Pedagógiai ötlettár, kórusimprovizáció és a projekt eredményeit bemutató záróelőadás egyaránt a fiatal generáció lendületét mutatta meg március 22-26. között Pécsett, a Korunk zenéje-Zene lábainknak! tavaly nyáron kezdődött és március végén záruló projektjének záró workshopján.

 

Pedagógiai ötlettár, kórusimprovizáció és a projekt eredményeit bemutató záróelőadás egyaránt a fiatal generáció lendületét mutatta meg március 22-26. között Pécsett, a Korunk zenéje-Zene lábainknak! tavaly nyáron kezdődött és március végén záruló projektjének záró workshopján.

 

A Filharmónia Magyarország szervezésében az EGT Alapok támogatásával megvalósuló Korunk zenéje – Zene lábainknak! módszertani projekt a kreatív zenehallgatásból, hangképzésből, mozgásórákból épülő képzési stratégiája zeneművészek, koreográfusok és pedagógiai szakemberek segítségével zajlott.

(a képzéssorozat első részét lásd: http://euroastra.hu/node/107612 a második részt: http://euroastra.hu/node/109147)

 

A nyilvános záróbemutatón, március 26-án a pécsi Zsolnay Negyed E78-as Panorámatermében fiatal zene- tánc- és drámapedagógusok, művészek a pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárából adtak ízelítőt. Tóth Evelin SoundSearching technikája ősi, archaikus dallamokat hívott elő a résztvevőkből. Baksa Péter improvizatív, zajok segítségével kibomló mesemondást, Horváth Krisztián kreatív kórusimprovizációt, Balásy Szabolcs kortárs zenei inspirációkat ütős és zongorakísérettel csalt elő a kórusból Bobby McFerrin dallamaira. Bartók inspirálta koreográfiai etűdők kaptak szerepet Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fizikai Színházi szak oktatójának, a projekt művészeti vezetőjének vezetésével és Kiss Péter zongoraművész közreműködésével. Dés András ütőhangszeres jazz-zenész, zeneszerző testdobolás improvizációs játéka a kockázatvállalásra épült.

 

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója záróbeszédében megköszönte a résztvevőknek és a művészeknek a munkáját és reményét fejezte ki, hogy a tanórákon a diákok is hamarosan találkozhatnak a módszerrel.

A projektzáró előadáson Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere, zeneművész és zenepedagógus kiemelte: „Komoly eredménynek tartjuk, hogy egy olyan koncepcióban tudjuk a további hangversenyeinket is tervezni, amely ennek a több mint fél év kutató- és projektmunkának az eredményeit alkalmazza a középiskolás korosztálynál." A záróbemutatóról oklevéllel távozhattak a kurzus hallgatói. A kutatók által április végére összeállított modul a klasszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú befogadására ad majd lehetőséget tanárnak és gyermeknek egyaránt.

 

A résztvevők a Kortárs Zenei Napok (lásd: http://euroastra.hu/node/110654) március 24-25 között, Pécsett zajló programsorozatába is bepillanthattak. Másfélszáz évet átívelő zenei utazásra hívott a Hét szó című előadás, mely Joseph Haydn: Krisztus hét szava a Keresztfán című művének újra gondolása a Classicus Quartet előadásban. A különleges miliőjű pécsi Püspöki Palota Díszterme március 24-én, pénteken este 18 órától izgalmas zenei alkotóműhellyé alakult át. Hét tehetséges, fiatal magyar zeneszerző – Balogh Máté, Tornyai Péter, Horváth Márton Levente, Dargay Marcell, Kedves Csanád, Sándor László és Laczkó Bálint – kortárs kommentárokkal kiegészített munkája bemutatta, miként viszonyulnak a szerzők egy közel 230 évvel ezelőtt született zenei szöveghez. Március 25-én, szombaton 19 órától a Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos termében Tavaszi zene füleinknek címmel a legismertebb 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös – művei előtt tisztelgett Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész.

 

A Korunk zenéje-Zene lábainknak! fiatalokra tervezett projekt nem idegen a Filharmónia Magyarországtól, amely ifjúsági programjaiba is beépíti a zenei nevelés során a kortárs művek megszerettetését. A Kortárs Zenei Napokon belül Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére két pécsi gimnázium diákjai interaktív koncerten találkozhattak új zenei hangzásokkal. Március 24-én Oláh Dezső Trio előadásán a fiataloknak nyílt lehetőség saját kreativitásuk megmutatására.

 

A Filharmónia Magyarország továbbra is elkötelezett a fiatalabb korosztály zenei nevelésében. Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs igazgatója kiemelte: „A módszer a középiskolás korosztály számára a kortárs zenével való különleges találkozást teszi élményszerűvé úgy, hogy maguk is alkotókká válnak."

A Korunk zenéje-Zene Lábainknak! projekt lendületes, korszerű, a közösségi örömzenélést hangszeres tudás nélkül is hozzáférhetővé tevő módszertani újításaival minden bizonnyal több tanórán is találkoznak majd a kortárs művészeti irányzatok iránt fogékony diákok.

 

www.filharmonia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük