2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Képeslap reprodukciók

3 perc olvasás

a_galeria.jpg Ifj. David Teniers festménye: A Galériában

„Boldog a gyűjtőszenvedély által áthatott ember”– írja Goethe és hozzáteszi: „Kincset hagy majd örökül.” Valaha szorgalmasan gyűjtöttem a képeslap reprodukciókat. Ez épp olyan szenvedély, mint a bélyeggyűjtés. Még bizonyos területen összefonódik is vele, például ha a képeslapot feladták, ezért bélyeg és bélyegző van rajta. De nem szeretném ezt részletezni, visszatérek a képeslap gyűjtéshez.

   Mivel számos képeslap létezik, az igazi gyűjtő témák szerint csoportosítja becses darabjait, ők a motívumgyűjtők. Számtalan lehetőség adódik, városok, nevezetes épületek, hidak, híres emberek, karácsonyi, húsvéti lapok és így tovább. Én a festmény reprodukciókat gyűjtöttem témák, művészek és múzeumok szerint csoportosítva, de ez is túl soknak bizonyult. Mikor gyűjteményem elérte a több ezres darabszámot, válogatni kezdtem.

   Azokat a festmény reprodukciókat tartottam meg, amelyek festőket ábrázoltak festés közben, amelyen helyiségek látszanak (enteriőr), a falon azonosítható festménnyel, olyan múzeumbelsőket, amelyeken láthatók a kiállított képek.

   Ebből a gyűjteményből emelnék ki egy képeslap reprodukciót. A téma XVII. századbeli történelmi háttere a következő.

   Ifj. David Teniers, kiváló flamand művész (1610-1690) sajátos eredetiségéről, sima festői technikájáról és ragyogó színeiről híres. Szinte minden műfajban alkotott, tájképek, mitológiai és vallási tárgyú alkotások, életképek, portrék. Igen termékeny alkotó volt, több mint 700 festményét őrzik Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Ázsiában. Büszkék lehetünk, a budapesti Szépművészeti Múzeum is őriz tőle három képet.

   Teniers, munkásságának és rendkívüli műveltségének köszönhetően, ismert és elismert személyiség volt Európában. 1651-ben Habsburg Lipót Vilmos főherceg udvari festője és képtárigazgatója lett. (Végül még nemesi rangot is kapott.)

   A főherceg nagy pártfogója volt a művészeteknek, festőknek adott megbízást az antwerpeni Szent Lukács céh tagjai közül. Új képtárigazgatójának azt a feladatot adta, hogy értékes festményekkel gyarapítsa a műgyűjteményét. Óriási összegeket költött a festmények megszerzésére, s nemcsak a híres itáliai mesterek, hanem flamand festők műveit is gyűjtötte. Elhunytával gyűjteményét I. Lipót császár (és magyar király) örökölte. A képek ma a bécsi Kunsthistorisches Museumban találhatók.

   A budapesti Szépművészeti Múzeum Baráti Köre jó pár évtizeddel ezelőtt „vetélkedőt” tartott tagjainak. Epidiaszkóp segítségével kivetítették egy vászonra ifj. David Teniers: „A főherceg és a festő a gyűjteményt szemléli” c. képét. Ki, mennyit képet tud azonosítani 20 perc alatt? Nem szeretnék dicsekedni, de a mintegy két tucat „versenyző” közül az előkelő  6. helyet szereztem meg.

Láng Róbert                                   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.