Az elvilágiasodás és az állandó tevékenykedés kísértésével szemben Pio atya egyszerűségét és Krisztustól való megragadottságát állította példaként a papok és a hívek elé június 21-i San Giovanni Rotondó-i látogatása alkalmával XVI. Benedek pápa, aki a Szűzanya és Szent Pio oltalmába ajánlotta a papok évét.

Az elvilágiasodás és az állandó tevékenykedés kísértésével szemben Pio atya egyszerűségét és Krisztustól való megragadottságát állította példaként a papok és a hívek elé június 21-i San Giovanni Rotondó-i látogatása alkalmával XVI. Benedek pápa, aki a Szűzanya és Szent Pio oltalmába ajánlotta a papok évét.

A Szentatya helikopteren érkezett a Vatikánból a dél-olasz kisvárosba, amelynek kapucinus kolostorában élt a stigmatizált szent több mint ötven éven át. A Santa Maria delle Grazie (Kegyelmek Szűzanyja) elnevezésű kegyhelyen imádkozott Szent Pio atyának a kriptában nyugvó földi maradványai előtt, majd látogatása emlékéül két lámpást gyújtott meg a síremléknél. Ezt követően a templom előtti téren szentmisét mutatott be, majd a több százezer egybegyűlt hívővel együtt mondta el az Úrangyala-imádságot.

Homíliájában XVI. Benedek a vihar lecsendesítéséről szóló evangéliumról elmélkedett, szembeállítva Jézusnak a vihar közbeni nyugalmát a kínszenvedés lelki viharában kiállt gyötrelmeivel. Pio atya Krisztussal együtt élte át ezeket a viharokat: „Mindvégig egységben maradt Jézussal, ugyanakkor mindig szeme előtt voltak az emberi dráma mélységei. Ezért ajánlotta fel rengeteg szenvedését, ezért adta oda magát a betegekért mint Isten irgalmának és eljövendő, sőt már köztünk lévő országának, a szeretet győzelmének különleges jele. A lelkek vezetése és a szenvedés enyhítése – ebben foglalhatjuk össze – Isten szolgája, VI. Pál pápa szavaival – Pietrelcinai Szent Pio küldetését" – mondta a Szentatya, majd rámutatott: Pio atya mély átéléssel bemutatott szentmiséi és az általa alapított kórház létrejötte egyaránt Krisztus szent Szívéhez fűződő szoros kapcsolatának gyümölcse.

„Az elvilágiasodás és az állandó tevékenykedés veszélye mindig jelen van, ezért látogatásom egyik célja, hogy megerősítselek benneteket: legyetek hűségesek szeretett Atyátok örökségéhez! Szerzetesként vagy világi hívőként gyakran annyira belevetitek magatokat a zarándokok vagy a betegek szolgálatába, hogy félő, hogy megfeledkeztek arról, ami igazán szükséges: odahallgatni Krisztusra, hogy Isten akaratát teljesítsétek. Ha úgy érzitek, hogy ez a veszély fenyeget, tekintsetek Pio atyára, az ő példájára, szenvedéseire! Kérjétek közbenjárását, hiszen az megszerzi számotokra az Úrtól a világosságot és az erőt, hogy az Isten iránti és a testvéri szeretettől átitatva tudjátok továbbra is teljesíteni küldetéseteket" – idézi a Szentatyát az AsiaNews.

A szentmisét követő Úrangyala-imádság kapcsán a pápa emlékeztetett, mekkora áhítattal tisztelte Pio atya a Szűzanyát. „Egész életét és apostolkodását az ő anyai tekintete és közbenjárásának ereje hatotta át" – mondta. „Szeretném a Szűzanya és Pietrelcinai Szent Pio közbenjárására bízni a papok évét, amelyet pénteken, Jézus Szentséges Szíve ünnepén nyitottam meg. Kívánom, hogy ez az év különleges módon világítson rá, mekkora érték a papok szentsége és küldetése az egyház és az egész emberiség szolgálatában a harmadik évezredben!"

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük