Jézus Szíve napjára újságíró zarándoklatot szervezett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyre. Az ország minden részéből érkeztek a sajtó képviselői a 2009. június 19-i találkozóra.

Jézus Szíve napjára újságíró zarándoklatot szervezett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyre. Az ország minden részéből érkeztek a sajtó képviselői a 2009. június 19-i találkozóra. Az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László püspök, a püspöki konferencia médiafelelőse, Szarvas István, az egri Szent István Rádió igazgatója és Kálmán Peregrin, szentkúti kinevezett gvardian mutatta be. A liturgiát a Mária Rádió élőben közvetítette.

„Korunkban az érzelmi életben mutatkozó hiányosságoktól szenved az emberiség – mondotta a püspök. – Jézus Szíve ünnepe a történelemnek épp egy olyan korszakában alakult ki, amikor az értelem fontosságának túlhangsúlyozásával az érzelmek háttérbe szorultak. Jézus Szíve ünnepe a kiegyensúlyozott érzelmi élet fontosságára világít rá, és az ünnepnek ez az üzenete a katolikus újságírók számára is alapvető fontosságú."

A szentmisét követően Dobszay Benedek, a magyarországi ferences provincia titkára a ferences jubileumi esztendő alkalmából a rend lelkiségének főbb vonásait ismertette: imádságos és áhítatos lelkület; a testvéri közösség, mely Istenhez köthető, aki mindannyiunk Atyja; kicsiny lét vagy minoritás (Isten alázatosan közelít az emberhez, és az ember is így kell, hogy közelítsen Istenhez, embertársaihoz); szegénység (tulajdon nélküli élet – a szegénység ellen az is vét, aki túlságosan ragaszkodik saját akaratához); derű („nincs rosszabb annál, mint szomorú ferencest látni").

Kálmán Peregrin a XX. századi magyar ferences vértanúk életútját ismertette. Körösztös Krizosztóm, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát boldoggáavatási eljárását a magyar provincia együttesen kívánja lefolytatni – mondta a történész szerzetes. A magyar egyház újkori történetében hasonló, csoportos boldoggáavatási kezdeményezés még nem volt.

(MKPK Titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük