BEMA 2000 úszókarövBEMA 2000 úszókaröv

Az első meleg hétvégék nem cáfoltak rá a szokásos statisztikára, A vízben már most is sokan megfulladtak. Az ok nem tudtak úszni, vagy nem tudtak jól úszni. És tavaink sem a horgásztó, sem pedig a Velecei tó vagy a Balaton nem tréfál. A folyóvizekről nem is beszélve.

 BEMA 2000 úszókarövBEMA 2000 úszókaröv

Az első meleg hétvégék nem cáfoltak rá a szokásos statisztikára, A vízben már most is sokan megfulladtak. Az ok nem tudtak úszni, vagy nem tudtak jól úszni. És tavaink sem a horgásztó, sem pedig a Velecei tó vagy a Balaton nem tréfál. A folyóvizekről nem is beszélve.

A nyilt vizekben a mentőmellény használata javasolt (kötelező), de ezt kényelmetlensége vagy ára miatt esetleg azért mert nem kapható megfelelő típus nem használjak. Ugyanakkor ez nem megoldás az uszodákban sem. Németországban és Ausztriában találtak erre megfelelő megoldást, amit érdekes módon használnak is. Nem is drága, mert az erdeti TÜV minősítésű darabok sok éven át használhatóak. Kicsi, könnyű, efér a törülköző és a fürdőruha mellett.

BEMA Classic 1960-ból. A csomagoláson még Marktvitz lánya volt láthatóBEMA Classic 1960-ból. A csomagoláson még Marktvitz lánya volt láthatóTörténetünk 1956-ban Hamburg városában Bernhard Markwitz-nek a Jugoszláviából menekült úszóedzőnek egy lánya dolgozott eladóként Hamburgban. Neki volt  egy kislánya viszont kezdő és rossz úszó volt, és nagyon nem szerette az iskolaidő alatti úszóleckéket. Nagyon zavarta az akkor parafából  (és most immár poliuretán habból) készített úszóöv, amit az oktatás során használtak. Martwitz rájött arra, kell valami ami függőlegesen vagy szinte tetszés szerint helyzetben megállítja a mélyvizben a kezdő úszót, mert erre az akkor alkalmazott parafaövek és a hasonló mellények erre teljesen használhatatlanok voltak.

 

Mintha gumimatrac lenne a táskában - egy BEMA reklám az ősidőkből (1960)Mintha gumimatrac lenne a táskában – egy BEMA reklám az ősidőkből (1960) BEMA CLASSICBEMA CLASSIC
BEMA reklám a 70-es évekbólBEMA reklám a 70-es évekból Wehncke Freizeit-féle csomagolása a BEMA Classic-nakWehncke Freizeit-féle csomagolása a BEMA Classic-nak

Marktvitz olyan ember volt, aki mindig felülkerekedett a nehézségeken. Ezzel az egyetlen termékével vált világhírűvé (BEMA SWIMMFLÜGEL) Találmánya azon alapult, hogy az emberi testnek csak a fejet kell kiemelni a vízből. Ehhez viszont elegendő kb 2-4 literes vagy ennél kisebb légtér. Sok érdekes találmányt köszönhet neki a sportszeripar: Ő találta fel, illetve alkalmazta rutinszerűen a önzáró szelepet. Ezt meg kell nyomni két ujjal ha le akarjuk engedni illetve felfújni, így a dugó kicsúszása nem okoz gondot. Rájött, hogy a legideálisabb megoldás két felfújt légkamra a felő karon. Az első változat egyszerű de nagyszerű volt: felfújható gumibelső a gyermekrollerből. Utána nem sokkal megszületett a ma is ismert változat: a kétlégkamrás konstrukció. Megállapodott egy, az áruházból ismert kis céggel, akik felfújható vállfákat bszállítottak be, hogy elkészítik neki a véglegesnek szánt változatot. A cég akkor nem gondolta, hogy mára a világ több országában gyártással rendelkező, nagyvállalkozássá növi ki magát.

A BEMA karöv csomagolása a megjelenésekorA BEMA karöv csomagolása a megjelenésekorMivel élelmes ember volt, nem felejtette el ötletét és a késztermék fomatervét, szinezését azonnal levédetni,  és így kialakult az úszókarövek alapterméke a BEMA karöv. Az idei évtől Magyarországon is megjelent az Intersport üzleteiben. 52 év után!

 

A termék 25 éves évfordulójára készült csomagolásaA termék 25 éves évfordulójára készült csomagolása A BEMA Classic mai csomagolásaA BEMA Classic mai csomagolása
A legujabb változat: a BEMA NEOPRENA legujabb változat: a BEMA NEOPREN A hatvanas évektől a DLRG standard oktatási segédeszköza napjainkigA hatvanas évektől a DLRG standard oktatási segédeszköza napjainkig

A BEMA márkanév BErnhard MArkwitz  névrészek összevonásából származik. A német neve „Schwimmflügel", a lányától származik, mert amint a legendárium mondja: a kislány a vizben a felső karján a naracsszínű, akkor még gumiból készült karövvel mint kis szárnyakkal repül.( „sie sahen wie kleine Flügel aus".)

A Bema felfújható úszás oktató mellénye: Sajnos csak gyermekméretekben készül, de lehet látni kisméretű felnötteken is. Roppant kényelmes, a felhajtóerő a benne lévő levegővel jól szabályozható, a szij megggátolja hogy csúszkáljon.   Úgy érdemes használni, hogy teljesen frelfújva kell felvenni, majd a vízben kiengedni a szükséges mennyiségű levegőt az egyes légkamrákből, hogy éppen a megfelő poziciót foglalja el.A Bema felfújható úszás oktató mellénye: Sajnos csak gyermekméretekben készül, de lehet látni kisméretű felnötteken is. Roppant kényelmes, a felhajtóerő a benne lévő levegővel jól szabályozható, a szij megggátolja hogy csúszkáljon. Úgy érdemes használni, hogy teljesen frelfújva kell felvenni, majd a vízben kiengedni a szükséges mennyiségű levegőt az egyes légkamrákből, hogy éppen a megfelő poziciót foglalja el.BEMA® Schwimmflügel márkanéven a ma ismert háromszög alakú kétlégkamrás úszókaröv meghódította a világot. Sportboltokban nálunk nyugatabbra és az USA-ban úgyanúgy természetes, mint az úszóruha vagy fürdősapka. És a strandokon sem szégyen használni sem gyereknek, sem felnőttnek. Magyarországon is ezek jellegzetes szinéről lehet felismerni a német turistacsoportokat a strandokon. Améretjelzései tájékoztatnak arról kiknek szánták:

00 Csecsemők (baba úszáshoz)

0 5-30 kg ig

1 30-60

2 60-     

Felnőtteknek az 1 és a 2 es méret használható

1996-ra eladták a 150 milliomodik darabot.  Közben egyik német közmetikai és vegyesáru kereskedéssel foglakozó cég a Wehncke Freizeit is elkezdte forgalmazni saját márkájával és a BEMA eredeti megjelöléssel a BEMA termékeit hatalmas sikerrel.

A BEMA karöv fizikai alapjai: Az emberi fejet kell a felszínen tartani ehhez meg 2-4 liter minimális levegő elegendő. A BEMA karövnál felvétel előtt az egyik légkamrát még felvétel előtt puhára fel kell fújni, majd a jkarra helyezve a másikat, éppen ne szoritson. Kényelmesen fentrtja az embert. Képünk az eredeti legelső karöv használato instrukciós cédulájáról készült.A BEMA karöv fizikai alapjai: Az emberi fejet kell a felszínen tartani ehhez meg 2-4 liter minimális levegő elegendő. A BEMA karövnál felvétel előtt az egyik légkamrát még felvétel előtt puhára fel kell fújni, majd a karra helyezve a másikat, éppen ne szoritson. Kényelmesen fentrtja az embert. Képünk az eredeti legelső karöv használato instrukciós cédulájáról készült.

Közben a BEMA egy termékcsoport védjegyévé vált. Az úszásoktatásban illetve a rossz úszók számára alkalmazható segédeszközök egész sorát alkotta meg és foirgalmazza. Ilyenek közölük a kisgyermekeknek készült ülésszerű úszóöv, amiből nem tudnak kiesni, egy egy felfújható az úszás oktatást is segitő gyermekmellény.

Bema úszóöv ulés csecsemőknek: BEMA egyik új terméke. Arra szolgál, hogy a bele ültetett kisbaba ne essen ki, és ne forduljon fejre...Bema úszóöv ulés csecsemőknek: BEMA egyik új terméke. Arra szolgál, hogy a bele ültetett kisbaba ne essen ki, és ne forduljon fejre…Maga a BEMA karöv is jelenetősen megújult. Az első modellváltás a hatvanas évek elején volt, amikor a gumi alapanyagot felváltotta a napálló poliurethan fólia. A 2000-ik évben egy minimális áttervezés volt, és kijött a BEMA 2000. 2007-ben megjelent a forradalmi neopren anyagú változat, sajnos egyelőre csak gyermekméretben.

BEMA Confidence jacket: Zártpórusú PU habbbal készült, nem felfújható változat. Pontosan ugyanolyan használhatatlan, mint az a parafa eredeti, ami a feltalálót a karöv kitalálására késztette.BEMA Confidence jacket: Zártpórusú PU habbbal készült, nem felfújható változat. Pontosan ugyanolyan használhatatlan, mint az a parafa eredeti, ami a feltalálót a karöv kitalálására késztette.A DLRG a német vízimentő szervezet, aminek Marktwitz haláláig tagja volt a BEMA karövet mint általános úszás oktatási segédeszközt elfogadta. Ausztriában, Németországban, Angliában, Ausztráliában és az USA-ban valamint Kanadában a társadalombiztosítás téríti abban az esetben ha hidroterápiás vagy vizitorna kezelés szükséges. Felhajtóereje könnyen változtatható a benne lévő levegő mennyiségével. E miatt szeretik a gyermekmellényt is használni sok helyen egyes oktatók. (A keletnémet úszáspedagógiai iskola szellemében nevelt testnevelő tanárok  meg gyűlölik…)

A legjobb legális másolat a BECO karövA legjobb legális másolat a BECO karövA megoldást sokan másolni kezdték. A legjobb és az eredetihez hasonlóan megbizható utángyártása a németországi hipermarketekben elterjedt szintén TÜV minősítéssel rendelkező BECO.

Ujabban a BEMA nem csak klasszikus eszközöket gyárt. Egyes felfújható úszássegítőktől irtózó amerikai piaci szereplőknek az úszássegítő mellénynek egy konfidence jacket néven zártpórusú habbal készített változatát is piacra dobták, ahol a felhajtóerő a beletett habblokkok számával szabályozható. (Mint tudjuk a felfujható eszköz kilukadhat, és mi van ha a kucsaft akkor bepereli az úszásoktatót? Amikor jogászok akarják alakítani az életet….) Pontosan ugyanolyan használhatalan, mint az a parafa mellény, amire annak idején Martkwitz lánya panaszkodott.  Az óra és a hulyeség körbejár.

http://de.wikipedia.org/wiki/Schwimmfl%C3%BCgel?rel=nofollow

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük