2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kalotaszegi népművészet a 2012-es londoni olimpián

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63086"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/01_Kalotaszegi_parnaveg_NM_foto_SarnyaiKrisztina.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kalotaszegi párnavég (NM foto: Sarnyai Krisztina)" title="Kalotaszegi párnavég (NM foto: Sarnyai Krisztina)" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>K<font size="1">alotaszegi párnavég (NM foto: Sarnyai Krisztina)</font></strong></span></span></p><p>A magyar sportolók londoni olimpiára készített modern formaruháját kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé. A népies nevén kisírásos és nagyírásos hímzés lakástextíliákon és egyes viseletdarabokon egyaránt előfordul. Vajon mi fán terem ez a díszítés?</p> <p>

kalotaszegi párnavég (nm foto: sarnyai krisztina)Kalotaszegi párnavég (NM foto: Sarnyai Krisztina)

A magyar sportolók londoni olimpiára készített modern formaruháját kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé. A népies nevén kisírásos és nagyírásos hímzés lakástextíliákon és egyes viseletdarabokon egyaránt előfordul. Vajon mi fán terem ez a díszítés?

kalotaszegi párnavég (nm foto: sarnyai krisztina)Kalotaszegi párnavég (NM foto: Sarnyai Krisztina)

A magyar sportolók londoni olimpiára készített modern formaruháját kalotaszegi írásos hímzésminta teszi különlegessé. A népies nevén kisírásos és nagyírásos hímzés lakástextíliákon és egyes viseletdarabokon egyaránt előfordul. Vajon mi fán terem ez a díszítés?


Kalotaszegről

kalotaszegi kelengye bemutatása az utcán, „ágykivető”, bánffyhunyad, kolozs megye, (a dunky fivérek felvétele, 1895.)Kalotaszegi kelengye bemutatása az utcán, „ágykivető”, Bánffyhunyad, Kolozs megye, (A Dunky fivérek felvétele, 1895.)

Kalotaszeg közel negyven falut magába foglaló történeti- néprajzi táj Erdélyben, a történeti Kolozs vármegyében. A Kolozsvártól nyugatra elhelyezkedő tájegységet délen a Gyalui havasok északi vonulatai, nyugaton a Vlegyásza-havas, és a Meszes hegység keleti vonulatai fogják közre. Lakossága döntő részben még ma is magyarokból kerül ki, akik két katolikus falu kivételével a református hitet követik. Központi települése a népes vásárairól híres Bánffyhunyad.

Kalotaszeg nagyon gazdag népi kultúrájával tűnik ki. A falusi házak fölé fatornyos, belül festett kazettás mennyezetű, karzatú református templomok magasodnak. A házakban még ma is gyakran találunk festett bútorokkal berendezett, tálakkal, bokályokkal, és díszes textíliákkal felöltöztetett, a tisztaszoba funkcióját őrző kalotaszegi szobákat. S akkor még nem is szóltunk a dekoratív népviseletről és az élő néphagyományok közösség-összetartó erejéről.

 

A tájegység felfedezéséről

Kalotaszeg karakterisztikus népi kultúrájának köszönhette, hogy az 1880-as, 90-es években, amikor a népművészetre először vetült igazán fény, ezt a tájegységet fedezték fel először.

Ebben közrejátszott, hogy egy lelkes patrióta, Gyarmathy Zsigáné nem hagyta a feledés homályába veszni a hímző hagyományokat, és minden követ megmozgatott, hogy ismertté és keresetté tegye Magyarországon és külföldön egyaránt a kalotaszegi varrottasokat.

A kalotaszegi népművészet megihlette a magyar szecesszió alkotóit, mint például a „gödöllőieket" és Kós Károlyt, akik munkásságukkal tovább öregbítették e tájegység hírét.

 

Varrottasokról

kalotaszegi tisztaszoba részlete, körösfő, kolozs megye, (katona edit felvétele, 2002.)Kalotaszegi tisztaszoba részlete, Körösfő, Kolozs megye, (Katona Edit felvétele, 2002.)

Kalotaszeg az erdélyi magyarság leggazdagabb textilkultúrával rendelkező vidéke. Az asszonyok itt készítették például a legendás fodorvásznat, amely nevét „szépen hullámzó" felületéről kapta. Készítésének titka az volt, hogy a szőtteshez felhasznált kender-, vagy pamutfonalat nagyon erősen megsodorták, majd a vásznat a patakban megnedvesítve a mosópadhoz veregették,és megsulykolták. A fodorvásznat előszeretettel használták a hímzések, helyi elnevezésükkel a „varrottasok" alapanyagául is.

A hímzésnek technikában és stílusban is különböző fajtáit használták egy időben.

A szálszámolásos munkákon kívül, mint amilyen a szálánvarrott, keresztszemes, valamint a vagdalásos-laposöltéses hímzés, kedveltek voltak a szabadrajzú, ún. írásos és újabban a tarka lapos és száröltéses varrások is. Hímzőfonalként gyapjú-, illetve pamutfonalat használtak.

 

Írásos hímzésről

Az írásos hímzés sejtelmes nevét arról kapta, hogy mintáját a közösségből ügyességük, tehetségük révén kiemelkedett „íróasszonyok" rajzolták elő. Ilyen volt például Bánffyhunyadon Czucza Istvánné, akinek a tevékenységét az 1907-ben megjelent Malonyay szerkesztette A magyar nép művészete sorozat első kötete örökítette meg, és keze nyomát a Néprajzi Múzeum néhány parádés darabja is őrzi.

A hímzés alapvető öltéseleme a láncöltés, amelyek egymásba kapcsolásából alakítják ki a mintát. A láncöltésnek is kétféle változatát alkalmazták. Nagyobb múltra az ún. kisírásos hímzés tekint vissza, amelynek használatáról a 18. századból évszámos emlékek is vallanak.

A reformkorban jelent meg az ún. nagyírásos hímzés, amely tulajdonképpen szélesebbre széthúzott láncöltések sorából áll, amely laposöltéssel kiegészítve sokkal dúsabbá változtatta a mustrát. Az egymásban kapcsolódó láncöltéssorok miatt az írásos hímzés jellegzetessége a vonalas megjelenés, a zsinórhatás. A fejlődés a zsúfolás irányába haladt, és a mindig egyszínű (piros, vagy kék, vagy fekete) fonallal való kivarrás miatt a kompozíció egyre tömötté, folthatásúvá vált.

Ornamentikáját a stilizált rózsa, tulipán, gránátalma, levél, motívumokból komponált virágbokrok, kanyargó indák jellemzik.

 

Kalotaszegtől Londonig

A kalotaszegi asszonyok valamennyi vászonneműjüket ékesíthették írásos hímzéssel.

Így varrhatták díszként a tisztaszoba vetett ágyában a díszlepedők és a feltornyozott párnák végére, az abroszokra, és a kitett díszkendőkre, dísztörölközőkre.

A viseletdarabok közül a női ingvállak jellegzetes, a váll alatt vízszintesen húzódó „vállfűs" hímzésénél, és a férfiingek ujjánál is alkalmazták.

A varrottasok igazi, reprezentáló szerepüket jeles ünnepeken, az emberi élet nagy fordulóin, a keresztelőn, a lakodalomban és a temetéskor töltötték be azzal, hogy közszemlére kerültek.

A lakodalomkor például szokás volt, hogy a házba, vagy akár az udvarra kitett menyasszonyi kelengyét az asszonyok alaposan szemügyre vették, értékelték-megítélték.

A református templomokban elhelyezett varrottasok, köztük sok írásos példány is máig hirdeti a helyiek vallásos hitét és a hagyományokhoz való ragaszkodását.

 

A kalotaszegi népművészet írásos hímzése 2012-ben újból kilép saját táji környezetéből, és a modern divattal összhangban, stilizált formában a magyar sportolók formaruháját díszíti a londoni olimpián.                                                                       

www.neprajz.hu

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.