2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lezárult a fejlesztés európai éve 2015

4 min read
<p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-_original" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="152" height="108" /></a></span>2015. december 9-én Luxemburgban ünnepélyes keretek között véget ért A fejlesztés európai éve sikeres kampánysorozata. A kampány, amely nemzetközi szervezeteket, ifjúsági csoportokat, civil szervezeteket, egyetemeket és iskolákat vont be partnerei közé az Európai Unióból és világszerte, hogy különféle rendezvényeken népszerűsítsék a nemzetközi fejlesztés kezdeményezéseit.

2015. december 9-én Luxemburgban ünnepélyes keretek között véget ért A fejlesztés európai éve sikeres kampánysorozata. A kampány, amely nemzetközi szervezeteket, ifjúsági csoportokat, civil szervezeteket, egyetemeket és iskolákat vont be partnerei közé az Európai Unióból és világszerte, hogy különféle rendezvényeken népszerűsítsék a nemzetközi fejlesztés kezdeményezéseit.

2015. december 9-én Luxemburgban ünnepélyes keretek között véget ért A fejlesztés európai éve sikeres kampánysorozata. A kampány, amely nemzetközi szervezeteket, ifjúsági csoportokat, civil szervezeteket, egyetemeket és iskolákat vont be partnerei közé az Európai Unióból és világszerte, hogy különféle rendezvényeken népszerűsítsék a nemzetközi fejlesztés kezdeményezéseit.

Ez az első európai év, melynek középpontjában nem egy uniós szakpolitika, hanem az Unió külső tevékenysége állt. A tematikus év fő célkitűzése volt, hogy felhívja a figyelmet az EU globális felelősségvállalására, arra, hogy milyen módon támogatja a határain kívüli fejlődő országokat és régiókat.

A 2015-ös év azért is számít mérföldkőnek a nemzetközi segélyek és fejlesztések történetében, mert idén lezárultak az ENSZ által meghatározott Millenniumi Fejlesztési Célok, és elindult a Fenntartható Fejlesztési Célok (SDGs). Az ENSZ Közgyűlés szeptemberben elfogadta a Fenntartható Fejlesztési Célok 2030-ig szóló keretrendszerét, és elindította azok nemzetközi együttműködésben történő megvalósítását.

 

A 2015-ös év kiemelt eredményei

·         Rendezvények és különféle aktivitások az EU tagállamaiban: az év során több mint 800 esemény valósult meg helyi, regionális és nemzeti szinten szerte az Európai Unióban, résztvevők széleskörű bevonásával.

 

·         Partnerországok történeteinek bemutatása: Az év hivatalos weboldalán „A hét története"címmel elérhetők azok a személyes történetek, amelyek olyan sorsokat mutatnak be, ahol az EU fejlesztési programja nyújtott segítséget egy jobb élethez.

 

·         Interaktív partneri weboldal: Több, mint 200 partner – EU tagállamok szervezetei, nemzetközi szervezetek, nonprofit intézmények, civil szféra és privát szektor képviselői – kapott lehetőséget a fejlesztés európai éve hivatalos weboldalán saját tartalom megosztására.

 

·         A fejlesztés európai éve Nagykövetei vitték az év hírét. Számos híresség, köztük J. K. Rowling és Emma Watson is támogatták az évet. Magyarországon Sena Dagadu, Hesna és Härtlein Károly segítettek abban, hogy a fejlesztés európai éve üzenetei minél több emberhez eljussanak.

 

·         Közös social media platform: 52 partner vett részt az év Facebook és Twitter felületeinek kezelésében, és az Európai Bizottság moderálása nélkül alakították a social média csatornák híreit.

 

·         Az EU összes nyelvén elérhető a fejlesztési kampány kézikönyv. A segédanyag az év égisze alatt készült, és bárki számára letölthető a hivatalos weboldalról.

 

·         Kézikönyv segíti a tanárok munkáját a fejlesztési témák oktatásában. Az év égisze alatt készült el a tanári kézikönyv, amely 12 leckét, kvízeket és háttéranyagokat tartalmaz.

 

 

A fejlesztés európai éve hivatalos magyarországi záróeseménye december 10-én, este 7 órakor kezdődik az Európa Pontban.

2015‐ben Magyarországon rajzpályázatok, beszélgetések, vízosztás, koncertek és kiállítások színesítették a programot. Az eseményekről, és azoknak fogadtatásáról beszélgetünk szakértőinkkel, illetve a programok szervezőivel.

A beszélgetést követően Hajdú D. András fotós mesél a Cataracta című fotókiállítása történetéről, amely betekintést nyújt Dr. Hardi Richárd szemorvos munkájába, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban gyógyít már 20 éve.

Az est zárásaként az Európa Pont színpadán fellép Sena, a fejlesztés európai évének egyik magyarországi nagykövete.

–          https://europa.eu/eyd2015/hu/

–           http://nefe.kormany.hu/ 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.