 perc olvasás
fagyi 8

fagyi 1A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén a 25. alkalommal hirdette meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. A negyedszázados születésnap szép évforduló, hát még akkor, ha ebben az egész ország érintett. Céljuk volt – mint korábban mindig – a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb fagylaltokat kínáljon vendégei számára. A díjnyertes fagylaltokat ugyanis az egész ország területén kóstolhatjuk majd!

A versenyre három kategóriában lehetett nevezni. Az „A” kategória, a cukrászdák, fagylaltozók versenye kétfordulós volt. fagyi 2Ebben a kategóriában olyan fagylaltokkal indulhattak, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval készülnek. Az „M” Mentes kategória is a cukrászdák, fagylaltozók versenye volt és ugyancsak kétfordulós. A fagylaltok nem tartalmazhattak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét és kényelmi (előkészített, félkész) termékeket. Cukor helyett édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia (szteviol-glikozid), maltit (maltitol). Ebben a kategóriában minden induló csak egy fagylaltot nevezhetett a versenyre. A harmadik, a „C” Céges kategória az alapanyaggyártók, forgalmazók versenye, csak egyfordulós volt. fagyi 3 Az Ipartestület 1998 óta szervezi meg ezt a verseny – emlékezett vissza – Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Célkitűzésünk az elmúlt években mindig teljesült, egyre jobb minőségű fagylaltokat hoztak a versenyzők. Az idén már 74-et neveztek be. Ráadásul azt tapasztaljuk, hogy a verseny folyamatosan erősödik, egyre jobb fagylaltokat tesznek a zsűri elé! A díszítések is mindinkább szebbek, a nem ehető dolgok eltűntek a fagylaltokról. A verseny első fordulója az ország négy régiójában zajlott. Az 1. Régió: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém megye volt, a második: Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye. A 3. Régió: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, míg végül a 4. Régióban indulók Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye versenyzői közül kerültek ki. fagyi 4 Felemelő érzés volt – mondta el a szakmai zsűri elnöke, Szűcs Árpád, járni az országot és végigkóstolni a jobbnál jobb fagylaltokat. A régiós versenyek legjobbjai kerültek be az országos döntőbe. A zsűrizés teljes folyamatában egyetlen szót kerestünk, az pedig nem más, mint az egyensúly! Egyensúlyba kell hozni a nyersanyagokat, az összetevőket, az állagokat és a textúrákat valamint a fagylalthoz készült dekorációt. Ez évről-évre egyre jobban sikerül. Változatlanul azt javasoljuk, hogy a legmodernebb anyagokat és technológiákat mindenki folyamatosan építse bele a munkájába. A zsűri több tagja nagyon korán kelt, hogy lássa, a versenyzők hogyan dolgoznak az előkészületek során, jövőre ez már a pontokba is bele fog számítani. Fontos ugyanis, hogy ne csak a végtermék legyen tökéletes, hanem a mögötte lévő munka is! fagyi 5A szakmai szervezetek zsűrije nevében Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke megerősítette, olyan kreációkat kóstoltak, melyek látványban és ízben egyaránt különleges élményt jelentettek. Szakmai szemmel is vizsgálta a fagylaltokat és több olyat is talált, melyeket nagyon szívesen felvenne a protokoll rendezvények vendéglátása során felhasználtak közé. Mindegyikre joggal lehetünk büszkék, ráadásul igen különleges, nem hétköznapi és egyáltalán nem szokványos alapanyagokat, kifejezetten tetszetős dekorációkat fedezett fel a versenyművekben. Mindenki, aki részt vett és valamilyen helyezést ért el ezen a versenyen roppant figyelemre méltó teljesítményt nyújtott.

fagyi 6Az eredményhirdetés a Közönségdíj átadásával kezdődött, melyet a Komáromban működő IREKS-Stamag Kft., Benkő Péter által készített BELLA SERRATA fagylaltja nyert. A Szakmai szervezetek különdíját a MOGYORÓ YUZU MÁLNA fagylalt – Marsa Éva Heléna cukrász, a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászda kapta. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíja Balatongyörökre, a Promenád Kávéházba került, nyertesét a TRÓPUSI ÉDENKERT fagylaltot Vadócz Jenő készítette. Az első helyezettek, az aranyérmesek sorát a „Céges, mentes” kategória nyitotta, az érmet a RIBIZLIS MÁKFAGYLALT-ért Cseri Róbert, a budapesti KEN Carpathia Kft. vihette haza. A már nem mentes, „Céges” kategóriában Debrecenből a SZILVÁS MANDULA ROPOGÓS GRANOLÁVAL Rétfalvi Attila – Master Martini Kft. – diadalmaskodott. fagyi 7A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében az „M-Mentes” kategória legjobbjának járó aranyérem Balatonmáriafürdőn a Pingvin Fagylaltozó és Cukrászdának jutott, a SZILVÁS FEKETE TEA fagylalt készítője Wilheim Dávid révén. Az ÉV FAGYLALTJA kitüntető cím viselésével járó aranyérem és a vándorkupa birtoklásának joga 2022-ben Balatonfüred kedvelt Füredi Fagyizó nevű cukrászdáját és benne Dobó Norbertet illeti meg a SZŐKE ZSERBÓ fagylalt elkészítéséért. Ő két évvel ezelőtt már birtokolta a kupát. Lapunk kérdésére válaszolva elmondta: „nagyon szeretjük a sütemények között a zserbót, a barackot és a diót, ezekből kívántuk a fagylaltot a saját képünkre formálni. Csempésztünk bele egy kis pekándiót, egy pici maracuját tettünk a baracklekvárba, a klasszikus csokoládé helyett karamellizált fehér csokoládét használtunk. Figyelembe vettük a számításokat, hogyan lehet kiegyensúlyozni a zsír-, szárazanyag-, gyümölcstartalmat, kísérleteztünk, végül megkaptuk a végleges – immáron győztesnek nevezhető formát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.