2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kitüntetések az ókorban

3 perc olvasás

arany_baberkoszoru.jpgArany babérkoszorú

Életem első szakaszában a kitüntetések a Rend, Díszérem, Jel, Kereszt, sőt, Tűzkereszt nevet viselték. A második szakaszban a Csillag, Zászló, Érdem, Munka, sőt, a Munka Hőse elnevezést hordozták. Most, a harmadik szakaszban kevert neveket találunk, Érdemkereszt, Érdemrend, valamint Lánc és Koszorú. Az Ókorban változatosabb kitüntetéseket osztogattak az arra érdemeseknek.

   Az egyiptomi Óbirodalom idején  a hivatalnokok és katonák jutalmul személyesen a fáraótól kaptak aranyat. Mégpedig ékszer formában, karperecet, nyakéket vagy láncot. Volt  „elismerés aranya” és „bátorság aranya”, az elsőt a polgári szolgálatokért, a másodikat a katonai tettekért lehetett elnyerni. A rabszolgáknak maradt a munka öröme.

   Az Újbirodalom idejéből a polgári sírokban megtalálták a fáraó által átnyújtott kitüntetések ábrázolásait. Ezeken a fáraó megjelenik egy ablakban és átnyújtja a lent álló hivatalnoknak az elismerés aranyát. A katonai dicsőséget a csata után az ellenfél katonáiról levágott karok száma alapján állapították meg. A trófeák elnyerőit fegyverekkel, tollakkal, ékszerekkel, hadifoglyokkal, ruhákkal vagy földbirtokkal jutalmazták. Különös jelentősége van annak a bátorsági kitüntetésnek, amely egy 60 centiméteres aranyláncon függő három stilizált legyet ábrázol. A légy az egyiptomiaknál a bátorság és kitartás jelképe volt.

   A Bibliában számos helyen szerepelnek a kitüntetések és a hozzájuk tartozó ceremóniák, ezekből egyet emelnék ki. Károlyi Gáspár Bibliájának része az Ótestamentum, ennek egy fejezete az Eszter könyve. Idézem. „Annak az embernek, akit a király ki akar tüntetni, hozzanak királyi öltözetet, amilyenbe a király szokott öltözni, meg lovat, amilyenen a király szokott lovagolni, és tegyenek a fejére királyi koronát. Adják át az öltönyt és a lovat az egyik királyi nemes úrnak. Öltöztesse föl azt az embert, akit a király ki akar tüntetni, lovagoltassák végig a város terén, és ezt kiáltsák előtte: Így tesznek azzal az emberrel, akit a király ki akar tüntetni!”

   A görög-római korban a kitüntetések adása a hadizsákmány elosztásának ősi rendszeréből fejlődött ki. A gyalogos katonák díszfegyvereket, lándzsákat, pajzsokat, vagy ivókupákat kaphattak hősiességük elismeréseképpen. A tisztek aranyból készített babérkoszorút, koronát, vagy nyakpereceket kaphattak. Nevüket közhírré tették kikiáltó révén, ünnepi lakomákat rendeztek tiszteletükre, feliratokat készítettek, szobrokat, sőt diadalíveket állítottak nekik.

   Arról nincs tudomásom, hogy az Ókorban valaki visszaküldte volna a kitüntetését. De hát az emberi társadalom fejlődik, ezt tudomásul kell vennünk.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.