Tolerancia. A latin eredetű szó elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása iránt. Az idén a Zsidó Nyári Fesztivál rendezői ezt a szót tűzték a zászlóra.

 

 Tolerancia. A latin eredetű szó elsősorban türelmességet jelent mások véleménye, vallása, világnézete, etnikai vagy nemzeti hovatartozása iránt. Az idén a Zsidó Nyári Fesztivál rendezői ezt a szót tűzték a zászlóra.

 „Szól a kakas már…" hangzott fel a világhírű dallam Korcsolán Orsolya hegedűjén a Fesztivál bemutatására rendezett tájékoztató első perceiben. Őt jobban ismerik külföldön, mint idehaza, ezért az idén ő lesz „a fesztivál arca", vele jelenítenek meg majd mindent, amit ez a rendezvény mondani akar. Ebben az évben minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy a dalban foglalt üzenet még hangsúlyosabban érvényesülhessen. A türelemhez, egymás elfogadásához hosszú út vezet. Ezen az úton könnyebb pár lépést megtenni, ha a kultúra, a zene útjelzői nyomán indulunk el.

 Augusztus 30-tól szeptember 7-ig tart majd a fesztivál – jelentette be Zoltay Gusztáv,a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. A rendezvény a korábbi években is mindig politikamentes volt, az idén különösen az lesz. Inkább a rendkívül magas színvonalú előadásokra helyezik a hangsúlyt. Mindjárt a nyitókoncert is ilyennek ígérkezik. Augusztus 30-án Szefárd varázs címmel hallhatja majd a közönség Palya Bea estjét, amelyen a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatja be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból álló új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás. Az est programját a művésznő kifejezetten a XII. Zsidó Nyári Fesztiválra állította össze.

 Ezen a napon még két, várhatóan ugyancsak nagysikerű koncertre kerül majd sor. A Rumbach utcai zsinagógában már hagyományosan a klasszikus és kamarazene kapja a főszerepet. Händel halálának 250. évfordulójára Kárászi Szilvia zongoraművésznő különleges esttel készül. A digitális zongorán megszólaló harangjátéka a világon egyedülálló produkció lesz. Nem átiratot fogunk hallani, ugyanis a művek barokk stílusán nem változtatva, harangszóló-betéteket komponált a darabokba, Händel legnagyobb, legismertebb műveinek részleteibe. Annál is inkább megtehette, mert Händel volt szinte az első, igazi kozmopolita világpolgár és ez a művein is látszik. Az esten a Solti Kamarazenekar működik közre.

 Horgas Eszter fuvolaművész nélkül talán már el sem képzelhető a Zsidó Fesztivál. Ő szintén az első napon, tehát augusztus 30-án, vasárnap lép fel az Uránia Filmszínházban. Al di Meolával készült tavalyi CD-je óriási siker, most ez kívánják megismételni. Az idén Astor Piazzola műveiből válogatott. A népszerű argentin harmonikás és zeneszerző sikerszámait és a zsidó tradicionális zenét komponálta egybe alkotó társaival – a Classjazz Band művészeivel – egy igazi, szenvedélyes koncertté. Az est a latin ritmusok kedvelőinek jelent majd valódi csemegét.

 Szeptember elsején rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel quartettjével Nikola Parov. Ő már harminc éve foglalkozik a mindenkori kisebbségek zenéjének gyűjtésével a Balkánon és Kelet-Európában. A zsidó kisebbség hatása ma is erőteljesen érezhető a balkáni zenében. A politikusokkal ellentétben, errefelé a többség mindig óvta saját kisebbségét, megőrizte, konzerválta zenéjét. Ennek ellenére nem könnyű megtalálni a hagyományosat. Nehezen fellelhető, mert mindig a többségi művészetben marad fenn. Az est másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és a jazz világából ad ízelítőt.

 Először szólal meg ilyen fesztiválon kubai zene. A Cuban Sephardic Journey műsorában a kubai és a szefárd zenét hozzák össze – amit korábban még soha senki nem tett meg! Az együttesben olyan kiváló muzsikusok játszanak, mint például Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla.

Az óbudai Symbol étteremben szeptember másodikán kóser ételekkel és borokkal lesz borkóstolós vacsoraest, harmadikán viszont kifejezetten bulizós estet tartanak Rande – Jew címmel, a zsidó kultúrával és egymással ismerkedni vágyó, zsidó és nem zsidó fiatalok számára.

 Más okból is ugyancsak nehéz lesz a választás szeptember harmadikán. A Gödör Klubban este tíz órakor kezdődő koncertjén Bíró Eszter ahhoz a generációhoz kíván szólni, akik eddig még nem látogatták az ilyen fesztiválokat. Műsorában a világ számos tájáról válogatott dalokat. Zsidó tradicionális dallamok szólalnak majd meg, kilenc nyelven, modern hangszerelésben. A zenészcsapat is olyan lesz, akik még Magyarországon soha nem játszottak együtt.

Ugyanezen a napon lép fel a Dohány utcai Zsinagógában a Budapest Klezmer Band. Koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

 Először lép fel együtt a három testvér: Király Viktor, Linda és Benjámin. Ők így még soha, sehol nem voltak láthatóak. Most a SYMA Csarnokban szerveznek – tánckarral és nagyzenekarral színesített – koncertet számukra a rendezők. Oda várnak minden európai gondolkodású embert, akiknek alapvető értéket jelent az elfogadás és egymás kultúrájának megismerése. Szeretnék a koncertet lehetőleg minél több néző, hallgató számára elérhetővé tenni, ezért a belépés ingyenes lesz!

A Fesztiválról szóló tájékoztatóval egy időben mutatták be Izraelben Unti Ruth Ildikó, A vágy hatalmában című könyvét, mely magyarul és franciául nálunk a Fesztiválra jelenik meg- tudtuk meg a kiadótól, Breuer Pétertől. Sokak kívánságára, háromnapos – ingyenes szórakoztató programokkal egybekötött – kézműves és könyves kirakodóvásár lesz a Gozsdu Udvarban. Érdekes színfoltja lesz az eseménynek az éttermek sóletfőző versenye, ahol zsűri helyett a helyszínen fogyasztó közönség szavazata határozza meg a rangsort.

A legjava a legutolsó napra marad. Vadas Vera, a Fesztivál főrendezője azt mondta: minden eddiginél jobb rendezvényt akarnak! Valószínűleg igaza lesz, mert először koncertezik a Dohány utcai zsinagógában a világhírű Izraeli Filharmonikus Zenekar, az est karmestere Riccardo Muti, – aki többek között 15 évig volt a milánói Scala zeneigazgatója. A tervezett program: Beethoven: III. (Eroica) szimfónia és Mendelssohn: IV. (Olasz) szimfónia. A koncert időpontja szeptember 7. Az Izraeli Filharmonikusok koncertje több fontos évfordulóhoz is kapcsolódik, hiszen szeptemberben ünnepeljük a Dohány utcai zsinagóga megnyitásának 150 éves évfordulóját, továbbá a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok megújulásának 20 éves évfordulóját is.

http://www.zsidofesztival.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük