2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Konyakos gombakrémleves nyitotta a legjobb századfordulós menüt

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97295"><img class="image image-preview" src="/files/images/bgf-gkrte_ketter_laszlo_gyoztes_menu.preview.jpg" border="0" width="239" height="425" /></a></span>Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

Kapros rákgombóc, szarvasbélszín libamájjal, flódni áfonyás-mákos töltelékkel ‒ többek között ezeket a fogásokat tartalmazta a nyertes menü az idei Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyen. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szervezett eseményen a fődíjat, az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget Benke László olimpiai bajnok mesterszakácstól vehették át a győztesek, azaz a BGF hallgatóiból álló csapat.

Idén 14. alkalommal rendezte meg a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi-, Vendéglátóipari- és Idegenforgalmi Kara a Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai Versenyt. A szakmai megmérettetésre 1880-1910 közötti időből származó ételsorokkal nevezhettek hagyományőrzők, szakemberek, illetve főiskolás hallgatók 3-5 fős csapatai.

A szervezők kiemelték: a századforduló alatt hazánkban is felerősödött a nemzetközi gasztronómia iránti érdeklődés, az étlapokon megjelentek az osztrák és francia konyha hatásai, mindez pedig a magyar ételkínálat bővülését eredményezte. Ezeket az évtizedeket a rendkívül precíz, igényes szakácsmunka jellemezte: az ételkészítés során pontosan betartották a technológiai előírásokat, megfelelő alapanyagokat használtak és előírásszerűen fűszereztek.

A BGF Alkotmány utcai tankonyhájában zajló versenyen a Szakemberek kategóriában a veresegyházi Dédi Vendégháza állhatott a dobogó felső fokára, a Hagyományőrzők között pedig az Acsai Gazdasszonyok csapata szerezte meg az első helyet. Szintén hagyományőrző együttes, az isaszegi Dózsa György Művelődési Otthon formációja kapta a közönségdíjat, míg a Főiskolás hallgatók kategóriában a BGF Ponyva lepény nevű csapata bizonyult a legjobbnak. Ők emellett a zsűri döntése alapján elnyerték a Benke László által felajánlott fődíjat, azaz az „Első Magyar Fehérasztal Lovagrend" vándorserleget is.

A győztes menüsor: konyakos gombakrémleves kapros rákgombóccal; szarvasbélszín libamájjal, narancsos spanyolmártással, lilakáposztás sütőtöktoronnyal és burgonyafánkkal; valamint flódni áfonyás-mákos töltelékkel, erdei gyümölcsmártással és bazsalikomos vanília fagylalttal.

 

A verseny zsűrije:

A zsűri elnöke: Benke László, olimpiai bajnok mesterszakács. A zsűri tagjai: Dr. Sándor Dénes, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense, Gombás András, a budapesti Gombás Étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Régiós Szövetségének alapítója, Gundel Gábor, gasztronómiai szakértő, Károvits Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke, Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke és Pataki Ádám, az érdi Pataki Cukrászda tulajdonosa.

 

A versennyel egy időben került megrendezésre a BGF KVIK és a GKRTE közös konferenciája, valamint a GKRTE közgyűlése is.

A szakmai konferencián előadást tartott A bor és a gasztronómia szerepe Gödöllőn és környékén címmel Virág Ágnes,  Phd. hallgató, a Szent István Egyetem Turizmus-Vendéglátás Tanszékének tanársegédje, Multikulturális hatások a magyar gasztronómiában, különös tekintettel a XIX-XX. század fordulójára címmel Dr. Lugasi Andrea főiskolai tanár, a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti Tanszékének vezetője, A hagyományos gasztronómiai értékek megjelenése a falusi turizmusban a Mátra-alján címmel Gyurkó Béla,  turisztikai szakértő, okleveles vidékfejlesztő agrármérnök, valamint  Károvits Tamás, gasztronómiai szakértő, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének volt elnöke, aki A magyar gasztronómia mint turisztikai vonzerő címmel tartott előadást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.