2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jól haladnak a schengeni bõvítés elõkészületei

4 min read
<p><span class="inline left"><a href="/node/1185"><img class="image thumbnail" src="/files/images/_euschengen.thumbnail.gif" border="0" alt="Schengen most és késõbb (forrás EU Parlament Sajtószolgálat)" title="Schengen most és késõbb (forrás EU Parlament Sajtószolgálat)" width="100" height="70" /></a></span></p><p>Az EU ismét egy lépéssel közelebb került a Vízum Információs Rendszerrõl készülõ jogszabály az elfogadásához. Kedden nyílt meg Kisinyovban a magyar kezdeményezésû elsõ közös vízumkiadó iroda.</p><p>

Schengen most és késõbb (forrás EU Parlament Sajtószolgálat)

Az EU ismét egy lépéssel közelebb került a Vízum Információs Rendszerrõl készülõ jogszabály az elfogadásához. Kedden nyílt meg Kisinyovban a magyar kezdeményezésû elsõ közös vízumkiadó iroda.

Schengen most és késõbb (forrás EU Parlament Sajtószolgálat)

Az EU ismét egy lépéssel közelebb került a Vízum Információs Rendszerrõl készülõ jogszabály az elfogadásához. Kedden nyílt meg Kisinyovban a magyar kezdeményezésû elsõ közös vízumkiadó iroda.

Az ujjlenyomatokat is magában foglalja majd a Vízum Információs Rendszer (angol rövidítéssel: VIS), egyeztek meg pénteken a tagországok belügyminiszterei. Kezdetben ugyan úgy tûnt, hogy Szlovénia fenntartása a megállapodás útjában állhat – Ljubljana a kiegészítés túlzott eszközigényétõl tartott -, de mivel a jogszabály csak 2009-ben lépne hatályba és utána még három év áll rendelkezésre a végrehajtásig, végül a szlovénok is beadták a derekukat. Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, a tanácsülés soros elnöke bizakodóan úgy fogalmazott, jó eséllyel sikerülhet meggyõzni az Európai Parlamentet – a leendõ jogszabály igényli a képviselõtestület jóváhagyását is -, hogy még az elsõ félévben, elsõ olvasatban ott is elfogadásra kerüljön a leendõ joganyag. Emlékezetes, hogy a végsõ megállapodás útjában egyetlen igazán nehéz kérdés állt eddig: annak eldöntése, hogy milyen kör juthasson hozzá a VIS által tárolt információkhoz.

Schäuble – csakúgy, mint Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos – bizakodva szólt a Schengeni Egyezmény kilátásba helyezett bõvítési menetrendjének tarthatóságáról is. Az ideiglenes jelleggel megerõsített eddigi információs rendszer – SIS-1 – leendõ kapcsolódását három majdani új tagországban (Magyarországon, Szlovéniában és Csehországban) tesztelték, és mindenütt pozitívak a tapasztalatok. Diplomáciai értesülések szerint az úgynevezett Salzburgi Csoporthoz tartozó országok ülésén még annak lehetõsége is felmerült, hogy az újak csatlakozására esetleg ?karácsonyi ajándékként" már december 22-e körül sor kerülhetne, a teljes körû EU-Tanács ülésén azonban még továbbra is 2007. december 31-rõl volt szó. Az is megerõsítésre került egyúttal, hogy a végsõ szót a kérdésben az állam- és kormányfõk évzáró – december 13-14-i – csúcstalálkozója mondja majd ki.

Frattini jelentése szerint amúgy egyelõre jól haladnak a Schengeni Információs Rendszer második generációjának – SIS-2 – az elõkészületei is, és ott is tarthatónak tûnik a 2008 végére kitûzött határidõ.

Közös vízumiroda a kisinyovi magyar konzulátuson

Kedden nyitották meg Kisinyovban, az ottani magyar konzulátus épületében az elsõ – több tagország által használt – közös vízumkiadó irodát. A megnyitón Göncz Kinga külügyminiszter mellett jelen volt Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos is. Az iroda által kiadott vízumot megnyitása napjától kezdve elfogadja Ausztria és Szlovénia, de már érdeklõdést jelzett Dánia, Luxemburg, Svédország és Ciprus is, és értesülések szerint hasonló lépésen ?gondolkodik" Szlovákia is.

Gyorsan bevethetõ határõregységeket hoz létre az EU

Az EU-tagállamok bel- és igazságügyi miniszterei megállapodtak, hogy olyan gyorsan bevethetõ határõregységeket állítanak fel az illegális bevándorlók számának megfékezésére, amelyek a legveszélyeztetettebb országokban teljesítenek majd szolgálatot.

Ez az európai szolidaritás eddigi legjobb példája – vélte Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos, miután a belügyminiszterek megállapodtak a gyorsreagálású egységek felállításáról. A határõregységek, amelyek az EU határõrizeti ügynöksége, a Frontex felügyelete alatt mûködnek majd, 450 nemzeti szakértõt foglalkoztatnak majd és öt napon belül bevethetõek lesznek azokban az országokban, amelyeket ?sürgõs és kivételes" illegális migrációs hullám fenyeget. A megállapodás szerint az egységekbe mind a 27 tagállam küld határõröket.

A tagállamok célja, hogy kezeljék a mediterrán térségbõl és az Atlanti-óceán partjai felõl érkezõ illegális bevándorlók által okozott problémákat. A múlt évben eddig soha nem látott számú afrikai menekült indult Európa felé, s több mint 31 ezer illegális bevándorló érte el a spanyol partokat. Ez hatszorosa a 2005-ben érkezett bevándorlóknak, és Olaszország, valamint Málta sem úszta meg a rohamot.

A gyorsreagálású erõk felállítását az EP állampolgári jogi bizottsága is támogatta, s arra a Parlament plenáris ülése várhatóan még ezen a héten rábólint.

A Frontex májustól állandó járõröket vet be a tengerpartokon az EU déli határain, attól tartva, hogy a 2007-es évben még a tavalyinál is több bevándorló érkezhet.

BRUXINFO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük