Horvath Peter - Checkpoint Charlie, BerlinHorvath Peter – Checkpoint Charlie, BerlinVilágkörüli útját járja az „Ein Augenblick Deutschland – Német pillanatok"  c. kiállítás, amely fényképek és fotómontázsok gazdag összeállításával most, 20 évvel a Berlini Fal leomlása után invitál látogatókat német földre.

  Horvath Peter - Checkpoint Charlie, BerlinHorvath Peter – Checkpoint Charlie, BerlinVilágkörüli útját járja az „Ein Augenblick Deutschland – Német pillanatok"  c. kiállítás, amely fényképek és fotómontázsok gazdag összeállításával most, 20 évvel a Berlini Fal leomlása után invitál látogatókat német földre.

A gyűjtemény 20 országban mutatkozik be, hozzánk június 18-án érkezett, ekkor nyílt meg a kiállítás Budapesten, a Német-Magyar Gazdaság Házában (1024 Budapest, Lövőház u. 30.).

Horvath Péter - East Side Gallery, BerlinHorvath Péter – East Side Gallery, Berlin
A retrospektív összeállítás azokat a nemzetközi fotoversenyre beérkezett műveket tartalmazza, melyek a Német Turisztikai Hivatal (DZT) által meghirdetett HanseMerkur díjért vetélkedve érkeztek be 18 európai országból, Japánból és az Egyesült Államokból. 

31 újságíró pályázott, a pályaművek 2008 szeptember és 2009 január között készültek, 4 napos egyéni utazások során.   A munkákat neves zsűri értékelte, melyben neves idegenforgalmi szakemberek, szakújságírók, művészek és poltikusok foglaltak helyet.  A bírálók a művészi igényességet, az adott történelmi eseményekhez való kapcsolódást és a turisztikai hatást helyezték előtérbe az értékeléskor. 

Lukács Irisz - Branderburgi kapu, BerlinLukács Irisz – Branderburgi kapu, BerlinA díjakat május elején a GTM (Germany Travel Mart) keretében, Rostockban adták át.

A győztesek:

Gianluca Santoni,  Olaszország,

Eduardo Grund,  Spanyolország,

Lukács Írisz,  Magyarország.

Nagy elismerést jelent Magyarország számára, hogy a 10 ezer euróval jutalmazott első három helyezett között a harmadik helyre találták méltónak  Lukács Írisz, a Chili magazin főszerkesztőjének Drezdáról készített fotomontázsát,  az ő munkái is megtekinthetők az ünnepélyes keretek között megnyílt kiállításon.  

Lukács Irisz - DrezdaLukács Irisz – DrezdaA másik magyar induló Horváth Péter, Balázs Béla díjas fotoriporter és fotoművész volt, aki az ötödik helyet szerezte meg. 

Lukacs Irisz - Frauenkirche, DrezdaLukacs Irisz – Frauenkirche, DrezdaA megnyitón Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ügyvezető elnökségi tagja, majd Dorothee Janetzke Wenzel,  a Német Szövetségi Köztársaság nagykövet asszonya köszöntötte a megjelenteket, megköszönve a pályázó magyar újságírók versenyen való indulását,  különösen méltatva  Lukács Írisz teljesítményét.

A kiállítás Petra Hedorfer, a DZT igazgatótanácsi elnökének méltatásával nyílt meg, hangsúlyozta, a fotoversennyel az egéász világon sikerült a figyelmet a Berlini Fal leomlásának 20. évfordulójára irányítani.  A „Német pillanatok" mottóval benyújtott alkotások olyan művészi alkotások, egyben dokumentumok, amelyek új szemszögből mutatják be Németországot, mint úticélt.

Az érdeklődők naponta 9 és 17 óra között tekinthetik meg a kiállítást, a belépés díjtalan.

Mi is volt ez a fal?

Nyugat- és Kelet-Berlin képét 1961 és 1989 között az un. „vasfüggöny" megtestesülése, a berlini fal határozta meg.

1989 óta a megosztottság megszüntetésének jelképévé vált.

A Berlini falat Walter Ulbricht, az NDK egykori államfője „antifasiszta védősáncnak" nevezte.  Építészetileg több volt egyszerű falnál, hosszú szakaszokon át tüskésdrót akadályokat, árkokat, páncélos akadályokat, ellenőrző útvonalakat és őrtornyokat tartalmazott.

Volt egy 165 km-es ellenőrző sáv, amelybe ok nélkül még az NDK-s határőrök sem léphettek be. Ezt mindig frissen gereblyézték a nyomok kimutatására.   161 km hosszú, oszlopokra telepített lámpasort alakítottak ki a falközeli házak kiürítésével és felrobbantásával. Mögötte kereső-fényszórókkal felszerelt megfigyelő tornyok sorakoztak.

A drótkerítésben elhelyezett jelzőberendezések minden érintésre azonnal riasztottak.  Kutyafuttató sávok és helyenként  3 méter magas hátsó betonfal egészítette ki mindezt.

25 határátkelő hely szakította meg a falat,  13 közúti,  4 vasúti,  8 vízi átkelő.

A 20. évforduló alkalmából különleges turisztikai ajánlatokkal is szolgálnak a német szervezők:

-A „Berliner Mauerweg" , az egykori Berlin körüli határ mentén több mint 160 km. hosszan, 14 szakaszra osztott út,  érdekes részletekkel, gyönyörű tájon át.  A nyomkeresést GPS vezeti (Discovery Tours MauerGuide), németül és angolul, multimédás segítséggel.

-November 9-ig  tekinthető meg Berlinben egy szabadtéri kiállítás a 20 évvel ezelőtti eseményekről, együtt az új fejlesztésekkel. November 9-én a Fal leomlásának napján jelképesen előadják a történelmi eseményt, koncertek és utcai ünnepségek kíséretében.

-Potsdamban, a Cecilienhof kastélyban a látogatók megtekinthetik a '45-ös potsdami konferencia üléstermét, valamint innen indul csoportos vezetés a Porosz Kastélyok és Kertek címmel.

-Lipcsében 2007 óta minden október 9-én „Nacht der Kerzen" (Gyertyák éjszakája) címmel rendeznek megemlékezést, a 20. évfordulóra fényünnep is lesz a városban.  A Museum in der „Runden Ecke"  decemberig várja a látogatókat a „Lipcse a békés forradalomhoz vezető úton" c. kiállításán.  A múzeum épületében volt a Stasi területi székhelye egykor…

-A Németországot egykor kettészelő határ árnyékában jött létre a „Zöls Szalag", az értékes élőhelyek leghosszabb németországi rendszere.  A Fal leomlása óta eltelt 20 évben ez az  1.393 km hosszú sáv „határtalan" nyaralóövezetté alakult.  A sokszínű kiránduló- és vízi utak mentén az aktív nyaraló felfedezheti a változatos természeti tájat, az ország történelmét.

http://www.duihk.hu/

http://www.erlebnisgruenesband.de/

http://www.nemetorszag.travel/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük