2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

“Kóstolj bele a legendába” – Kocsonyafesztivál Miskolcon

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57356"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image6_97.jpg" border="0" width="236" height="70" /></a></span>"Kóstolj bele a legendába", hangzott el a felhívás a Miskolci Téli Fesztivál részeként megrendezendő Konyonyafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a borsodi megyeszékhelyen, amely szerint idén 2012. február 24 és 26-a között újra a kultúra, a turizmus, a sokadalom és a gasztronómai kerül a középpontba a városban.

"Kóstolj bele a legendába", hangzott el a felhívás a Miskolci Téli Fesztivál részeként megrendezendő Konyonyafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a borsodi megyeszékhelyen, amely szerint idén 2012. február 24 és 26-a között újra a kultúra, a turizmus, a sokadalom és a gasztronómai kerül a középpontba a városban.

"Kóstolj bele a legendába", hangzott el a felhívás a Miskolci Téli Fesztivál részeként megrendezendő Konyonyafesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a borsodi megyeszékhelyen, amely szerint idén 2012. február 24 és 26-a között újra a kultúra, a turizmus, a sokadalom és a gasztronómai kerül a középpontba a városban.

    Rózsa Edit, a fesztivál alapító-tulajdonosa azt mondta: a szervezők meglepetésprogramokkal, még több érzelemmel és kreativitással készülnek az idei rendezvényre. Természetesen lesznek díszvendégek is: Románia és hazai vendégként Mád, illetve Baja városok mutatkoznak be, valamint Abaúj-Hegyalja térségének települései szerepelnek a palettán.
    Mád mint díszvendég várja az érdeklődőket a kitűnő és méltán híres borával, Baja pedig belekóstol a kocsonyás legendába, megszínesítve a gasztronómiai kínálatot "egy kis hallével".
    A rendezvény – amely 50 ezer négyzetméteren mintegy 200 ezer látogatót vár – számos különlegességet kínál, lesznek kézművesek, népművészek, őstermelők, bemutatkoznak élelmiszeripari manufaktúrák, megízlelhetik a legjobb borokat, illetve a melegkonyha valamennyi specialitását, és széles kínálatban választhatnak a kocsonyákból, amely igazi miskolci kuriózum – tette hozzá.
    Három nagy színpadon zajlanak majd az események, lesz Bála színház, sokadalmi pódiumok, kulturális programok, koncertek, irodalmi szalon, családi- és gyerekprogramok, táncházak, népzene és könnyűzene, képzőművészet, környezetkultúra, sőt film is – sorolta az igen hosszú listát Rózsa Edit.
    Kitért arra, hogy a Kocsonyafesztivál programja – amely eredetien és látványosan ötvözi a legendát a város történelmi, kulturális és gasztronómiai hagyományaival -, négyéves ciklusokban készül, így már 2010-ben eldőlt, a következő négy évben a Kárpát-medence sokszínűségét szeretnék bemutatni a közönségnek.
    "A hangulat garantált, a rendezvény napjaira ugyanis a város egy óriási, különleges piactérré alakul át kikiáltókkal, vásári komédiásokkal, jövendőmondókkal, a határon innen és túlról érkező népművészekkel, népi iparművészekkel, minősített kézművesekkel, kiemelt színvonalat biztosító árusokkal" – ismertette, hozzáfűzve, Miskolcon a kocsonya köré szőtt legenda kötelez. "Ezért – most először – a szervezők +kocsonyabörzét+ rendeznek, amelyre elsősorban miskolci és Miskolc környéki kocsonyakészítők jelentkezhetnek". Az ő általuk megfőzött kocsonyából válogathatnak, köthetnek le a kereskedők, hogy a legjobb kocsonyákat kínálhassák a fesztiváli vendégseregnek – fejtette ki az alapító.
    Felidézte a miskolci kocsonya legendáját, amely arról szól, hogy egy borospincébe megdermedni lerakott kocsonyába beleugrott, majd benne is ragadt egy béka. A figyelmetlen pincér így tálalta fel az étket – mint borkorcsolyát – a vendégnek, aki döbbenten, de mégis kellő humorral vette tudomásul, hogy a sertésköröm mellől egy pislogó béka néz vele farkasszemet. A történet híre így terjedt el képeslapok és ajándéktárgyak formájában.
    A kocsonya legendája tehát újraéledt: kocsonyabál, kocsonyafesztivál, kocsonyafőző verseny és kocsonyaüzlet is vonzza már a helyben lakókat, s azokat, akik az ország, a világ más tájairól érkeznek a rendezvénysorozatra.

bbv \ ifgg

MTI 2012. január 18., szerda 20:41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.