2015. április 13-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be a Budapest Bábszínház Alföldi Róbert rendezésében a Kabaré című musicalt. A produkció elkerül minden finomkodást, szikárabb és zsigeribb az eddigi előadásoknál. Kabaré: musical bábokkal, 18 éven felülieknek. A Sade márki 120 napja után Alföldi Róbert ismét izgalmas előadást készített, amely először látható bábszínházi feldolgozásban.

2015. április 13-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatta be a Budapest Bábszínház Alföldi Róbert rendezésében a Kabaré című musicalt. A produkció elkerül minden finomkodást, szikárabb és zsigeribb az eddigi előadásoknál. Kabaré: musical bábokkal, 18 éven felülieknek. A Sade márki 120 napja után Alföldi Róbert ismét izgalmas előadást készített, amely először látható bábszínházi feldolgozásban.

 

A Kabaré az egyik legismertebb és leggyakrabban játszott zenés darab: Joe Masteroff, John Kander és Fred Ebb musicalje az 1966-os Broadway-premier, de még inkább az 1972-es filmváltozat óta igazi klasszikussá vált, a hazai színházak repertoárján is rendszeresen szerepel. Bábszínház azonban még nem tűzte műsorra, ami talán a világon is kuriózumnak számít. Az előadás szervesen illeszkedik Budapest és a jogelőd Állami Bábszínház kísérletező hagyományaiba, valamint „A báb nem korosztály, hanem műfaj" szlogenhez.

 

Bár Alföldi Róbert harmadszor foglalkozik az anyaggal – a Budapesti Operettszínházban, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is színre vitte -, nem reprízre készül.

 

„Ez a példány sokkal sötétebb, végletesebb, durvább az eredetinél, és nem csupán azért szikárabb, kopogósabb, mert a báb műfaja eleve nem bír el annyi szöveget, mint az élőszínház. Zsigeribb lesz előadás, ugyanakkor nem spóroljuk ki belőle a didaxist sem, mert ma konkrétan kell fogalmazni. A Kabarét el lehetne bábozni, és mivel az eredeti történet konkrét időről szól, meg lehetne tartani a 30-as években, de ez túl egyszerű és könnyű megközelítés lenne."

A Budapest Bábszínházban az amerikai musicalből sokkal magyarabb, koszosabb, egyszerűbb és fájdalmasabb előadás készült, ami a máról szól, a végeredmény azonban szándékai szerint nem politikai állásfoglalás, hanem társadalmi látlelet.

 

A vizualitásban – Hoffer Károly bábjaiban, Zöldy Z Gergely díszletében és jelmezeiben – megjelenik az a pokoli hangulat, amelyet többek között Hieronymus Bosch, Otto Dix, és német expresszionista képzőművészek alkotásainak hangulata inspirált. A romkocsma és az underground hely keverékében – ahol a rendező erősen épít a bábok és a látszó mozgatók közti, a személyiség megkettőződésére utaló dramaturgiai feszültségre és a játékosságra – nem lesz titok, miközben a perspektíva folyamatosan elbizonytalanítja a nézőt.

 

Az előadás élő zenei kísérettel, kétzongorás változatban április 13-tól látható a Budapest Bábszínházban. A bemutató a Budapesti Tavaszi fesztivállal közös előadás. A Konferansziét Bercsényi Péter, Sally Bowles-t Mórocz Adrienn játssza. Cliff Bradshaw szerepében vendégként Szatory Dávid lép fel, Schneider kisasszonyt és Schultz urat Pallai Mara és Ács Norbert keltik életre. Pethő Gergő alakítja Ernst Ludwigot, Spiegl Anna pedig Schatzie Kostot. A Vörös Róbert fordításában, Varró Dániel magyar dalszövegeivel bemutatandó produkció zenei vezetője Wagner-Puskás Péter, koreográfusa Gergye Krisztián.

 

Európa közepén, egy nagyváros vigalmi negyedének kétes hírű romkocsmájában dolgozik, lép fel, énekel esténként Sally Bowles. Nagy színésznő szeretne lenni, és abban bízik, hogy egyszer a világhír még szárnyára veszi, és a magasba röpíti. Cliff, a fiatal ígéretes író megismerni az életet e hazába érkezik. Barátkozni szeretne és sokat dolgozni. Sally és Cliff találkoznak, menthetetlenül egymásba szeretnek. Schneider kisasszony panziójában bútoroznak össze, közös jövőjükről álmodoznak, még vakon bíznak a véletlenben és eközben nem veszik észre, hogy mi történik körülöttük e nagyvárosban, Európa közepén.

 

Kabaré – musical bábokkal 18 éves kortól

Szövegkönyv: Joe Masteroff (John Van Druten és Christopher Isherwood elbeszélései alapján)

Zene: John Kander – Dalszövegek: Fred Ebb

Fordító: Vörös Róbert – Dalszövegfordító: Varró Dániel

Színpadi változat: Vörös Róbert, Alföldi Róbert

Bábok: Hoffer Károly – Díszlet, jelmez: Zöldy Z Gergely – Koreográfia: Gergye Krisztián

Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter – Asszisztens: Rigó Anna

Rendező: Alföldi Róbert

 

Szereplők:

Konferanszié: Bercsényi Péter – Sally Bowles: Mórocz Adrienn

Cliff Bradshaw: Szatory Dávid – Schultz úr: Ács Norbert

Schneider kisasszony: Pallai Mara – Ernst Ludwig: Pethő Gergő

Schatzie Kost: Spiegl Anna – Árnyak: Tatai Zsolt, Teszárek Csaba

Táncosnők, kurvák: Bánky Eszter, Ellinger Edina, Juhász Ibolya, Kovács Judit, Kovács Katalin, Radics Rita

 

A Kabaré 2014. április 13-i előadása a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében került megrendezésre.

 

http://www.budapest-babszinhaz.hu

https://www.facebook.com/babszinhaz?_rdr

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük