Kinőni sok mindent lehet. Ruhát, cipőt, lakást – még a szobanövény is kinőheti a cserepét. Az írók és művészek által kedvelt, és gyakran látogatott Firkász étterem ezeknél furcsább helyzetbe került. Kinőtte a saját konyháját!

 

 Kinőni sok mindent lehet. Ruhát, cipőt, lakást – még a szobanövény is kinőheti a cserepét. Az írók és művészek által kedvelt, és gyakran látogatott Firkász étterem ezeknél furcsább helyzetbe került. Kinőtte a saját konyháját!

 Persze egy konyha nem cipő, hogy egyszerűen csak eldobom és veszek helyette másikat, ha a gyerek kinőtte. A bővítés nem egyszerű és főleg nem olcsó dolog. Ám szerencsére kínálkozott egy kedvező alkalom. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv európai uniós és hazai forrásokból 8 ezer milliárd forint támogatást tett elérhetővé a magyar vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára. A gond mindössze csak annyi, hogy az európai uniós támogatások nem járnak automatikusan. Ahhoz, hogy egy vállalkozó ebből a hatalmas tőkéből egy kis részhez hozzájusson, egy jó pályázatot kell készíteni. A Firkász kávéház – étterem sikerrel vette ezt az akadályt.

A jól felépített pályázat eredményeként a konyha bővítésére ötmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak, amit természetesen jelentős összeggel kellett még kiegészíteni a saját pénztárcából. A beruházás a vállalt határidőre megvalósult és ezzel az étterem nyolcéves történetében egy új fejezet kezdődött. A továbbiakban olyan felkéréseknek is eleget tudnak tenni, olyan feladatokat is elláthatnak, amikre mindeddig – ahogy mondani szokták – kapacitás hiányában nem voltak képesek. De miért is érte meg komoly áldozatot vállalni, erőfeszítéseket tenni?

 Az étteremet gyakran keresik fel olyan megbízásokkal, melyeket valahol máshol kell elvégezni. Az egyik a viszonylag közeli Adina Hotel, melynek saját konyhája nincs, vendégeik egy részének étkeztetését már hosszabb ideje előrendeléssel, kiszállítással oldják meg. A vélemények kedvezőek, egyre többen veszik igénybe náluk ezt a szolgáltatást. A kiállítások megnyitása alkalmával is mind többen szeretnék enni-innivalóval megkínálni az ünnepi alkalomra meghívott vendégeket. Ilyen rendezvények lebonyolítására a Firkász éttermet rendszeresen kéri fel a Magyar Nemzeti Galéria, a Szalóky Galéria, sőt már Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége is. A Duna Televízió Gazdakör című műsorának egyes részletei az étteremben készülnek, itt forgatták a népszerű Tűzvonalban című TV-sorozat néhány epizódját is. Sajtótájékoztatók, könyvismertetők rendezői is egyre nagyobb számban választják a Firkászt.

 A hírnevet megszerezni nehéz, elveszíteni könnyű – és ezt jól tudják a tulajdonosok is. Ezért vágtak bele a konyha bővítésébe, melynek eredményként ugrásszerűen nőtt a termelékenység, a megrendelések arányában új munkahely jöhet létre, jobban érvényesülhet a jelenleg ott dolgozók szaktudása, mindezek következtében pedig tovább javul az ételek már eddig is híres minősége. A több és korszerűbb konyhatechnikai felszerelés segítségével lehetőség nyílik az étlap, a kínálat bővítésére, végeredményben tehát az egésznek a vendégek látják hasznát – no meg a dolgozók is! Az Új Magyarország Fejlesztési Tervnek pedig valahol ez is a célja!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük