2012. március 10-én „Egy nap, ami minden érzékszervedre hat". Egész napos családi programok, képkiállítás a brazil életérzés jegyében, jelmezek, capoera, szamba, dobosok, gasztronómia és sok meglepetés. A Brazil Karnevál Magyarországon egyedülien mutatja be a brazil kultúra vérpezsdítő, érdekes és látványos életérzést megjelenítő elemeit.

 

2012. március 10-én „Egy nap, ami minden érzékszervedre hat". Egész napos családi programok, képkiállítás a brazil életérzés jegyében, jelmezek, capoera, szamba, dobosok, gasztronómia és sok meglepetés. A Brazil Karnevál Magyarországon egyedülien mutatja be a brazil kultúra vérpezsdítő, érdekes és látványos életérzést megjelenítő elemeit.

 

A rendezvény ideális helyszíneként szolgál az új terveivel, megújult üzletpolitikájával,  a főváros egyik legendás múltra visszatekintő kulturális szórakoztató központja, a Városliget szívében található hajdani Petőfi Csarnok, ma Pecsa Music Hall. Izgalmas és változatos kulturális programokkal várnak mindenkit egész évben.

A jótékonyság sem marad el a rendezvényen, a teljes tombolabevételt a szervezők a MikulásGyár részére ajánlják fel; a Brazil Kulturális Központ nyilatkozatát idézve: 

Célunk, hogy ne csak Karácsonykor, hanem az év többi napján is gondoljunk a rászorult családokra és a gyermekekre".

A jótékonyság sikeréhez hozzájárulnak a meghívott és fellépő híres emberek, hiszen a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón aláírt Brazil Központos pólókat a szervezők elárverezik és a teljes befolyt összeget átutalják a MikulásGyár javára.

A sztárvendégek, akik nagylelkűen segítenek: Brunner Márta, Csomor Csilla, Erdőhegyi Brigitta, Müller Attila, Varga Viktor. A szintén felajánlott tombola sorsolás fődíjainak nagylelkű támogatói: Joó Géza, Martfű Thermal SPA Hotel, Brazil Kulturális Központ.

 

A Brazil Kulturális Központ legfőbb célja, hogy egy dinamikus és nagyszerű, a magyar lakosság körében is népszerű kulturális képviseletet működtessen. Fő tevékenysége a brazil népi kultúra terjesztése, a brazil zene és tánc, a portugál nyelv oktatása, valamint a capoeira (harcművészet) hagyományainak továbbvitele és sajátos stílusának kialakítása. A brazil kultúra ma Európában is oly divatos értékeit szeretnék hazánkban megismertetni és az ismereteket elmélyíteni.

Jelenleg a szervezet egyenlő a brazil kultúra képviseletével hazánkban, és mára a Brazil Nagykövetség támogatását is élvezi. Az elmúlt években számos rendezvény került megrendezésre közös szervezés alatt. Az oktatás mellett a Brazil Kulturális Központ produkciós és rendezvényszervező irodaként is működik. Pimenta Debora Rubia több éves munkájának köszönhetően egy kiemelkedő színvonalú brazil zenés-táncos produkció született, mely óriási sikernek örvend hazánkban és külföldön egyaránt. A lányok tánctudása mellett a legfontosabbak természetesen a ruhák, melyek kézzel készülnek több hónapig, és mindig a legutolsó karneváli divatot követik.

A csapat legügyesebb tagjai évek óta rendszeresen részt vesznek a Riói karneválon is, nemcsak a hangulat miatt, hanem hogy frissen szerzett tudásukkal gazdagítsák a magyarországi karnevál hangulatát. Idén a tánccsapat két tagja Ádám Kinga illetve Bottyán Ivett vett részt a Riói Karneválon, és az itt tökélyre fejlesztett tánctudásukat, színpompás eredeti jelmezeikben, nagy szeretettel mutatják be személyesen a hazai közönségnek a Pecsa Music Hall-ban.

 

A rendezvényen a szórakoztató kikapcsolódás mellett, különös figyelmet szentelnek a környezetvédelemre, az Esőerdők megmentésére. Mivel a föld sorsa az emberek kezében van, az esemény bemutatja és ötleteket ad arra, hogy a városi ember miként és mit tehet a környezetéért! A helyszínen megismerhetők azok a lehetőségek, hogy hogyan lehet a mindennapjaink része a környezettudatosság a garantált minőségű GreenFortune  növényfalakkal. Megtanulható az a technológia, hogy hogyan járulhat mindenki hozzá világszerte a városi lét zöldebbé tételéhez futtatott növényinstallációkkal és vízkultúrás növénytermesztőkkel. A Mohány és Páfra kis felakasztható üdítős dobozokba ültetett, növényei megmutatják az újrahasznosítás lehetőségeit. Bemutatnak olyan zöldfal kreációkat, melyek a megszokottól eltérően, de felettébb látványos dekor ötletekkel, környezetkímélő lehetőségeket képviselnek összhangban a környezettel és a tájjal. A zöldfal megoldást tud nyújtani a csökkenő zöldfelületek problémájára is, igen látványos módon találunk erre megoldást a Boskke lelógó növény kaspóinak köszönhetően.

 

A Brazil Kulturális Központ a jótékonyság és a környezetvédelem mellett a Ritmo Latino tánccsapata Pimenta Debora Rubia vezetésével és Ruiz Vivien koreográfusi munkájával több blokkból álló fergeteges tánc- és capoeira show-val készül a fesztiválra. 

A show-ban láthatunk brazil és spanyol származású forróvérű táncosokat és capoeirásokat,  valamint olyan magyar származású lányokat is, akik a Brazil Kulturális Központban Pimenta temperamentumos oktatói munkájának köszönhetően kiváló szamba táncosokká váltak többek között: Sipos Bettina, Ádám Kinga, Tamires Melo, Molnár Ramóna, Lipták Veronika, Wöller Csilla, Ráduly Éva, Hrisztu Bernadett és Bottyán Ivett.

 

Mi is az a CAPOEIRA? Erő és ritmus, költészet és ügyesség tökéletes szimbiózisa. Egyedülálló abban, hogy a mozgást a zene és az ének irányítja. Az erő fejet hajt a ritmus előtt, a durvaság a dallam előtt. Az ellentétek tökéletessége, az a sport ahol a játékosok nem ellenfelek, hanem barátok. Nem harcolnak, csak tettetik, arra törekszenek, hogy zseniális módon a harcot művészinek mutassák, ahol a versengés szellemét legyőzi a szépség.

A capoeirista művész, atléta, játékos és költő.

 

A szamba Brazília néphagyományai közül az egyik legismertebb – harcművészetük a capoeira mellett. A szamba azonban nem csupán táncot vagy azt a zenei stílust jelenti, amire a szambát táncolják, hanem önkifejezést, életstílust, életérzést is.

Szambát már a XIX. század óta táncolnak és rendkívül sok fajtája alakult ki.

A legismertebb a Karneváli szamba stílus, amelyet a karneválokon is láthatunk. Ennek a szólótáncnak az alaplépései egyszerűek, de regionálisan elkülönülnek Brazílián belül.

A szamba királynő – sokszor modellek vagy színésznők – a karneválon egy-egy szambaiskola arca, aki nagy energiával vezeti fel és mutatja be az egész iskolát.

A Samba axé szintén szólótánc, ezt a stílust rengeteg energia – a nevében is ez található -, vidámság, sőt viccelődés jellemzi. Egyik leghíresebb együttes, akik világszerte ismertté tették: É o Tchan. A Szamba – reggae  a második legismertebb stílus ebben a műfajban. Bahiából indult ki a reggae ritmusok és a szamba dobok jellegzetes keverékeként. A táncot is e kettősség jellemzi. Leghíresebb énekese: Daniela Mercury.

Az egyik legismertebb brazil társastáncként ismert a Szamba de gafiera, Páros tánc, amely az 1940-es években jelent meg és egy akkori híres night-clubról kapta a nevét. A stílus igen változatos és sok elemet használ az argentin tangó, polka és walzer jellegzetes lépéseiből, sokkal lazább tartással és természetesen a zenéhez simulóbb mozdulatokká átalakítva. Hasonló stílusú a Szamba pagode, amely szintén páros tánc és Sao Paolóból ered.

A különbség csupán, hogy kevesebb akrobatikus elemet használ és sokkal intimebb légkörű.

A latin clubéletre jellemző a Szamba-rock egy rendkívül játékos szamba stílus, amely szintén Sao Paolóból származik, és sokban hasonlít a Gafierára, Zouk-Lambadára, Salsára és a Forróra, egy teljesen egyedi stílust létrehozva ezzel.

Végül, de nem utolsó sorban megemlítendő a Samba de roda tradicionális afro-brazil tánc, amely a candomblé szertartásokat követte. Hangszere az atabaque (nagy dob), amely előtte a szertartást is végigkísérte. A kísérőzenében improvizatív elemek és ismert fordulatok is megjelennek, amelyet énekléssel és tapsolással kísérnek illetve természetesen tánccal is. Capoeirás összejöveteleken szintén gyakran használják az indulatok levezetésére illetve ismerkedésre, a közösség összekovácsolására is. 

 

Napközben a családokat, gyerekeket megszólító változatos programsorozat lesz.

Este pedig igazi Riói partinak lehet aktív részese minden érdeklődő illetve kikapcsolódni vágyó. Az extra jó hír, hogy aki elég bátor és felölti a jellegzetes karneváli jelmezt, jutalmul ingyen vehet részt a partin.

 

„Egy nap, ami minden érzékszervedre hat"

A Brazil Karnevál Programja – egy időben több teremben zajlanak.

10:00: Keresztrejtvényfejtés, lufi hajtogatás, filmvetítés: Brazil kultúra

11:00: Gyerek capoeira bemutató

12:00: Doca Dance táncbemutató

13:00: Brazil gasztronómiai bemutató

14:00: Brazil hangszerbemutató

15:00: Fotókiállítás megnyitó – Brazília őserdői: Bakonyi Zsuzsa, GreenFortune, Boskke, Mohány és Páfra, Zéosz – filmvetítés: esőerdők, környezetvédelem

16:00: Brazil tánc és sportbemutatók (samba, zumba, capoeira)

17:00: Brazil tánctanárokkal táncoktatás

18:00: Bosa Nova Fernanda

19:00: Hivatalos megnyitó

           Az eseményt megnyitja a Brazil Nagykövet és Pimenta Debora Rubia.

19.15: Mikulás Gyár részére jótékonyság – Híres emberek póló aláírása

19:30: Varga Viktor koncert

20:00: TildArt divatbemutató, Sütő Enikő és modelljei, – gördeszka és kerékpár show

21:00: Lajsz András koktél show

21:30: Táncoktatás/ a megtanult tánclépések együttes bemutatása – Pimenta – Lucio

22:00: Afro blokk – Latin blokk – Axé blokk – Szamba blokk 

23:30 : Tánc Bemutató

 

24:00: Tombolahúzás – MikulásGyár javára felajánlás:

Fődíj: Ernő László szépségcsomag – Joó Géza felajánlásából,

Díjak:  Martfűi Termál Hotel 2 fő részére, Tild Art ajándékcsomag,

Brazil Központ: 1 hónapos bérlet – szamba, zumba – oktatás, 

BOLS italcsomagok, Soproni italcsomagok

 

24.15: Ritmo 2003 Samba Batucada Band

24:30: Kezdődik az igazi karnevál bevonulás:

           Ritmo Latino tánccsapata, Pimenta Debora Rubia, Lucio

01:15: Karneváli hangulat:

           DJ Riddim Colony SoundSystem – Gregory G Ras & Dannona – hajnalig tartó party.

 

2012. március 10.-én garantált a jó hangulat kortól-nemtől függetlenül mindazoknak, akik eljönnek a Brazil Karneválra. Remélem, találkozunk. Én ott leszek.

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük